အခုေျပာမယ့္ အေၾကာင္းအရာကေတာ့ ဗုိက္ဆီရွိတ့ဲ သူေတြအတြက္ျဖစ္ပါတယ္။ အဆီအစိမ့္ေတြ စားၿပီး ဗိုက္အဆီ တက္ေနသူေတြအတြက္ အဆင္ေျပေစမယ့္ နည္းလမ္းေကာင္းေလးပါ။ ဗိုက္မွာအဆီတက္ေနတ့ဲ သူေတြအတြက္ စားသံုးသင့္တ့ဲ အသီးကေတာ့ ေထာပတ္သီးပဲ ျဖစ္ပါတယ္။
ေထာပတ္သီးမွာ ပါ၀င္တ့ဲ ဓာတ္ေတြကေတာ့ ဗီတာမင္ အီးနဲ႔ ဘီ၊ ေဖာလစ္အက္စစ္၊
ပိုတက္ဆီယမ္၊ အမွ်င္ ( Fiber) အစရွိတ့ဲ ဓာတ္မ်ား ပါ၀င္တ့ဲ အတြက္
ခႏၶာကိုယ္မွာရွိတ့ဲ ကယ္လိုရီနဲ႔ အဆီေတြကို လည္း ေလွ်ာ့ ခ် ေပးပါတယ္။
ေရွးယခင္က ဂရိလူမ်ဳိးေတြကေတာ့ သံလြင္ဆီကို နတ္ဘုရားလို ကိုးကြယ္ခ့ဲၾကပါၿပီး ေရွးေခတ္ အီဂ်စ္ လူမ်ဳိးေတြကေတာ့ ေထာပတ္သီးကို မ်ဳိးပြားေစႏိုင္တ့ဲ အသီးတမ်ဳိးအျဖစ္ သတ္မွတ္ထားခဲ့ၾကပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ ေထာပတ္သီး အာနိသင္ကိုလည္း အနည္းအက်ဥ္းေတာ့ သိေလာက္ပါၿပီ။ ဗိုက္ခ်ပ္ေအာင္
ေထာ ပတ္သီးကို ေန႔စဥ္ စားေပးႏိုင္ရင္ေတာ့ အေကာင္းဆံုးပါဘဲ။ ေထာက္ပတ္သီးမွာပါ၀င္တ့ဲ ဓာတ္ေတြ က လူခႏၶာကိုယ္ ၀မ္းဗိုက္ဆီကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးၿပီး ဗိုက္သားကို ခ်ပ္ေအာင္ လုပ္ေဆာင္ ေပးႏိုင္ပါတယ္တ့ဲ။
ေနာက္ထပ္ လုပ္ႏိုင္တာေတြလည္းရွိပါတယ္ ။ ေနေလာင္ထားတ့ဲသူေတြမွာ ျဖစ္တတ္တ့ဲ အမည္းကြက္န႔ဲ
ေျခသလံုးမွာ ေနေလာင္ခံရလို႔ အမည္းကြက္ရွိေနသူေတြအတြက္ ေထာက္ပတ္သီး အတြင္းသားကို ထုတ္ယူၿပီး ပြတ္သပ္လိမ္း ေပးျခင္း ျဖင့္လည္း အမဲကြက္ေတြကို ေပ်ာက္ကင္းေစ ပါတယ္တ့ဲ။
ေထာက္ပတ္သီးဟာ အသားအေရးကိုလည္း ေခ်ာ့ေမြ႔ ေစတ့ဲ အတြက္ ခႏၶာကိုယ္ကိုလည္း လိမ္းေပးႏိုင္ ပါတယ္။ ေထာပတ္သီးရဲ႕ ထူးျခားမႈ ေနာက္တခုကေတာ့ ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္းေရာဂါကိ ု ထိမ္းသိမ္း ကာကြယ္ ေပးႏုိင္တယ္ဆုိတာပါ ပဲ။
