Friday 31 October 2014

ငါးပိ၊ ငါးေျခာက္မ်ား၌ ဓာတုဆုိးေဆးအသံုးမျပဳေစေရး အသိပညာေပးမည္

Photo: ငါးပိ၊ ငါးေျခာက္မ်ား၌ ဓာတုဆုိးေဆးအသံုးမျပဳေစေရး အသိပညာေပးမည္
Friday, October 31, 2014

ငါး ပိ၊ ငါးေျခာက္ ထုတ္လုပ္ေရာင္းဝယ္ သူမ်ားအေနျဖင့္ အႏၱရာယ္ျဖစ္ေစ သည့္ ဓာတုဆုိးေဆးမ်ားအသံုးမျပဳ ရန္ အသင္းဝင္အားလုံးကို အသိ ပညာေပး၊ ေဟာေျပာပြဲမ်ား ျပဳလုပ္ သြားမည္ဟု ျမန္မာႏိုင္ငံငါးပိ၊ ငါး ေျခာက္ ထုတ္လုပ္ေရာင္းဝယ္သူ မ်ားအသင္းမွ သိရသည္။

ငါးပိ၊ ငါးေျခာက္ထုတ္လုပ္ ေရာင္းဝယ္သူမ်ားအသင္းသည္ လူ မႈေရးအသင္း ျဖစ္သည့္အတြက္ ေၾကာင့္ အေရးယူမႈမ်ား မျပဳလုပ္ ႏုိင္ေသာ္လည္း စည္း႐ုံးမႈမ်ားျပဳလုပ္ ၿပီး အႏၲရာယ္ျဖစ္ေစသည့္ ဓာတုဆုိး ေဆးမ်ား မသံုးရန္ အသိပညာေပး လံႈ႔ေဆာ္မႈမ်ား ျပဳလုပ္သြားမည္ဟု ျမန္မာႏိုင္ငံ ငါးပိ၊ ငါးေျခာက္ ထုတ္ လုပ္ေရာင္းဝယ္သူမ်ားအသင္းမွ အတြင္းေရးမွဴး ဦးထြန္းစိန္က ေျပာ ျပသည္။

''ငါးပိ၊ ငါးေျခာက္ထုတ္လုပ္တဲ့ သူေတြကို အႏၲရာယ္ျဖစ္ေစတဲ့ ၾကာ ရွည္ခံပစၥည္းေတြ၊ ဆုိးေဆးေတြမသံုး ဖုိ႔ အသင္းကေန အသင္းသား အား လံုးကို အသိပညာေပးဖုိ႔၊ ေဟာေျပာပြဲ ေတြလုပ္ဖို႔၊ အသိပညာေပးစာေစာင္ေတြ ထုတ္ေပးဖုိ႔ အသင္းကေန လုပ္ဖို႔ ရွိပါတယ္။ ကြၽန္ေတာ္တုိ႔ အသင္းရဲ႕ ရည္ရြယ္ခ်က္ျဖစ္တဲ့ အႏၲရာယ္ရွိတဲ့ အစားအစာကို ဘယ္ေတာ့မွ မထုတ္ ဖုိ႔၊ အာဟာရျဖစ္တဲ့ အစားအစာကို ထုတ္ရမယ့္ ရည္ရြယ္ခ်က္အတိုင္း လုပ္သြားမွာပါ''ဟု ၄င္းက ေျပာသည္။

စီးပြားေရးႏွင့္ကူးသန္းေရာင္း ဝယ္ေရးဝန္ႀကီးဌာနတြင္ ငါးပိ၊ ငါး ေျခာက္ထုတ္လုပ္သူမ်ားႏွင့္ စား သံုးသူူ ကာကြယ္ေရးအသင္းတုိ႔ ေအာက္တုိဘာ ၁၆ရက္တြင္ ငါးပိ၊ ငါးေျခာက္မ်ားတြင္ အႏၲရာယ္ရွိ ဆုိး ေဆးမ်ား၊ ၾကာရွည္ခံပစၥည္းမ်ား အသံုးမျပဳရန္ ေဆြးေႏြးခဲ့ၾကသည္။

