Wednesday 9 July 2014

မိုးရာသီးနဲ႔ ဒူးရင္းသီး ( စားၿခင္း အက်ိဳးေက်းဇူး )


အနံၿပင္းတဲ႔အထဲမွာ သူက ထိပ္ဆံုးကပါလို႔ မၾကိဳက္သူအမ်ားရဲ႕ ႏွာေခါင္းရူပ္တာေတြ ခံေနရတဲ႔ စားေကာင္း အာဟာရ ၿဖစ္လွတဲ႔ အသီးပါ။ ယခု မိုးကာလ ရာသီခ်ိန္ ၿဖစ္တာနဲ႔အညီ ေပါေပါနဲ႔ စားနိင္လာတဲ႔ ႏွစ္သက္ သူမ်ား အတြက္ ဒူးရင္းသီးပါ။ အဂၤလိပ္ နာမည္မွာ လည္း Durian လို႔ပဲ ေခၚၿပီး ရုကၡ ေဗဒနာမည္ကေတာ႔ Durio zibethinus လို႔ေခၚေၾကာင္း သိရပါတယ္။ ဒူးရင္းသီးမ်ိဳး ၃၀ေလာက္ အမ်ိဳးစားကဲြမ်ား ရွိၿပီး ထိုထဲမွာမွ အမ်ိဳးအစား (၉) မ်ိဳးေလာက္သာ စားေကာင္းပါတယ္။ နိင္ငံတကာ ေစ်းကြက္ေတြမွာေတာ႔ Durio zibethinus ဆိုတဲ႔ ဒူးရင္း တစ္မ်ိဳးသာ ရရွိၿပီး က်န္တဲ႔ အမ်ိဳးအစားေတြကိုေတာ႔ ေဒသတြင္းမွာ သာေရာင္း ခ်လ်က္ ရွိပါတယ္။



ဒူးရင္းသီးဟာ အပူပိုင္း သစ္သီးေတြ ၿဖစ္တဲ႔ ဌက္ေပ်ာသီး၊ ေထာပတ္သီး တို႔လိုပဲ အာဟာရ ဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳ ဓာတ္ေတြမွာ ၾကြယ္၀ပါတယ္။ ဒူးရင္းသီး တစ္လံုးကုိ ၆၀၂ ဂရမ္ေလာက္ရွိၿပီး ကယ္လိုရီက ၈၈၅ ႏႈန္းရွိပါတယ္။ ထိုထဲမွာမွ အသားဓာတ္၊ ပိုတက္ဆီယမ္၊ ဆိုဒီယမ္ေတြ အၿပင္ ဗီတာမင္ စီ အမ်ားဆံုးနဲ႔ ဗီတာမင္ B6 တို႔ အမ်ားဆံုးပါ၀င္ပါတယ္။ ထိုဓာတ္ေတြဟာ ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ ခုခံမူအားကို ၿမင္႔တက္ေပး ၿပီး ေရာဂါေတြကို ကာကြယ္ေပးနိ္င္ပါတယ္။ အသီးဟာ ႏူးညံလွၿပီး အစားေၿခလြယ္ေအာင္ကူညီေပးတဲ႔ Fructose ကဲ႔သို႔ သၾကားဓာတ္ေတြပါ၀င္တဲ႔အတြက္ အစားေၿခမူကုိ လြယ္ကူေစၿပီး ခြန္အားကို ၿဖည္႔ တင္းေပး တဲ႔ေနရာမွာ လြယ္လြယ္ ခႏၶာကိုယ္ကို ၿဖည္႔တင္းေပးနိင္ပါတယ္။

ပိ္န္တဲ႔ သူမ်ားကိုလည္း ၀ေစနိင္တဲ႔ အာဟာရေတြပါ၀င္ၿပီး ၿပည္႔၀လြယ္တဲ႔ မေကာင္းတဲ႔ ကိုယ္လက္ စေထာေတြ မပါ၀င္တဲ႔ အတြက္ စားသင္႔တဲ႔ အသီးတစ္သီး ၿဖစ္ပါတယ္။

Ref: nutrition-and-you

ေအာင္ဟိ္န္း (ရိုးရာေလး)

No comments:

Post a Comment