လြန္ခဲ့သည့္
(၂)လခန္႔က သူငယ္ခ်င္း ဆရာ၀န္တစ္ဦးႏွင့္ ေတြ႕ဆံုျဖစ္၍ ၎ထံ သို႔
လာေရာက္ျပသကုသမႈခံယူၾကသည့္ လူနာမ်ားအနက္ သက္ငယ္၊ သက္လတ္ ပိုင္းမ်ားမွာပင္
ကင္ဆာမ်ဳိးစုံ၊ ဆီးခ်ဳိ၊ ေသြးခ်ဳိ၊
ႏွလံုးစသည့္ ကုသရခက္ေသာ ေရာဂါမ်ားတစ္ႏွစ္ထက္တစ္ႏွစ္
တိုးပြားလာ ေၾကာင္း ေျပာျပခဲ့သည္။
တကယ္ေတာ့ ကၽြန္ေတာ့္အထင္ေျပာ ရရင္ ကၽြန္ေတာ္တို႔ရဲ႕ပတ္၀န္းက်င္၌ ငယ္ငယ္ရြယ္ရြယ္နဲ႔ ကင္ဆာျဖစ္ေန သူေတြ၊ ဆီးခ်ဳိ၊ ေသြးခ်ဳိေသြးတိုးစြဲကပ္ေနသူေတြ ကို ေတြ႕ျမင္ရပါၿပီ။ ယင္းကဲ့သို႔ျဖစ္ရျခင္း မွာ အစားအေသာက္မ်ားႏွင့္လည္း သက္ဆုိင္သည္။ အထူးသျဖင့္ အခ်ဳိမႈန႔္ ႏွင့္ ဆက္ႏြယ္ေနေၾကာင္း က်န္းမာေရး ဆုိင္ရာေဆးသုေတသနပညာရွင္မ်ားက ထုတ္ေဖာ္ခဲ့ၾကသလိုက်န္းမာေရးဦးစီးဌာန မွလည္း အခ်ဳိမႈန္႔စားသံုးျခင္းျဖင့္အႏၱရာယ္ ရွိေၾကာင္း အတိအလင္းထုတ္ေဖာ္၍ အသုံးမျပဳရန္ တားျမစ္ေသာ္လည္း အခ်ဳိ မႈန္႔သံုးစြဲမႈက အိမ္ရွင္မအမ်ားစုၾကား၀ယ္ ကုသရန္ခက္ခဲေသာ နာတာရွည္ေရာဂါ သဖြယ္အျမစ္ တြယ္ေန သည္မွာ တကယ့္ စိတ္မေကာင္းစရာျဖစ္ေနသည္။
ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ ဘိုးဘြားဘီဘင္မ်ား လက္ထက္က အခ်ဳိမႈန္႔ကို အသံုးမျပဳၾက ေသးသည့္အတြက္ ဟင္းခ်က္ရာတြင္ နႏြင္း၊ ဆား၊ င႐ုတ္သီး၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴတုိ႔ကိုသာ အဓိကအားထား ၍ သုံးၾကသည္။
ထို႔ေၾကာင့္ စားသံုးေန ၾကျဖစ္ေသာ္လည္း ေကာင္းေနသည္ပင္ ျဖစ္သည္။ ၿပီးေတာ့ ျမန္မာ့႐ိုးရာဟင္းခ်က္ ရာတြင္ ပါ၀င္သည့္ အရန္ပစၥည္းတစ္ခုစီ ၏ အာနိသင္ကို ျပန္ၾကည့္ေသာအခါတြင္ လည္း င႐ုတ္သီးက သင့္ေတာ္႐ုံစားလွ်င္ ခံတြင္းလိုက္သည္။
မ်က္စိႏွင့္ အေရျပား ကို ေကာင္းမြန္ေခ်ာေမြ႕ေစသည္။ ဆားက ၀မ္းသန္႔ရန္ အေထာက္အကူျပဳျပန္သည္။ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴက ေသြးသား သန္႔စင္ျခင္း၊ ေသြးတြင္းအဆီက်ေစျခင္း၊ ခြန္အား တိုးပြားေစျခင္း တို႔ကို ျဖစ္ေစ သည္။