''ငါးပိထဲမွာ ဆုိးေဆးပါတယ္။ ၾကာရွည္ခံပစၥည္းေတြထည့္တယ္လို႔ သတင္းေတြထြက္လာတယ္။ ဒါ ေၾကာင့္ ငါးပိ၊ ငါးေျခာက္ ေရာင္း ဝယ္သူေတြကို ပညာေပးမႈေတြလုပ္ ဖုိ႔လုိတယ္။ ေဟာေျပပြဲေတြလုပ္ေပး ဖို႔လုိတယ္။ ကိုယ္က်ိဳးစီးပြားမ ၾကည့္ဘဲ အမ်ားအကိ်ဳးၾကည့္ဖုိ႔လဲ လုိမယ္'' ဟု ေခ်ာင္းသာကမ္းေျခတြင္ ငါးပိလုပ္ငန္းလုပ္ကိုင္ေနသည့္ ေဒၚ သိန္းေဌးက ေျပာသည္။

ေတာင္ဒဂံုစက္မႈဇုန္တြင္ ငါး ေျခာက္လုပ္ငန္းကုိ ဇုန္(၁)၊ (၂)တုိ႔၌ ျပဳလုပ္ၿပီး ငါးပိလုပ္ငန္းကုိ ဇုန္(၃)တြင္ ျပဳလုပ္လ်က္ရွိသည္။

မိုးတြင္းကာလမ်ားတြင္ ငါးနီတူ ေျခာက္တစ္ပိႆာလွ်င္ က်ပ္ ၇ဝဝဝ ဝန္းက်င္ခန္႔ရွိၿပီး အရည္က်ိဳငါးပိ တစ္ပိႆာလွ်င္ က်ပ္ ၅ဝဝဝ ဝန္း က်င္ခန္႔ရွိကာ အေကာင္းစား၊ အညံ့ စားေပၚ မူတည္၍ ေစ်းႏႈန္းမ်ား အတက္အက်ရွိေၾကာင္းသိရသည္။

ရခိုင္မွထြက္ရွိသည့္ မွ်င္ငါးပိ တစ္ပိႆာလွ်င္ က်ပ္ ၈ဝဝဝ ဝန္း က်င္ခန္႔ေစ်းရွိေနၿပီး ပြင့္လင္းရာ သီတြင္ ေစ်းျပန္လည္က်ႏိုင္ေၾကာင္း ငါးပိ၊ ငါးေျခာက္လုပ္ငန္း လုပ္ကုိင္ သူမ်ားထံမွ သိရသည္။

ေရခ်ဳိငါးပိတြင္ ဓာတ္ေျမၾသဇာ (ယူရီးယား)မ်ားပါဝင္ေနသည္ဟု ျမန္ မာႏိုင္ငံ စားသံုးသူ ကာကြယ္ေရး အသင္းဥကၠ႒ ဦးဗအုပ္ခိုင္က ၂ဝ၁၃ ခုႏွစ္အတြင္း ေျပာၾကားထားသည္။

ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ ေရခ်ဳိငါးပိကို ႐ိုးရာအစားအစာအျဖစ္ စားသံုးေလ့ ရွိၿပီး ေနရာေဒသေပၚမူတည္၍ စား သံုးသူ အနည္းအမ်ားကြာျခားလ်က္ ရွိကာ ေရခ်ဳိငါးပိမ်ားမွာ ဧရာဝတီ တိုင္းေဒသႀကီး၊ ရန္ကုန္တိုင္းေဒသ ႀကီး၊ ပဲခူးတိုင္းေဒသႀကီးမွ အမ်ား ဆံုးထြက္ရွိ၍ ရန္ကုန္တိုင္းေဒသႀကီး သရက္ပင္ေခ်ာင္ကို ငါးပိ၊ ငါးေျခာက္ ႏွင့္ ငံျပာရည္လုပ္ငန္းမ်ား သိုေလွာင္၊ ျဖန္႔ျဖဴးရန္ သတ္မွတ္ေပးထားသည္။