ႏွလံုးေရာဂါဟာ လူကို ေသေစေလာက္တဲ့အထိ အႏၱရာယ္မ်ားတယ္ဆုိတာ လူတုိင္းသိၿပီးျဖစ္ပါလိမ့္မ ယ္။
အေမရိကန္မွာ ဆုိရင္ ႏွလံုး ဆုိင္ရာအသင္းႀကီးျဖစ္တဲ့ The American Heart
Association (AHA) က ဆုိရင္ ႏွလံုးေရာဂါ သည္ေတြအတြက္ ဓာတ္စာ သစ္သီး ၅
မ်ိဳးကို အဓိက လမ္ညႊန္ၿပီး စားသံုးဖုိ႔ကို ေထာက္ခံခ်က္ေပးရာမွာ ေထာပတ္သီး
က အဓိက ပါ၀င္ပါတယ္။
ဘာေၾကာင့္လည္းဆုိေတာ့ ေထာပတ္သီးမွာ ပါ၀င္တဲ့ အထက္ကေျပာခဲ့သလုိ ပိုတက္ဆီယမ္ဟာ အဆီနဲ႔ ကိုလက္စထေရာ ( fat and cholesterol) ေတြကို ေလ်ာ့က်ေစလုိ႔ ျဖစ္ပါတယ္။ ၀မ္းဗိုက္ အဆီတက္လို႔ စိတ္ပ်က္ေနသူမ်ားအတြက္ ေနာက္ထပ္ စားသံုးသင့္တာေလးေတြကေတာ့ အေစ့အဆံ ပါတ့ဲ အစား အစာေတြကို စားေပးသင့္ပါတယ္။
ေျမပဲ၊ သံလြင္သီး အေစ့၊ ေနၾကာေစ့ အစရွိတ့ဲ အေစ့အဆံ ပါ၀င္တ့ဲ အစားအစာ ေတြဟာ ၀မ္းဗိုက္ အဆီကိုေလွ်ာ့ခ်ေပးတ့ဲအတြက္ ၀မ္းဗိုက္ခ်ပ္ေစမွာျဖစ္ပါတယ ္။ ေနာက္တမ်ဳိး ဗိုက္ခ်ပ္ေစႏိုင္တ့ဲ အစာကေတာ့ အမည္းေရာင္ ေခ်ာ့ကလက္( dark chocolate ) ပါဘဲ။
အမည္းေရာင္ ေခ်ာ့ကလက္ကို ေန႔စဥ္ စားေပးျခင္းဟာ ဗိုက္ခ်ပ္ေစပါတယ္တ့ဲ။ ၀မ္းဗိုက္ပူလို႔ စိတ္ပ်က္
ေနတ့ဲသူေတြအတြက္ လြယ္ကူ ေအာင္ စားသံုးေပးႏိုင္တ့ဲ နည္းလမ္းေကာင္းေလး ျဖစ္မယ္လို႔ ထင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ သိထားတ့ဲ အေၾကာင္း အရာေလး ေတြကို မွ်ေ၀ ေပးလိုက္ပါတယ္။
အိမ့္သံစဥ္
REF: Irrawaddy-Burmese
ေရွးယခင္က ဂရိလူမ်ဳိးေတြကေတာ့ သံလြင္ဆီကို နတ္ဘုရားလို ကိုးကြယ္ခ့ဲၾကပါၿပီး ေရွးေခတ္ အီဂ်စ္ လူမ်ဳိးေတြကေတာ့ ေထာပတ္သီးကို မ်ဳိးပြားေစႏိုင္တ့ဲ အသီးတမ်ဳိးအျဖစ္ သတ္မွတ္ထားခဲ့ၾကပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ ေထာပတ္သီး အာနိသင္ကိုလည္း အနည္းအက်ဥ္းေတာ့ သိေလာက္ပါၿပီ။ ဗိုက္ခ်ပ္ေအာင္