ယခုေတာ့ အခ်ဳိမႈန္႔က၀င္၍ ေနရာ ယူလာေခ်ၿပီ။ အခ်ဳိမႈန္႔မ်ားကိုလည္း ယခင္ က အာဂ်ီႏိုမိုတို၊ ဇြန္း၊ စံပယ္တံဆိပ္ တို႔ကို အသံုးျပဳရာမွ ယခုအခါ တ႐ုတ္ႏိုင္ငံမွ ၀င္သည့္ အခ်ဳိမႈန႔္ကိုသာ သံုးစြဲမႈမ်ားျပား လာေပ သည္။
ထုိအခ်ိန္မႈန္႔မ်ားကို တင္သြင္း သူမ်ားက အခ်ဳိမႈန္႔ဟုမေရးၾကတဲ့ အလြတ္ဆံ၊ ဟင္းခတ္မႈန္႔လို ႔ေခၚဆိုၾကၿပီးတင္သြင္း သည့္အိတ္မ်ားမွာလည္းေပါင္ထုပ္ေတြ မလာဘဲ တံဆိပ္မပါ (၂) တင္း၀င္အိတ္၊ (၃) တင္း၀င္အိတ္ႏွင့္ ၀င္လာၿပီး ပိႆာခ်ိန္ႏွင့္ ေရာင္းခ်ၾကသလို တစ္ရာထုပ္၊ ႏွစ္ရာထုပ္ အစားစားေရာင္းခ် လာၾကသည္ ကို ေတြ႕ျမင္ရေလသည္။
ကၽြန္ေတာ္တို႔ျမန္မာလူမ်ဳိးမ်ား အခ်ဳိမႈန္႔မပါရင္ မစားတတ္သလိုျဖစ္ေန ၾကတာကေတာ့ ဘယ္သူမွျငင္းပယ္ လုိ႔ရ မယ္မထင္ပါဘူး။ မူလကပင္ အရသာရွိ ၿပီး ဟင္းလ်ာမ်ားျဖစ္ေသာ ၾကက္သား၊ ၀က္သားတုိ႔ကိုပင္ အခ်ဳိမႈန္႔ႏွင့္ ႏွပ္ခ်က္ ရာမွ အရသာရွိသည္ဟု ထင္ေနၾကသည္။ ထို႔အျပင္ အသုပ္မ်ဳိးစုံႏွင့္ ငပိရည္ေဖ်ာ္ ရာမွပင္ အခ်ဳိမႈန႔္ကမလြတ္၊ ထိုအခ်ဳိမႈန္႔ ကို မည္သည့္နည္းစနစ္ျဖင့္၊ မည္သည္ဓာ တုပစ္ၥည္းမ်ား ဖြဲ႕စည္းထားသည္ကုိလည္း ေလ့လာမႈမရွိၾက၊ သိလည္းမသိၾက။
သို႔ေသာ္လည္း ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ ေကာလင္း၊ ၀န္းသို၊ ပင္လည္ဘူးေဒသကလူအခ်ဳိ႕သည္ အ၀တ္အစားမ်ား ဖားဥစြဲျခင္း၊ ကြမ္းေသြး၊ သံေခ်းမ်ားအစြန္းထင္ပါက ဒီဇယ္၊ ဓာတ္ ဆီမ်ားႏွင့္ အခ်ဳိမႈန္႔ကိုေရာ၍ အစြန္းခၽြတ္
ေဆးအျဖစ္သံုးစြဲေနၾကသလို အခ်ဳိ႕ေတာင္ သူမ်ားသည္ေျမပဲခင္းမ်ားတြင္ေျမပဲဥႀကီး ထြားၿပီး အထြက္ႏႈန္းတုိးေစရန္ ေျမပဲဆံ ႏွင့္ ဟင္းခ်ဳိမႈန္႔ေရာေႏွာ၍ ေျမပဲခင္းမ်ား ၌ စိုက္ပ်ဳိးၾကေၾကာင္းေ ဒသ ခံမ်ားေျပာ ဆိုေနသံမ်ားကို စုံစမ္းသိရွိရသည့္အတြက္ အခ်ဳိမႈန္႔ကိုသံုးစြဲရမွာမ်ားစြာ
