Monday 20 October 2014

ဗိုက္သား ခ်ပ္ရပ္ေစရန္ စားသင့္ေသာ အစာ (၁၀) မ်ိဳး

Photo: ဗိုက္သား ခ်ပ္ရပ္ေစရန္ စားသင့္ေသာ အစာ (၁၀) မ်ိဳး 
Monday, October 20, 2014

မိုရ္မိုရ္ (YUFL)

                        ကိုယ္လက္ ေလ့က်င့္ခန္း လုပ္ျခင္းႏွင့္ အစားအစာကို ေရြးခ်ယ္ စားသံုးတတ္ျခင္းဟာ ၀မ္းဗိုက္အဆီကို အမွန္တကယ္ ေလ်ာ့နည္းေစတဲ့ နည္းလမ္းေတြပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ခ်ပ္ရပ္ေသာ ဗိုက္သား ရရွိဖို႔ စားသင့္တဲ့ အစား အစာေတြ အမ်ားႀကီး ရွိပါတယ္။

၁။သံလြင္ဆီ

                        သံလြင္ဆီဟာ ၀မ္းတြင္း ကလီစာ၊ ႏွလံုး၊ ဦးေႏွာက္စသည္ တို႔အတြက္ အက်ဳိးျပဳပါတယ္။ သံလြင္ဆီကို တစ္ေန႔  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ႏွစ္ဇြန္းခန္႔ စားသံုးေပးပါ။ ငါးနဲ႔ အသီး အရြက္ေတြမွာလည္း ဆမ္းစား ႏိုင္ပါတယ္။ အသုပ္နဲ႔ ေရာစပ္စား သံုးႏိုင္ပါတယ္။ သတိျပဳရန္မွာ သံလြင္ဆီကို ဘယ္ေတာ့မွ အပူမေပးပါနဲ႔၊ ဟင္းထဲ ထည့္မခ်က္ပါနဲ႔။ ဓာတ္ေျပာင္းလဲကာ အႏၲရာယ္ ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။

၂။ ေထာပတ္သီး

                      ေထာပတ္သီး ကလည္း သံလြင္ဆီ နည္းတူ  အက်ဳိးေက်းဇူး  ရွိပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ေထာပတ္သီးမွာ အဆီ ပါ၀င္မႈ မ်ားတာေၾကာင့္ တစ္ေန႔ ေထာပတ္သီး ေဖ်ာ္ရည္ခြက္ ေလးပံု တစ္ပံု ေလာက္သာ ေသာက္သင့္ပါတယ္။

၃။ ဗာဒံေစ့

                       ဗာဒံေစ့မွာ အမွ်င္ဓာတ္၊ ပ႐ို တိန္း၊ Vitamin E  နဲ႔ သတၱဳဓာတ္ေတြ ပါ၀င္တာေၾကာင့္ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ကို ထိန္းညိႇေပးပါတယ္။ ဗာဒံေစ့ကို တစ္ေန႔ တစ္ေအာင္စ (၂၃ေစ့ခန္႔) စားသံုးသင့္ပါတယ္။

၄။ အနက္ေရာင္ ေခ်ာကလက္

                                 အနက္ေရာင္ ေခ်ာကလက္ဟာ အစာ ေခ်ဖ်က္ျခင္းနဲ႔ ဗိုက္အဆီ က်ရာမွာ အေထာက္အကူ ျပဳပါတယ္။ ကိုကိုး ပါ၀င္မႈ မ်ားေလေလ ပိုေကာင္း ေလေလပါ။ ဒါေၾကာင့္ ကိုကိုး (၇၀) ရာခိုင္ႏႈန္းမွ (၈၅) ရာခိုင္ႏႈန္းထိ ပါ၀င္တဲ့ ေခ်ာကလက္ ကိုစားပါ။

