Tuesday 28 October 2014

အသက္အရြယ္ႏွင့္ဆိုင္ေသာ မွတ္ဉာဏ္ဆံုး႐ံႈးမႈကို ကိုကိုးမႈန္႔တြင္ပါ၀င္ေသာ သဘာ၀ျဒပ္ေပါင္းက ကာကြယ္ႏိုင္

အသက္ (၅၀) ေက်ာ္ႏွင့္ (၆၀) ေက်ာ္အတြင္း ၀င္ေရာက္လာသူမ်ားမွာ ၎တို႔၏ ကာလတိုမွတ္ဉာဏ္ အခ်ိဳ႕ေသာ အစိတ္အပိုင္းကို စတင္ဆံုး႐ႈံးလာေလ့ရွိသည္။ သို႔ေသာ္ ယင္းကဲ့သို႔ မွတ္ဉာဏ္ဆံုး႐ံႈးမႈကို ကိုကိုးမႈန္႔ ထဲတြင္ သဘာ၀အေလ်ာက္ ပါ၀င္ေသာ ျဒပ္ေပါင္းတစ္မ်ိဳးက ကာကြယ္ တိုက္ဖ်က္ေပးႏိုင္ေၾကာ င္း ေလ့လာမႈ တစ္ခုအရ သိရသည္။
ကိုလံဘီယာေဆးတကၠသိုလ္မွ သုေတသီမ်ားက ကိုကိုးမႈန္႔တြင္ ပါ၀င္သည့္ သဘာ၀ျဒပ္ေပါင္း အရည္ကို အသက္ (၅၀) ႏွင့္ (၆၉) ႏွစ္ ၾကား က်န္းမာ သန္စြမ္းသူမ်ားကို စမ္းသပ္ေသာက္သံုးေစခဲ့သည္။ အခ်ိဳ႕ ေသာလူနာမ်ားကို ယင္းျဒပ္ေပါင္းမ်ားစြာ ပါ၀င္ေသာ ဓာတ္စာတိုက္ေကြၽးၿပီး အျခားလူမ်ားကို ယင္းျဒပ္ေပါင္း အနည္းငယ္သာတိုက္ေကြၽးၿပီး ေလ့လာခဲ့သည္။ စမ္းသပ္ေလ့လာမႈ မျပဳလုပ္မီႏွင့္ ျပဳ လုပ္ၿပီးေနာက္ ၎တို႔၏ ဦးေႏွာက္ကို ဓာတ္မွန္႐ိုက္၍ ေစာင့္ၾကည့္ခဲ့ရာ ၎တို႔ေလ့လာေနေသာ မွတ္ဉာဏ္ ဆံုး႐ံႈးမႈမ်ိဳးႏွင့္ ဆက္စပ္ေသာ ဦးေႏွာက္၏ မွတ္ဉာဏ္ျဖစ္ေပၚရာအပိုင္းတြင္ သိသာေသာ တုိးတက္မႈမ်ားကို သုေတသီမ်ား ေတြ႕ရွိခဲ့သည္။

ယင္းကဲ့သို႔ ကုသနည္းမွာ ဇရာႀကိဳေရာဂါ ျဖစ္ေနသူမ်ားကို ကုသရန္အတြက္ မဟုတ္ဟု သုေတသီ မ်ားက ေျပာၾကားေသာ္လည္း အသက္အရြယ္ႏွင့္ ဆက္စပ္ေသာ သာမန္မွတ္ဉာဏ္ဆံုး႐ံႈးမႈကို ကာကြယ္ႏို င္ေၾကာ င္း သိရသည္။

ေလ့လာမႈစတင္ခ်ိန္တြင္ အသက္ (၆၀) အရြယ္ မွတ္ဉာဏ္မ်ိဳးရွိ သူ တစ္ဦးသည္ သံုးလၾကာၿပီးေနာက္ အသက္ (၃၀) ႏွစ္ (သို႔မဟုတ္)(၄၀) ႏွစ္ရွိ ပုဂၢဳိလ္တစ္ဦး၏ မွတ္ဉာဏ္မ်ိဳးကဲ့သို႔ မွတ္ဉာဏ္တုိးတက္ သြားေၾကာင္း ေလ့လာမႈကို ဦးေဆာင္သည့္ ေဒါက္တာ စေကာ့ေအစေမာက ေျပာသည္။

ယင္းေလ့လာမႈကို ထပ္မံ တိုးခ်ဲ႕၍ ဆက္လက္ေလ့လာသြားမည္ဟုလည္း ၎က ေျပာၾကားသည္။ ယခုေလ့လာမႈကို Nature Neuroscience  ဂ်ာနယ္ တြင္ ေဖာ္ျပထားသည္။

—Ref: UPI
7Day DAILY

No comments:

Post a Comment