တုန္လႈပ္ေၾကာက္ ရြံ႕မိေနေတာ့သည္။
မည္သူကနည္းပညာ ေပး၍ သံုးစြဲေနေလသည့္မသိ။အခ်ိန္မႈန္႔စားသံုးမႈႏွင့္ပတ္သက္၍ ေသခ်ာစြာ စစ္တမ္းေကာက္ယူသုေတသန ျပဳၾကည့္ပါကကမၻာေပၚရွိအခ်ဳိမႈန္႔အစား ဆုံးႏိုင္ငံထဲတြင္ ျမန္မာႏိုင္ငံသည္ ပါေန မလားမေျပာတတ္။ အခ်ဳိမႈန္႔၏ မူလပိုင္ ရွင္မွာ ဂ်ပန္ႏိုင္ငံျဖစ္ၿပီး ဂ်ပန္ႏိုင္ငံမွ ထုတ္လုပ္သည့္ အာဂ်ီႏိုမိုတို အခ်ဳိမႈန္႔မွာ လည္း နာမည္ႀကီးလွသည္။ သို႔ေသာ္ ထိုအခ်ဳိမႈန္႔ကို ဂ်ပန္ႏိုင္ငံတြင္ စားသံုးသူ နည္းပါးေၾကာင္း ယခုလက္ရွိဟင္းခ်ဳိမႈန္႔ အမ်ားဆုံးတင္သြင္းထုတ္လုပ္သည့္ႏိုင္ငံ သည္တ႐ုတ္ႏုိင္ငံ ပင္ျဖစ္သည္။
တ႐ုတ္ႏိုင္ငံလူမ်ဳိးအခ်ဳိ႕သည္ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ ေကာလင္း၊ ၀န္းသို၊ ပင္လည္ ဘူးေဒသသို႔ ေရႊလုပ္ငန္းမ်ားႏွင့္ ပတ္သက္ ၍ မၾကာခဏလာေရာက္ေလ့လာၾက သည္ျဖစ္ရာ ထုိသို႔လာေရာက္စဥ္ကၽြန္ေတာ္ တို႔ႏွင့္ မိတ္ေဆြျဖစ္ၿပီးေကာလင္းၿမိဳ႕ေပၚ တြင္ ဆံုေတြ႕တုိင္းစားေသာက္ဆုိင္မ်ားတြင္ဧည့္ခံေကၽြးေမြးခဲ့ရာ စားေသာက္မည့္ ဟင္းမ်ားကို အခ်ဳိမႈန္႔လံုး၀မထည့္ရန္ မွာၾကားသည့္အတြက္ အဘယ့္ေၾကာင့္ သူတို႔ႏိုင္ငံမွ ထုတ္လုပ္ေသာ အခ်ဳိမႈန္႔ကို ဘာေၾကာင့္မစားရသလဲဆိုတာ စားေသာက္ရင္းႏွင့္ပင္ေတြးေတာ စရာ ျဖစ္ေနျပန္သည္။
အခ်ဳိမႈန္႔စားသံုးမႈလြန္ကဲ လာပါက ယမကာ၊ ေဆးလိပ္ေသာက္သူမ်ား ကဲ့သို႔ေကာက္ခါငင္ကာ ခ်က္ခ်င္းလက္ ငင္းမခံစားရလို႔ဘဲ ဆက္လက္သံုးစြဲေန ဟန္တူပါသည္။ အခ်ဳိမႈန္႔ကို စီးပြားေရး ေစ်းကြက္ အျမင္ရွိ သူမ်ားက မည္သို႔ပင္ တင္သြင္းေရာင္းခ်ေစကာမူ စားသံုးသူမ်ား ဘက္ကသာ အသိတရားႏွင့္ ဆင္ျခင္ရ ေပလိမ့္မည္။ အထူးသျဖင့္ စားဖိုေဆာင္ သခင္အိမ္ရွင္မမ်ားအေနျဖင့္ မိသားစု က်န္းမာေရး အတြက္ အေလးထားၿပီး အခ်ဳိမႈန္႔ကို ေလွ်ာ့စားဖို႔လိုလာၿပီဟု ဆုိ ခ်င္ပါသည္။