၅။ ဟင္းႏုႏြယ္

                          ဟင္းႏုႏြယ္မွာ ကယ္လိုရီ အလြန္နည္းၿပီး Vitamin C, Vitamin K , သံဓာတ္၊ ထံုးဓာတ္နဲ႔ သတၱဳဓာတ္ေတြ ပါ၀င္ပါတယ္။ ကယ္လ္ဆီယမ္လည္း ပါ၀င္တာေၾကာင့္ ႂကြက္သား သန္မာေစၿပီး အမွ်င္ဓာတ္ေတြေၾကာင့္ ေတာ္႐ံု ဗိုက္မဆာပါဘူး။

၆။ ဒိန္ခ်ဥ္

                          ဒိန္ခ်ဥ္ တစ္ခြက္ဟာ အူလမ္းေၾကာင္း တစ္ေလွ်ာက္က အက်ဳိးျပဳ ဘတ္တီးရီးယားေတြကို တိုးပြားေစပါတယ္။  ဒါေၾကာင့္  မေကာင္းတဲ့ ဘတ္တီးရီးယားေတြကို ရွင္းပစ္ၿပီး ဗိုက္ကို ခ်ပ္ရပ္ေစပါတယ္။

၇။ ၾကက္ဥ

                           ၾကက္ဥမွာ အမိုင္ႏို အက္ဆစ္၊ ပရိုတိန္းနဲ႔ အဆီဓာတ္ေတြ ပါ၀င္ ပါတယ္။ ၾကက္ဥရဲ႕ထူးျခားတဲ့ စြမ္းရည္ တစ္ခုကေတာ့ မ်ားမ်ား စားစား မစားရဘဲ ဗိုက္ျပည့္ ႏိုင္ျခင္းပဲ ျဖစ္တယ္။ တစ္ေန႔ကို ၾကက္ဥ တစ္လံုး စားရင္ လံုေလာက္ပါတယ္။

၈။ ေဆာ္လမြန္ငါး                                     

                           ေဆာ္လမြန္ငါး၊ ငါးကြမ္းရွပ္ နဲ႔ တူနာငါးေတြမွာ ၀မ္းဗိုက္က အဆီေတြကို ေခ်ဖ်က္ႏိုင္တဲ့ OMEGA-3 fatty acid  ပါ၀င္ပါတယ္။ ေဆာ္လမြန္ ငါးဟင္းကို တစ္ပတ္ တစ္ခြက္ (သို႔) ႏွစ္ခြက္ စားသံုးေပးပါ။ သံလြင္ဆီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္မ်ားနဲ႔ တြဲဖက္ စားသံုးပါ။

၉။ ဘယ္ရီသီးမ်ား

                          ဘယ္ရီသီးမွာ အမွ်င္ဓာတ္ ပါ၀င္ပါတယ္။ အမွ်င္ဓာတ္ မ်ားေလေလ ကိုယ္တြင္း ကယ္လုိရီ နည္းေလေလ ျဖစ္ပါတယ္။  ဘလူးဘယ္ရီ၊ ရက္စ္ဘယ္ရီ၊ စေတာ္ဘယ္ရီ တစ္ခုခု ကို တစ္ေန႔ကို ခြက္တစ္၀က္ေလာက္ စားသံုးေပးပါ။

၁၀။ ပန္းသီး

                           ပန္းသီးမွလည္း အမွ်င္ဓာတ္ ေပါႂကြယ္၀ကာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့ေစ ႏိုင္ပါတယ္။ ပန္းသီးဟာ မေကာင္းတဲ့  ကိုလက္စထေရာကို ေခ်ဖ်က္ ႏိုင္ပါတယ္။ တခ်ဳိ႕ေသာ ကင္ဆာေရာဂါ၊ ႏွလံုးေရာဂါနဲ႔ သၾကားဓာတ္ က်ဆင္းမႈ တို႔ကိုေကာင္း မြန္ေစႏိုင္ပါတယ္။ တစ္ေန႔ ပန္းသီး တစ္လံုး (သို႔) ႏွစ္လံုး စားေပးပါ။

