Monday 13 October 2014

ေကာ္ဖီေန႔စဥ္ေသာက္ျခင္းျဖင့္ အသည္းက်န္းမာေရး ေကာင္းႏုိင္

၀ါရွင္တန္- ေကာ္ဖီေန႔တုိင္းေသာက္သူမ်ားတြင္ အသည္းလုပ္ေဆာင္ခ်က္ တုိးတက္ေကာင္းမြန္ ကာ ေရာ ဂါျဖစ္ပြားမႈကို ဟန္႔တားႏုိင္သျဖင့္ အသည္းက်န္းမာေရးကို တိုးတက္ေစသည္ဟု အေမရိကန္အမ်ဳိးသား ကင္ဆာေရာဂါကုဌာနမွ သုေတသီမ်ားက ေျပာသည္။
ကဖိန္းမပါေသာ ေကာ္ဖီႏွင့္ ပုံမွန္ေကာ္ဖီႏွစ္မ်ဳိးစလုံး အပါအ၀င္ ေကာ္ဖီေသာက္သူမ်ားတြင္ အမိုင္ႏုိအက္စစ္ မ်ား ျဖစ္ေပၚေစေသာ အင္ဇုိင္းအုပ္စု(Aminotransferase), ခႏၶာကိုယ္တစ္သွ်ဴးမ်ားအားလုံးတြင္ ေတြ႕ရေသာ ပ႐ိုတိန္းဓာတ္ (Alkaline Phoshatase) ႏွင့္ ဂါမာဂလူတာမုိင္းအင္ဇုိင္း (Gamma Glutamyl) မ်ား အပါအ၀င္ အသည္းလုပ္ေဆာင္ခ်က္ညံ့ဖ်င္းျခင္း လကၡဏာျဖစ္ေသာ ေရာဂါျဖစ္ေပၚမႈကုိ ျပသသည့္ အရာ မ်ား (Biomarkers) ျမင့္မားစြာ ပါ၀င္မႈေလ်ာ့နည္းေၾကာင္း မၾကာမီကျပဳလုပ္ေသာ ေလ့လာမႈတစ္ရပ္အရ သိရသည္။

ယင္းအင္ဇုိင္းမ်ား ခႏၶာကိုယ္အတြင္း ျမင့္မားစြာပါ၀င္ေနျခင္းက အသည္းပ်က္စီးျခင္းကို ေဖာ္ျပေနၿပီး ဆီး ခ်ဳိေရာဂါ၊ ႏွလုံးေသြးေၾကာဆုိင္ရာေရာဂါ၊ အရက္မေသာက္သူမ်ား၏ အသည္းအဆီဖုံးေရာဂါ၊ အသည္း ရြတ္ေရာဂါ(Cirrhosis) ႏွင့္ အသည္းကင္ဆာေရာဂါတို႔ကဲ့သို႔ က်န္းမာေရးျပႆနာမ်ားႏွင့္ ဆက္ႏႊယ္မႈရွိသည္။

အေမရိကန္အမ်ဳိးသား က်န္းမာေရးႏွင့္ အာဟာရေလ့လာေရးအဖဲြ႕၏ ေလ့လာမႈ အတြင္း ေကာ္ဖီေ သာက္ေလ့ရွိသူ အသက္(၂၀)ႏွစ္ႏွင့္ အထက္ လူေပါင္း ၂၇,၇၉၃ ဦးထံမွ ေသြးနမူနာမ်ား ရယူကာ ေလ့လာ စိစစ္ခဲ့ သည္။ ေကာ္ဖီေသာက္သူမ်ားတြင္ အသည္းက်န္းမာေရးညံ့ဖ်င္းမႈႏွင့္ဆက္ႏႊယ္သည့္ အင္ဇုိင္းပါ၀င္မႈ အဆင့္နည္းပါးေၾကာင္း သုေတသီမ်ား ေလ့လာေတြ႕ရွိခဲ့သည္။ ေလ့လာမႈအတြင္း ပါ၀င္သူမ်ားမွာ ကဖိန္း ဓာတ္ မပါေသာ ေကာ္ဖီေသာက္သူျဖစ္ေစ၊ သာမန္ေကာ္ဖီေသာက္သူျဖစ္ေစ  အသည္းက်န္းမာေရး အေပၚေကာင္း က်ဳိး ရွိေၾကာင္း ေလ့လာေတြ႕ရွိ သည္။

ယင္းေလ့လာမႈအရ ကဖိန္းဓာတ္ထက္ ေကာ္ဖီထဲတြင္ ပါ၀င္ေသာ အျခားပစၥည္းမ်ားက အသည္းက်န္း မာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစျခင္းျဖစ္ေၾကာင္း ေလ့လာမႈကို ဦးေဆာင္သူ သုေတသီေဒါက္တာ က်န္က်ားအုိ က ေျပာသည္။

ယင္းပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားမွာ မည္သည့္ ပစၥည္းျဖစ္မည္ဆုိသည္ကို ဆက္လက္ေလ့လာရန္ လိုအပ္သည္ဟု သုေတသီမ်ားက ေျပာသည္။ယင္းေလ့လာမႈကို Hepatology ဂ်ာနယ္တြင္ ေဖာ္ျပထားသည္။

-UPI
7Day DAILY

No comments:

Post a Comment