Hot News
တိုးပြားလာ ေၾကာင္း ေျပာျပခဲ့သည္။
တကယ္ေတာ့ ကၽြန္ေတာ့္အထင္ေျပာ ရရင္ ကၽြန္ေတာ္တို႔ရဲ႕ပတ္၀န္းက်င္၌ ငယ္ငယ္ရြယ္ရြယ္နဲ႔ ကင္ဆာျဖစ္ေန သူေတြ၊ ဆီးခ်ဳိ၊ ေသြးခ်ဳိေသြးတိုးစြဲကပ္ေနသူေတြ ကို ေတြ႕ျမင္ရပါၿပီ။ ယင္းကဲ့သို႔ျဖစ္ရျခင္း မွာ အစားအေသာက္မ်ားႏွင့္လည္း သက္ဆုိင္သည္။ အထူးသျဖင့္ အခ်ဳိမႈန႔္ ႏွင့္ ဆက္ႏြယ္ေနေၾကာင္း က်န္းမာေရး ဆုိင္ရာေဆးသုေတသနပညာရွင္မ်ားက ထုတ္ေဖာ္ခဲ့ၾကသလိုက်န္းမာေရးဦးစီးဌာန မွလည္း အခ်ဳိမႈန္႔စားသံုးျခင္းျဖင့္အႏၱရာယ္ ရွိေၾကာင္း အတိအလင္းထုတ္ေဖာ္၍ အသုံးမျပဳရန္ တားျမစ္ေသာ္လည္း အခ်ဳိ မႈန္႔သံုးစြဲမႈက အိမ္ရွင္မအမ်ားစုၾကား၀ယ္ ကုသရန္ခက္ခဲေသာ နာတာရွည္ေရာဂါ သဖြယ္အျမစ္ တြယ္ေန သည္မွာ တကယ့္ စိတ္မေကာင္းစရာျဖစ္ေနသည္။
ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ ဘိုးဘြားဘီဘင္မ်ား လက္ထက္က အခ်ဳိမႈန္႔ကို အသံုးမျပဳၾက ေသးသည့္အတြက္ ဟင္းခ်က္ရာတြင္ နႏြင္း၊ ဆား၊ င႐ုတ္သီး၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴတုိ႔ကိုသာ အဓိကအားထား ၍ သုံးၾကသည္။
ထို႔ေၾကာင့္ စားသံုးေန ၾကျဖစ္ေသာ္လည္း ေကာင္းေနသည္ပင္ ျဖစ္သည္။ ၿပီးေတာ့ ျမန္မာ့႐ိုးရာဟင္းခ်က္ ရာတြင္ ပါ၀င္သည့္ အရန္ပစၥည္းတစ္ခုစီ ၏ အာနိသင္ကို ျပန္ၾကည့္ေသာအခါတြင္ လည္း င႐ုတ္သီးက သင့္ေတာ္႐ုံစားလွ်င္ ခံတြင္းလိုက္သည္။
မ်က္စိႏွင့္ အေရျပား ကို ေကာင္းမြန္ေခ်ာေမြ႕ေစသည္။ ဆားက ၀မ္းသန္႔ရန္ အေထာက္အကူျပဳျပန္သည္။ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴက ေသြးသား သန္႔စင္ျခင္း၊ ေသြးတြင္းအဆီက်ေစျခင္း၊ ခြန္အား တိုးပြားေစျခင္း တို႔ကို ျဖစ္ေစ သည္။