ပ်ဳိေမမ်ား အလွတိုးၿပီး၊ က်က္သေရ အျဖာျဖာနဲ႔ ျပည္စံုပါေစ။
ကိုယ္လက္ ေလ့က်င့္ခန္း လုပ္ျခင္းႏွင့္ အစားအစာကို ေရြးခ်ယ္ စားသံုးတတ္ျခင္းဟာ ၀မ္းဗိုက္အဆီကို အမွန္တကယ္ ေလ်ာ့နည္းေစတဲ့ နည္းလမ္းေတြပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ခ်ပ္ရပ္ေသာ ဗိုက္သား ရရွိဖို႔ စားသင့္တဲ့ အစား အစာေတြ အမ်ားႀကီး ရွိပါတယ္။
၁။သံလြင္ဆီ
သံလြင္ဆီဟာ ၀မ္းတြင္း ကလီစာ၊ ႏွလံုး၊ ဦးေႏွာက္စသည္ တို႔အတြက္ အက်ဳိးျပဳပါတယ္။ သံလြင္ဆီကို တစ္ေန႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ႏွစ္ဇြန္းခန္႔ စားသံုးေပးပါ။ ငါးနဲ႔ အသီး အရြက္ေတြမွာလည္း ဆမ္းစား ႏိုင္ပါတယ္။ အသုပ္နဲ႔ ေရာစပ္စား သံုးႏိုင္ပါတယ္။ သတိျပဳရန္မွာ သံလြင္ဆီကို ဘယ္ေတာ့မွ အပူမေပးပါနဲ႔၊ ဟင္းထဲ ထည့္မခ်က္ပါနဲ႔။ ဓာတ္ေျပာင္းလဲကာ အႏၲရာယ္ ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။

၂။ ေထာပတ္သီး
ေထာပတ္သီး ကလည္း သံလြင္ဆီ နည္းတူ အက်ဳိးေက်းဇူး ရွိပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ေထာပတ္သီးမွာ အဆီ ပါ၀င္မႈ မ်ားတာေၾကာင့္ တစ္ေန႔ ေထာပတ္သီး ေဖ်ာ္ရည္ခြက္ ေလးပံု တစ္ပံု ေလာက္သာ ေသာက္သင့္ပါတယ္။

၃။ ဗာဒံေစ့
ဗာဒံေစ့မွာ အမွ်င္ဓာတ္၊ ပ႐ို တိန္း၊ Vitamin E နဲ႔ သတၱဳဓာတ္ေတြ ပါ၀င္တာေၾကာင့္ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ကို ထိန္းညိႇေပးပါတယ္။ ဗာဒံေစ့ကို တစ္ေန႔ တစ္ေအာင္စ (၂၃ေစ့ခန္႔) စားသံုးသင့္ပါတယ္။

၄။ အနက္ေရာင္ ေခ်ာကလက္
အနက္ေရာင္ ေခ်ာကလက္ဟာ အစာ ေခ်ဖ်က္ျခင္းနဲ႔ ဗိုက္အဆီ က်ရာမွာ အေထာက္အကူ ျပဳပါတယ္။ ကိုကိုး ပါ၀င္မႈ မ်ားေလေလ ပိုေကာင္း ေလေလပါ။ ဒါေၾကာင့္ ကိုကိုး (၇၀) ရာခိုင္ႏႈန္းမွ (၈၅) ရာခိုင္ႏႈန္းထိ ပါ၀င္တဲ့ ေခ်ာကလက္ ကိုစားပါ။

