အလြန္အကြၽံ ငါးဖမ္းဆီးမႈ ငါးမ်ဳိးစိတ္ အခ်ဳိ႕ေပ်ာက္ကြယ္ဖြယ္ရွိဟု ဆို
ျမန္မာႏိုင္ငံ၏
အဓိကစားသံုးလ်က္ရွိေသာ ငါး၊ ပုစြန္မ်ားအနက္ ငါးက်ည္း၊ ငါးခူ၊ ငါးေျမြထုိး၊
ပုစြန္မ်ဳိးစိတ္ မ်ားသည္ ငါးေပါက္ဖြားရာ ဧရိယာမ်ားေလ်ာ့နည္းလာျခင္း၊
ငါးဖမ္းဆီးမႈမ်ားမ်ားျပားလာျခင္း တို႔ေၾကာင့္ ေပါက္ဖြားမႈ ႏႈန္း က်ဆင္းလာၿပီး ယင္းမ်ဳိးစိတ္မ်ား ေပ်ာက္ကြယ္ သြားႏုိင္သည္ ဟု ေမြးျ မဴ ေရးႏွင့္ ေရလုပ္ငန္း ဝန္ႀကီးဌာန ဒုတိယ ညႊန္ၾကားေရးမွဴး ခ်ဳပ္ ဦးဝင္းျမင့္ေမာင္ က ေျပာၾကား သည္။
ယင္းသို႔ ျပဳန္းတီးမႈမ်ားတြင္ အင္း လုပ္ငန္းမ်ား၌လည္း အင္းဧရိယာမ်ား
ေလ်ာ့နည္း လာျခင္း၊ ငါးဖမ္းဆီးမႈ မ်ားျပားလာၿပီး ငါးမ်ား ေပါက္ဖြားရာ
ကမ္းဦး ေရတိမ္ပိုင္းမ်ားတြင္ ေျမယာ က်ဴးေက်ာ္မႈမ်ားေၾကာင့္ ငါး မ်ား
ေပါက္ဖြားရာ ေနရာမ်ား ေလ်ာ့နည္းလာကာ ငါးက်ည္း၊ ငါးခူ၊ ငါးေျမြထိုး စသည့္
မ်ဳိးစိတ္ မ်ား ေပ်ာက္ ကြယ္ သြားႏုိင္ေၾကာင္း ၎က ရွင္းျပသည္။
“ဒီေရေတာ ခုတ္လို႔ တစ္ဧက ပ်က္စီးသြားရင္ ငါး၊ ပုစြန္ ၁၈၂ ပိႆာ ဆံုး႐ႈံး
ေပ်ာက္ကြယ္သြားတဲ့ အေန အထား ျဖစ္ေနပါတယ္” ဟု ၎က ဆံုး႐ႈံးမႈ အေျခအေနကို
ႏိႈင္းယွဥ္ ေျပာၾကားသည္။
ယင္းသို႔ ျပဳန္းတီးလာမႈမ်ား အျပင္
ပုစြန္မ်ား တက္ေရာက္ သားေပါက္ရာ သဘာဝ ဒီေရေတာမ်ားကို
ထင္း အစား ထုိးခုတ္ထြင္မႈမ်ားႏွင့္ လယ္ယာေျမမ်ားႏွင့္ အင္းေခ်ာင္းမ်ား ဆက္စပ္
တည္ရွိေနသျဖင့္ ကန္႔သတ္ ခ်က္ထက္ ေက်ာ္လြန္ သံုးစြဲ လာေသာ ေျမၾသဇာမ်ား၊
ပိုးသတ္ေဆးမ်ားေၾကာင့္လည္း ငါးထြက္ႏႈန္းမ်ား က်ဆင္းလာကာ ငါး၊ ပုစြန္
မ်ဳိးသုဥ္းလာျခင္း ျဖစ္ေၾကာင္း ၎က ရွင္းျပ ေျပာဆုိသည္။
“ေရသယံဇာတ
အသံုးခ်မႈကလည္း ေျမနဲ႔ သက္ဆုိင္ပါတယ္။ Ecological Zone (ေဂဟေဗ ဒစနစ္
ျပည့္စုံရာဇုန္) ေတြမပ်က္စီးဖုိ႔၊ ေရထု ညစ္ညမ္းမႈေတြ မျဖစ္ဖို႔ေတြပါ
ထည့္သြင္း စဥ္းစားရမယ္”ဟု လယ္ယာစိုက္ပ်ဳိးေရးႏွင့္ ဆည္ေျမာင္းဝန္ႀကီးဌာန
ေၾကးတိုင္ႏွင့္ ေျမစာရင္း ဦးစီးဌာန ညႊန္ၾကားေရးမွဴးခ်ဳပ္ ဦးျမင့္ေဆြက
မွတ္ခ်က္ျပဳ ေျပာၾကားသည္။
ref:thevoiceweekly
No comments:
Post a Comment