ေထာ ပတ္သီးကို ေန႔စဥ္ စားေပးႏိုင္ရင္ေတာ့ အေကာင္းဆံုးပါဘဲ။ ေထာက္ပတ္သီးမွာပါ၀င္တ့ဲ ဓာတ္ေတြ က လူခႏၶာကိုယ္ ၀မ္းဗိုက္ဆီကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးၿပီး ဗိုက္သားကို ခ်ပ္ေအာင္ လုပ္ေဆာင္ ေပးႏိုင္ပါတယ္တ့ဲ။
ေနာက္ထပ္ လုပ္ႏိုင္တာေတြလည္းရွိပါတယ္
ေျခသလံုးမွာ ေနေလာင္ခံရလို႔ အမည္းကြက္ရွိေနသူေတြအတြက္ ေထာက္ပတ္သီး အတြင္းသားကို ထုတ္ယူၿပီး ပြတ္သပ္လိမ္း ေပးျခင္း ျဖင့္လည္း အမဲကြက္ေတြကို ေပ်ာက္ကင္းေစ ပါတယ္တ့ဲ။
ေထာက္ပတ္သီးဟာ အသားအေရးကိုလည္း ေခ်ာ့ေမြ႔ ေစတ့ဲ အတြက္ ခႏၶာကိုယ္ကိုလည္း လိမ္းေပးႏိုင္ ပါတယ္။ ေထာပတ္သီးရဲ႕ ထူးျခားမႈ ေနာက္တခုကေတာ့ ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္းေရာဂါကိ
ႏွလံုးေရာဂါဟာ လူကို ေသေစေလာက္တဲ့အထိ အႏၱရာယ္မ်ားတယ္ဆုိတာ လူတုိင္းသိၿပီးျဖစ္ပါလိမ့္မ
ဘာေၾကာင့္လည္းဆုိေတာ့ ေထာပတ္သီးမွာ ပါ၀င္တဲ့ အထက္ကေျပာခဲ့သလုိ ပိုတက္ဆီယမ္ဟာ အဆီနဲ႔ ကိုလက္စထေရာ ( fat and cholesterol) ေတြကို ေလ်ာ့က်ေစလုိ႔ ျဖစ္ပါတယ္။ ၀မ္းဗိုက္ အဆီတက္လို႔ စိတ္ပ်က္ေနသူမ်ားအတြက္ ေနာက္ထပ္ စားသံုးသင့္တာေလးေတြကေတာ့ အေစ့အဆံ ပါတ့ဲ အစား အစာေတြကို စားေပးသင့္ပါတယ္။
ေျမပဲ၊ သံလြင္သီး အေစ့၊ ေနၾကာေစ့ အစရွိတ့ဲ အေစ့အဆံ ပါ၀င္တ့ဲ အစားအစာ ေတြဟာ ၀မ္းဗိုက္ အဆီကိုေလွ်ာ့ခ်ေပးတ့ဲအတြက္ ၀မ္းဗိုက္ခ်ပ္ေစမွာျဖစ္ပါတယ
အမည္းေရာင္ ေခ်ာ့ကလက္ကို ေန႔စဥ္ စားေပးျခင္းဟာ ဗိုက္ခ်ပ္ေစပါတယ္တ့ဲ။ ၀မ္းဗိုက္ပူလို႔ စိတ္ပ်က္
ေနတ့ဲသူေတြအတြက္ လြယ္ကူ ေအာင္ စားသံုးေပးႏိုင္တ့ဲ နည္းလမ္းေကာင္းေလး ျဖစ္မယ္လို႔ ထင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ သိထားတ့ဲ အေၾကာင္း အရာေလး ေတြကို မွ်ေ၀ ေပးလိုက္ပါတယ္။
အိမ့္သံစဥ္
REF: Irrawaddy-Burmese
No comments:
Post a Comment