ယခုေတာ့ အခ်ဳိမႈန္႔က၀င္၍ ေနရာ ယူလာေခ်ၿပီ။ အခ်ဳိမႈန္႔မ်ားကိုလည္း ယခင္ က အာဂ်ီႏိုမိုတို၊ ဇြန္း၊ စံပယ္တံဆိပ္ တို႔ကို အသံုးျပဳရာမွ ယခုအခါ တ႐ုတ္ႏိုင္ငံမွ ၀င္သည့္ အခ်ဳိမႈန႔္ကိုသာ သံုးစြဲမႈမ်ားျပား လာေပ သည္။
ထုိအခ်ိန္မႈန္႔မ်ားကို တင္သြင္း သူမ်ားက အခ်ဳိမႈန္႔ဟုမေရးၾကတဲ့ အလြတ္ဆံ၊ ဟင္းခတ္မႈန္႔လို ႔ေခၚဆိုၾကၿပီးတင္သြင္း သည့္အိတ္မ်ားမွာလည္းေပါင္ထုပ္ေတြ မလာဘဲ တံဆိပ္မပါ (၂) တင္း၀င္အိတ္၊ (၃) တင္း၀င္အိတ္ႏွင့္ ၀င္လာၿပီး ပိႆာခ်ိန္ႏွင့္ ေရာင္းခ်ၾကသလို တစ္ရာထုပ္၊ ႏွစ္ရာထုပ္ အစားစားေရာင္းခ် လာၾကသည္ ကို ေတြ႕ျမင္ရေလသည္။
ကၽြန္ေတာ္တို႔ျမန္မာလူမ်ဳိးမ်ား အခ်ဳိမႈန္႔မပါရင္ မစားတတ္သလိုျဖစ္ေန ၾကတာကေတာ့ ဘယ္သူမွျငင္းပယ္ လုိ႔ရ မယ္မထင္ပါဘူး။ မူလကပင္ အရသာရွိ ၿပီး ဟင္းလ်ာမ်ားျဖစ္ေသာ ၾကက္သား၊ ၀က္သားတုိ႔ကိုပင္ အခ်ဳိမႈန္႔ႏွင့္ ႏွပ္ခ်က္ ရာမွ အရသာရွိသည္ဟု ထင္ေနၾကသည္။ ထို႔အျပင္ အသုပ္မ်ဳိးစုံႏွင့္ ငပိရည္ေဖ်ာ္ ရာမွပင္ အခ်ဳိမႈန႔္ကမလြတ္၊ ထိုအခ်ဳိမႈန္႔ ကို မည္သည့္နည္းစနစ္ျဖင့္၊ မည္သည္ဓာ တုပစ္ၥည္းမ်ား ဖြဲ႕စည္းထားသည္ကုိလည္း ေလ့လာမႈမရွိၾက၊ သိလည္းမသိၾက။
သို႔ေသာ္လည္း ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ ေကာလင္း၊ ၀န္းသို၊ ပင္လည္ဘူးေဒသကလူအခ်ဳိ႕သည္ အ၀တ္အစားမ်ား ဖားဥစြဲျခင္း၊ ကြမ္းေသြး၊ သံေခ်းမ်ားအစြန္းထင္ပါက ဒီဇယ္၊ ဓာတ္ ဆီမ်ားႏွင့္ အခ်ဳိမႈန္႔ကိုေရာ၍ အစြန္းခၽြတ္
ေဆးအျဖစ္သံုးစြဲေနၾကသလို အခ်ဳိ႕ေတာင္ သူမ်ားသည္ေျမပဲခင္းမ်ားတြင္ေျမပဲဥႀကီး ထြားၿပီး အထြက္ႏႈန္းတုိးေစရန္ ေျမပဲဆံ ႏွင့္ ဟင္းခ်ဳိမႈန္႔ေရာေႏွာ၍ ေျမပဲခင္းမ်ား ၌ စိုက္ပ်ဳိးၾကေၾကာင္းေ ဒသ ခံမ်ားေျပာ ဆိုေနသံမ်ားကို စုံစမ္းသိရွိရသည့္အတြက္ အခ်ဳိမႈန္႔ကိုသံုးစြဲရမွာမ်ားစြာ
တုန္လႈပ္ေၾကာက္ ရြံ႕မိေနေတာ့သည္။
