Thursday 20 March 2014

စားသံုးရန္မသင့္သည့္ အရည္အေသြးနိမ့္ ဆီမ်ား စိစစ္ႏိုင္သည့္ အေနအထားမရွိ

က်န္းမာေရးအတြက္ စားသုံးရန္မသင့္သည့္ အရည္အေသြးနိမ့္ဆီမ်ား ေစ်းကြက္အတြင္း ၀င္ေရာက္လ်က္ ရွိေသာ္လည္း ၄င္းတုိ႔ကုိစိစစ္ႏုိင္သည့္ အေနအထားမရွိေသးေၾကာင္း မႏၱေလးတုိင္း ဆီကုန္သည္ႏွင့္ ဆီ လုပ္ငန္းရွင္မ်ားအသင္း အတြင္းေရးမွဴးဦးထြန္းထြန္းက ေျပာသည္။

“ဆီမစားရရင္ မေနႏုိင္တဲ့ ျမန္မာလူမ်ဳိးအတြက္ ဘယ္ကထုတ္လုပ္တာမွန္းသိႏုိင္တဲ့ တ႐ုတ္စာေတြနဲ႔ သြင္းလာတဲ့ ဆီေတြကုိ စားမိမွာေတာ့ တကယ္စိတ္ပူမိပါတယ္”ဟု ၎က ေျပာသည္။

 အထူးသျဖင့္ နယ္စပ္မွ၀င္လာသည့္ ဆီမ်ားသည္ သတ္မွတ္ထားေသာ အရည္အေသြးမ်ားထက္ နိမ့္ေန ေသာ္လည္း အသင္းကေသာ္လည္းေကာင္း၊ စားသုံးသူတို႔ကေသာ္လည္းေကာင္း စိစစ္ႏုိင္ျခင္း မရွိေသး ေပ။

တစ္ႏိုင္ငံလုံးလူဦးေရအရ ဆီစားသုံးမႈသည္ တႏွစ္လွ်င္ တန္ေျခာက္သိန္းခန္႔ရွိၿပီး လုပ္ငန္းသုံးအတြက္ တန္သုံးသိန္းနီးပါးခန္႔ရွိသျဖင့္ တစ္လလွ်င္ စားအုန္းဆီ တန္သုံးေသာင္းခန္႔ ျပည္ပမွ တင္သြင္းေနရ သည္။

ျပည္တြင္းသုိ႔ တင္သြင္းေနေသာ စားအုန္းဆီအမ်ဳိးအစားမ်ားကုိ အရည္အေသြးစိစစ္ေသာအားျဖင့္ အစား အေသာက္ႏွင့္ ေဆး၀ါးကြပ္ကဲမႈဦးစီးဌာန (FDA – Food and Drug Administration)က ခြင့္ျပဳခ်က္ႏွင့္ ကုိက္ညီေသာ၊ ကုန္ပစၥည္းတံဆိပ္ႏွင့္ ပါကင္ပိတ္ေရာင္းခ်ေသာ စားအုန္းဆီမ်ားကုိသာ ေစ်းကြက္အတြင္း ျဖန္႔ျဖဴးေရး စီစဥ္ေပးရန္ စီးပြားေရးႏွင့္ကူးသန္းေရာင္း၀ယ္ေရး၀န္ႀကီးဌာနထံ မႏၱေလးတုိင္း ဆီကုန္သည္ ႏွင့္ ဆီလုပ္ငန္းရွင္မ်ားအသင္းမွ ယခုႏွစ္ဆန္းပုိင္းက တင္ထားသည္။

ထို႔အျပင္ စားအုန္းဆီ တင္သြင္းေရာင္းခ်သူမ်ားက လကၠားျဖန္႔ျဖဴးေရာင္းခ်သည့္အဆင့္အထိ အရည္အ ေသြးပုိင္းကို တာ၀န္ယူရမည္ျဖစ္ၿပီး စားသုံးသူလက္ထဲကုိ က်န္းမာေရးအတြက္ မသင့္သည့္ဆီမ်ား ေရာက္ရွိသြားပါက ေရာင္းခ်သူ၏ တာ၀န္သာျဖစ္ေၾကာင္း၊ စားသုံးသူမ်ားကလည္း က်န္းမာေရးအတြက္ အရည္အေသြးနိမ့္ေသာဆီကုိ အမ်ားအျပားစားျခင္းထက္ အရည္အေသြးျပည့္မီေသာ ဆီကို လိုအပ္ သည့္ပမာဏအထိသာ စားသုံးျခင္းသည္ က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းမြန္သည့္အေလ့အထျဖစ္ေၾကာင္း မႏၱေလးတုိင္း စီးပြားေရးႏွင့္ ကူးသန္းေရာင္း၀ယ္ေရး၀န္ႀကီးဌာန စားသုံးသူေရးရာဦးစီးဌာနမွ တုိင္းဦးစီး မွဴးက ေျပာသည္။

The Voice Weekly

No comments:

Post a Comment