CN(MMK)
Yangon Media Group
ငါး ပိ၊ ငါးေျခာက္ ထုတ္လုပ္ေရာင္းဝယ္ သူမ်ားအေနျဖင့္ အႏၱရာယ္ျဖစ္ေစ သည့္ ဓာတုဆုိးေဆးမ်ား အသံုးမျပဳရန္ အသင္းဝင္အားလုံးကို အသိပညာေပး၊ ေဟာေျပာပြဲမ်ား ျပဳလုပ္သြားမည္ဟု ျမန္မာႏိုင္ငံငါးပိ၊ ငါး ေျခာက္ ထုတ္လုပ္ေရာင္းဝယ္သူ မ်ားအသင္းမွ သိရသည္။

ငါးပိ၊ ငါးေျခာက္ထုတ္လုပ္ ေရာင္းဝယ္သူမ်ားအသင္းသည္ လူ မႈေရးအသင္း ျဖစ္သည့္အတြက္ ေၾကာင့္ အေရးယူမႈမ်ား မျပဳလုပ္ ႏုိင္ေသာ္လည္း စည္း႐ုံးမႈမ်ားျပဳလုပ္ ၿပီး အႏၲရာယ္ျဖစ္ေစသည့္ ဓာတုဆုိး ေဆးမ်ား မသံုးရန္ အသိပညာေပး လံႈ႔ေဆာ္မႈမ်ား ျပဳလုပ္သြားမည္ဟု ျမန္မာႏိုင္ငံ ငါးပိ၊ ငါးေျခာက္ ထုတ္ လုပ္ေရာင္းဝယ္သူမ်ားအသင္းမွ အတြင္းေရးမွဴး ဦးထြန္းစိန္က ေျပာ ျပသည္။

''ငါးပိ၊ ငါးေျခာက္ထုတ္လုပ္တဲ့ သူေတြကို အႏၲရာယ္ျဖစ္ေစတဲ့ ၾကာ ရွည္ခံပစၥည္းေတြ၊ ဆုိးေဆးေတြမသံုး ဖုိ႔ အသင္းကေန အသင္းသား အား လံုးကို အသိပညာေပးဖုိ႔၊ ေဟာေျပာပြဲ ေတြလုပ္ဖို႔၊ အသိပညာေပး စာေစာင္ေတြ ထုတ္ေပးဖုိ႔ အသင္းကေန လုပ္ဖို႔ ရွိပါတယ္။ ကြၽန္ေတာ္တုိ႔ အသင္းရဲ႕ ရည္ရြယ္ခ်က္ျဖစ္တဲ့ အႏၲရာယ္ရွိတဲ့ အစားအစာကို ဘယ္ေတာ့မွ မထုတ္ ဖုိ႔၊ အာဟာရျဖစ္တဲ့ အစားအစာကို ထုတ္ရမယ့္ ရည္ရြယ္ခ်က္အတိုင္း လုပ္သြားမွာပါ''ဟု ၄င္းက ေျပာသည္။

စီးပြားေရးႏွင့္ကူးသန္းေရာင္း ဝယ္ေရးဝန္ႀကီးဌာနတြင္ ငါးပိ၊ ငါး ေျခာက္ထုတ္လုပ္သူမ်ားႏွင့္ စား သံုးသူူ ကာကြယ္ေရးအသင္းတုိ႔ ေအာက္တုိဘာ ၁၆ရက္တြင္ ငါးပိ၊ ငါးေျခာက္မ်ားတြင္ အႏၲရာယ္ရွိ ဆုိး ေဆးမ်ား၊ ၾကာရွည္ခံပစၥည္းမ်ား အသံုးမျပဳရန္ ေဆြးေႏြးခဲ့ၾကသည္။