မည္သူကနည္းပညာ ေပး၍ သံုးစြဲေနေလသည့္မသိ။အခ်ိန္မႈန္႔စားသံုးမႈႏွင့္ပတ္သက္၍ ေသခ်ာစြာ စစ္တမ္းေကာက္ယူသုေတသန ျပဳၾကည့္ပါကကမၻာေပၚရွိအခ်ဳိမႈန္႔အစား ဆုံးႏိုင္ငံထဲတြင္ ျမန္မာႏိုင္ငံသည္ ပါေန မလားမေျပာတတ္။ အခ်ဳိမႈန္႔၏ မူလပိုင္ ရွင္မွာ ဂ်ပန္ႏိုင္ငံျဖစ္ၿပီး ဂ်ပန္ႏိုင္ငံမွ ထုတ္လုပ္သည့္ အာဂ်ီႏိုမိုတို အခ်ဳိမႈန္႔မွာ လည္း နာမည္ႀကီးလွသည္။ သို႔ေသာ္ ထိုအခ်ဳိမႈန္႔ကို ဂ်ပန္ႏိုင္ငံတြင္ စားသံုးသူ နည္းပါးေၾကာင္း ယခုလက္ရွိဟင္းခ်ဳိမႈန္႔ အမ်ားဆုံးတင္သြင္းထုတ္လုပ္သည့္ႏိုင္ငံ သည္တ႐ုတ္ႏုိင္ငံ ပင္ျဖစ္သည္။
တ႐ုတ္ႏိုင္ငံလူမ်ဳိးအခ်ဳိ႕သည္ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ ေကာလင္း၊ ၀န္းသို၊ ပင္လည္ ဘူးေဒသသို႔ ေရႊလုပ္ငန္းမ်ားႏွင့္ ပတ္သက္ ၍ မၾကာခဏလာေရာက္ေလ့လာၾက သည္ျဖစ္ရာ ထုိသို႔လာေရာက္စဥ္ကၽြန္ေတာ္ တို႔ႏွင့္ မိတ္ေဆြျဖစ္ၿပီးေကာလင္းၿမိဳ႕ေပၚ တြင္ ဆံုေတြ႕တုိင္းစားေသာက္ဆုိင္မ်ားတြင္ဧည့္ခံေကၽြးေမြးခဲ့ရာ စားေသာက္မည့္ ဟင္းမ်ားကို အခ်ဳိမႈန္႔လံုး၀မထည့္ရန္ မွာၾကားသည့္အတြက္ အဘယ့္ေၾကာင့္ သူတို႔ႏိုင္ငံမွ ထုတ္လုပ္ေသာ အခ်ဳိမႈန္႔ကို ဘာေၾကာင့္မစားရသလဲဆိုတာ စားေသာက္ရင္းႏွင့္ပင္ေတြးေတာ စရာ ျဖစ္ေနျပန္သည္။
အခ်ဳိမႈန္႔စားသံုးမႈလြန္ကဲ လာပါက ယမကာ၊ ေဆးလိပ္ေသာက္သူမ်ား ကဲ့သို႔ေကာက္ခါငင္ကာ ခ်က္ခ်င္းလက္ ငင္းမခံစားရလို႔ဘဲ ဆက္လက္သံုးစြဲေန ဟန္တူပါသည္။ အခ်ဳိမႈန္႔ကို စီးပြားေရး ေစ်းကြက္ အျမင္ရွိ သူမ်ားက မည္သို႔ပင္ တင္သြင္းေရာင္းခ်ေစကာမူ စားသံုးသူမ်ား ဘက္ကသာ အသိတရားႏွင့္ ဆင္ျခင္ရ ေပလိမ့္မည္။ အထူးသျဖင့္ စားဖိုေဆာင္ သခင္အိမ္ရွင္မမ်ားအေနျဖင့္ မိသားစု က်န္းမာေရး အတြက္ အေလးထားၿပီး အခ်ဳိမႈန္႔ကို ေလွ်ာ့စားဖို႔လိုလာၿပီဟု ဆုိ ခ်င္ပါသည္။
Hot News
No comments:
Post a Comment