Tuesday 13 May 2014

သရက္သီးပုိ႔ကုန္ ေတာင္ကိုရီးယား၊ ဂ်ပန္ႏွင့္ မကာအိုသို႔ ေစ်းကြက္ ခ်ဲ႕ထြင္ထုိးေဖာက္မည္


တ႐ုတ္ႏွင့္ စင္ကာပူႏုိင္ငံမ်ားသို႔ ျမန္မာ့သရက္၊ သခြားေမႊးႏွင့္ ဖရဲသီးမ်ား တင္ပို႔လ်က္ရွိရာ ယခုအခါ တြင္ ေတာင္ကိုရီးယား၊ ဂ်ပန္ႏွင့္ မကာအိုႏုိင္ငံမ်ားမွ ျမန္မာ့သရက္မ်ားတင္သြင္းရန္ ကမ္းလွမ္း လာေ သာေၾကာ င့္ အသင္းခ်ဳပ္အေနျဖင့္ အဆိုပါႏုိင္ငံမ်ားသို႔ ေစ်းကြက္ခ်ဲ႕ထြင္ရန္ ေဆြးေႏြးလ်က္ ရွိေၾကာင္း ျမန္ မာႏုိင္ငံ သစ္သီး၀လံ၊ ပန္းမန္ႏွင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ စိုက္ပ်ိဳးထုတ္လုပ္တင္ပို႔ ေရာင္းခ်သူမ်ား အသင္းခ်ဳပ္မွ အတြင္းေရးမွဴး ဦးေအာင္ေအာင္က မဇၩိမကို ေျပာသည္။


“ အခုလက္ရွိကေတာ့ တ႐ုတ္နဲ႔ စင္ကာပူႏုိင္ငံကို သရက္သီးအဓိက တင္ပို႔ေနတယ္။ တျခားအသီးအေနနဲ႔ စင္ကာပူကို သခြားေမႊးတင္ပို႔တယ္၊ တ႐ုတ္ကိုဖရဲသီး ပို႔တာက်ေတာ့ မူဆယ္နယ္စပ္ကို အရင္ပို႔တယ္၊ နယ္စပ္ကေန တ႐ုတ္၀ယ္လက္ေတြက ျပန္လာ၀ယ္ၿပီး ျပည္မႀကီးမွာျပန္ေရာင္းတယ္။ ဖရဲရာသီခ်ိန္ဆိုရင္ တစ္ေန႔ကို ၁၂ ဘီးကား အစီးေရ ၄၀၀ ပို႔တယ္” ဟု ဦးေအာင္ေအာင္က မဇၩိမကုိ ေျပာသည္။

သရက္သည္ အလားအလာေကာင္းမ်ားရွိသည့္ ျမန္မာ့ထြက္ကုန္သီးႏွံတစ္မ်ိဳး ျဖစ္ေသာ္လည္း ႏိုင္ငံ တကာ ေစ်းကြက္တြင္ က်ယ္က်ယ္ျပန္႔ျပန္႔ မသိေသးေၾကာင္း ျမန္မာ့သရက္အား ႏုိင္ငံတကာေစ်းကြက္သို႔ ထိုး ေဖာက္ရန္လုိအပ္ေၾကာင္း သရက္ပြဲ႐ံုပိုင္ရွင္မ်ားက ဆိုသည္။

“ ေစ်းကြက္တိုးခ်ဲ႕တယ္ဆိုတာ ၀ယ္လိုအားေပၚမွာပဲမူတည္တယ္၊ သူတို႔၀ယ္လိုအားက ဘယ္ေလာက္ရွိလဲ၊ ဘယ္ေလာက္ ေစ်းေကာင္းေပးႏိုင္လဲဆိုတာ ၾကည့္ရတယ္၊ ၀ယ္လိုအားလည္းမ်ားမယ္ ၊ေစ်းေကာင္း လည္း ေပးႏုိင္မယ္ဆိုရင္ ဘယ္ႏုိင္ငံျဖစ္ျဖစ္ တင္ပို႔ႏုိင္တယ္၊ အဓိက ကေတာ့ လက္ရွိေပါက္ေစ်းထက္ ပိုေပးႏုိင္ရင္ ကၽြန္ေတာ္တို႔လည္း စိုက္ခင္းတိုးခ်ဲ႕ႏိုင္တယ္” ဟု မႏၱေလးၿမိဳ႕မွ သရက္ျခံပိုင္ရွင္ ဦးေက်ာ္စိုးႏုိင္ က မဇၩိမ ကိုေျပာသည္။

ျမန္မာႏုိင္ငံတြင္ ေဒသအလိုက္အမယ္ မ်ဳိးစံုစိုက္ပ်ဳိးထုတ္လုပ္ ထြက္ရွိေနသည့္ သရက္မ်ဳိးေပါင္း ၂၀၀ ေက်ာ္ ရွိကာ လက္ရွိေစ်းကြက္တြင္ စိန္တလံုးသရက္မွာ လူႀကိဳက္မ်ားလ်က္ရိွၿပီး နိုင္ငံျခားတိုင္းျပည္မ်ားနွင့္ တ႐ုတ္ ႏိုင္ငံသို႔ အဓိကတင္ပို႔ေသာ သရက္မ်ဳိးလည္းျဖစ္သည္။ ျမန္မာ့ သရက္မ်ဳိးမ်ား၊ ႏိုင္ငံျခားသရက္မ်ဳိး မ်ားႏွ င့္ မ်ဳိး သုဥ္းေပ်ာက္ကြယ္ႏိုင္သည့္ သရက္မ်ဳိးမ်ား ျပန္လည္ထိန္းသိမ္းႏုိင္ရန္ ရည္ရြယ္၍ သရက္ေလလံ ပြဲကုိ ရန္ကုန္ျမိဳ႕ရွိ ေရြပုစြန္ မုန္႔တိုက္တြင္ က်င္းပျပဳလုပ္ခဲ့ၿပီး အဆိုပါ ေလလံပြဲ သည္ ျမန္ မာႏုိင္ငံတြင္ ပထမဦး ဆံုးေလလံပြဲျဖစ္သည္။

Mizzima - News in Burmese

No comments:

Post a Comment