''ငါးပိထဲမွာ ဆုိးေဆးပါတယ္။ ၾကာရွည္ခံပစၥည္းေတြထည့္တယ္လို႔ သတင္းေတြထြက္လာတယ္။ ဒါ ေၾကာင့္ ငါးပိ၊ ငါးေျခာက္ ေရာင္း ဝယ္သူေတြကို ပညာေပးမႈေတြလုပ္ ဖုိ႔လုိတယ္။ ေဟာေျပပြဲေတြလုပ္ေပး ဖို႔လုိ တယ္။ ကိုယ္က်ိဳးစီးပြားမ ၾကည့္ဘဲ အမ်ားအကိ်ဳးၾကည့္ဖုိ႔လဲ လုိမယ္'' ဟု ေခ်ာင္းသာကမ္းေျခတြင္ ငါးပိ လုပ္ငန္း လုပ္ကိုင္ေနသည့္ ေဒၚ သိန္းေဌးက ေျပာသည္။

ေတာင္ဒဂံုစက္မႈဇုန္တြင္ ငါး ေျခာက္လုပ္ငန္းကုိ ဇုန္(၁)၊ (၂)တုိ႔၌ ျပဳလုပ္ၿပီး ငါးပိလုပ္ငန္းကုိ ဇုန္(၃)တြင္ ျပဳလုပ္လ်က္ရွိသည္။

မိုးတြင္းကာလမ်ားတြင္ ငါးနီတူ ေျခာက္တစ္ပိႆာလွ်င္ က်ပ္ ၇ဝဝဝ ဝန္းက်င္ခန္႔ရွိၿပီး အရည္က်ိဳငါးပိ တစ္ပိႆာလွ်င္ က်ပ္ ၅ဝဝဝ ဝန္း က်င္ခန္႔ရွိကာ အေကာင္းစား၊ အညံ့ စားေပၚ မူတည္၍ ေစ်းႏႈန္းမ်ား အတက္အက်ရွိေၾကာင္းသိရသည္။

ရခိုင္မွထြက္ရွိသည့္ မွ်င္ငါးပိ တစ္ပိႆာလွ်င္ က်ပ္ ၈ဝဝဝ ဝန္း က်င္ခန္႔ေစ်းရွိေနၿပီး ပြင့္လင္းရာ သီတြင္ ေစ်းျပန္လည္က်ႏိုင္ေၾကာင္း ငါးပိ၊ ငါးေျခာက္လုပ္ငန္း လုပ္ကုိင္ သူမ်ားထံမွ သိရသည္။

ေရခ်ဳိငါးပိတြင္ ဓာတ္ေျမၾသဇာ (ယူရီးယား)မ်ားပါဝင္ေနသည္ဟု ျမန္ မာႏိုင္ငံ စားသံုးသူ ကာကြယ္ေရး အသင္းဥကၠ႒ ဦးဗအုပ္ခိုင္က ၂ဝ၁၃ ခုႏွစ္အတြင္း ေျပာၾကားထားသည္။

ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ ေရခ်ဳိငါးပိကို ႐ိုးရာအစားအစာအျဖစ္ စားသံုးေလ့ ရွိၿပီး ေနရာေဒသေပၚမူတည္၍ စား သံုးသူ အနည္းအမ်ားကြာျခားလ်က္ ရွိကာ ေရခ်ဳိငါးပိမ်ားမွာ ဧရာဝတီ တိုင္းေဒသႀကီး၊ ရန္ကုန္တိုင္းေဒသ ႀကီး၊ ပဲခူးတိုင္းေဒသႀကီးမွ အမ်ား ဆံုးထြက္ရွိ၍ ရန္ကုန္တိုင္းေဒသႀကီး သရက္ပင္ေခ်ာင္ကို ငါးပိ၊ ငါးေျခာက္ ႏွင့္ ငံျပာရည္လုပ္ငန္းမ်ား သိုေလွာင္၊ ျဖန္႔ျဖဴးရန္ သတ္မွတ္ေပးထားသည္။

CN(MMK)
Yangon Media Group

No comments:

Post a Comment