၅။ ဟင္းႏုႏြယ္
ဟင္းႏုႏြယ္မွာ ကယ္လိုရီ အလြန္နည္းၿပီး Vitamin C, Vitamin K , သံဓာတ္၊ ထံုးဓာတ္နဲ႔ သတၱဳဓာတ္ေတြ ပါ၀င္ပါတယ္။ ကယ္လ္ဆီယမ္လည္း ပါ၀င္တာေၾကာင့္ ႂကြက္သား သန္မာေစၿပီး အမွ်င္ဓာတ္ေတြေၾကာင့္ ေတာ္႐ံု ဗိုက္မဆာပါဘူး။

၆။ ဒိန္ခ်ဥ္
ဒိန္ခ်ဥ္ တစ္ခြက္ဟာ အူလမ္းေၾကာင္း တစ္ေလွ်ာက္က အက်ဳိးျပဳ ဘတ္တီးရီးယားေတြကို တိုးပြားေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ မေကာင္းတဲ့ ဘတ္တီးရီးယားေတြကို ရွင္းပစ္ၿပီး ဗိုက္ကို ခ်ပ္ရပ္ေစပါတယ္။

၇။ ၾကက္ဥ
ၾကက္ဥမွာ အမိုင္ႏို အက္ဆစ္၊ ပရိုတိန္းနဲ႔ အဆီဓာတ္ေတြ ပါ၀င္ ပါတယ္။ ၾကက္ဥရဲ႕ထူးျခားတဲ့ စြမ္းရည္ တစ္ခုကေတာ့ မ်ားမ်ား စားစား မစားရဘဲ ဗိုက္ျပည့္ ႏိုင္ျခင္းပဲ ျဖစ္တယ္။ တစ္ေန႔ကို ၾကက္ဥ တစ္လံုး စားရင္ လံုေလာက္ပါတယ္။

၈။ ေဆာ္လမြန္ငါး
ေဆာ္လမြန္ငါး၊ ငါးကြမ္းရွပ္ နဲ႔ တူနာငါးေတြမွာ ၀မ္းဗိုက္က အဆီေတြကို ေခ်ဖ်က္ႏိုင္တဲ့ OMEGA-3 fatty acid ပါ၀င္ပါတယ္။ ေဆာ္လမြန္ ငါးဟင္းကို တစ္ပတ္ တစ္ခြက္ (သို႔) ႏွစ္ခြက္ စားသံုးေပးပါ။ သံလြင္ဆီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္မ်ားနဲ႔ တြဲဖက္ စားသံုးပါ။

၉။ ဘယ္ရီသီးမ်ား
ဘယ္ရီသီးမွာ အမွ်င္ဓာတ္ ပါ၀င္ပါတယ္။ အမွ်င္ဓာတ္ မ်ားေလေလ ကိုယ္တြင္း ကယ္လုိရီ နည္းေလေလ ျဖစ္ပါတယ္။ ဘလူးဘယ္ရီ၊ ရက္စ္ဘယ္ရီ၊ စေတာ္ဘယ္ရီ တစ္ခုခု ကို တစ္ေန႔ကို ခြက္တစ္၀က္ေလာက္ စားသံုးေပးပါ။

၁၀။ ပန္းသီး
ပန္းသီးမွလည္း အမွ်င္ဓာတ္ ေပါႂကြယ္၀ကာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့ေစ ႏိုင္ပါတယ္။ ပန္းသီးဟာ မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာကို ေခ်ဖ်က္ ႏိုင္ပါတယ္။ တခ်ဳိ႕ေသာ ကင္ဆာေရာဂါ၊ ႏွလံုးေရာဂါနဲ႔ သၾကားဓာတ္ က်ဆင္းမႈ တို႔ကိုေကာင္း မြန္ေစႏိုင္ပါတယ္။ တစ္ေန႔ ပန္းသီး တစ္လံုး (သို႔) ႏွစ္လံုး စားေပးပါ။

ပ်ဳိေမမ်ား အလွတိုးၿပီး၊ က်က္သေရ အျဖာျဖာနဲ႔ ျပည္စံုပါေစ။


မိုရ္မိုရ္ (YUFL) 

No comments:

Post a Comment