Thursday 7 January 2016

အ၀လြန္သည့္ စားပဲြထိုးက တည္ခင္း ဧည့္ခံပါက အစာပိုစား ျဖစ္ေလ့ရိွဟုဆို

အ၀လြန္ေနသည့္ စားပဲြထိုးက တည္ခင္း ဧည့္ခံေသာ စားေသာက္ဆိုင္မ်ားတြင္ စားေသာက္သူမ်ားသည္ အစားအစာမ်ားကို လိုအပ္သည္ထက္ ပိုမိုမွာယူ စားသံုးေလ့ရိွေၾကာင္း နယူးေယာက္ရိွ ေကာ္နဲ တကၠသိုလ္နွင့္ ဂ်ာမနီရိွ ယဲနား တကၠသိုလ္တို႔မွ သုေတသန ပညာရွင္မ်ား၏ ေလ့လာမႈ တစ္ခုတြင္ ေဖာ္ျပထားသည္။
အ၀လြန္ေနသည့္ စားပဲြထိုးက တည္ခင္းပါက စားသံုးသူမ်ားသည္ အခိ်ဳစာမ်ားကို မွာယူ စားသံုးနိုင္ေျခ (၄) ဆနွင့္ အရက္ေသစာမ်ားကို မွာယူေသာက္သံုးနိုင္ေျခ (၁၇ ဒသမ ၆၅) ရာခိုင္နႈန္း ပိုမ်ားေလ့ ရိွေၾကာင္း ေလ့လာမႈတြင္ ေဖာ္ျပထားသည္။ သုေတသန ပညာရွင္မ်ားသည္ ၀န္ေဆာင္မႈ အျပည့္ပါေသာ စားေသာက္ဆိုင္မ်ားတြင္ ညစာ စားသံုးသူနွင့္ စားပဲြထိုး (၅၀၀) ခန္႔ကို ေလ့လာမႈမ်ား ျပဳလုပ္ခဲ့သည္။

ခႏၶာကိုယ္ အေလးခိ်န္ အညႊန္းကိန္း (BMI) မ်ားေသာ စားပဲြထိုးက တည္ခင္းပါက အစားအစာ ပိုစားေလ့ ရိွေၾကာင္းကို ယခင္ ေလ့လာမႈမ်ားတြင္လည္း ေတြ႔ရိွခဲ့ျပီး ျဖစ္သည္။ BMI 25 နွင့္ ေအာက္ကို ကိုယ္အေလးခိ်န္ နည္းဟု သတ္မွတ္ျပီး (၂၅) နွင့္ အထက္ကို ကိုယ္အေလးခိ်န္ မ်ားသည္ဟု သတ္မွတ္ ထားသည္။ အ၀လြန္သူက လူမႈေရး စံနႈန္းကို သတ္မွတ္သူ ျဖစ္ေသာေၾကာင့္ စားသံုးသူသည္ အစားအေသာက္ကို ပိုမွာစားေလ့ရိွျခင္း ျဖစ္ေၾကာင္း ပညာရွင္မ်ားက ေျပာသည္။

စားပဲြထိုး၏ ၾသဇာသက္ေရာက္မႈကို မခံရေစရန္ အတြက္ စားသံုးသူမ်ားသည္ စားေသာက္ဆိုင္သို႔ မသြားေရာက္မီတြင္ မည္သည့္အရာမ်ားကို စားေသာက္မည္နွင့္ အရက္ကို ေရွာင္မည္ အစရိွသည့္ စည္းမ်ဥ္းမ်ားကို ၾကိဳတင္ ခ်မွတ္ထားသင့္ေၾကာင္း ပညာရွင္မ်ားက အၾကံျပဳသည္။

သီခ်င္း အက်ယ္ၾကီး ဖြင့္ထားျပီး မီးကို လင္းထိန္ေနေအာင္ ထြန္းထားသည့္ စားေသာက္ဆိုင္မ်ားတြင္ အစားအစာမ်ားကို ပိုမိုမွာယူစားသံုးေလ့ ရိွေၾကာင္း ယခင္ေလ့လာမႈမ်ားတြင္ ေဖာ္ျပထားသည္။ ဂ်က္ဇ္ ဂီတကို နားေထာင္ပါက အစားနည္းေလ့ ရိွေၾကာင္း ေကာ္နဲ တကၠသိုလ္မွ ပညာရွင္မ်ားက ေတြ႔ရိွခဲ့သည္။

ထို႔ျပင္ ခက္ရင္းနွင့္ ေသးငယ္ေသာ စကၠဴပန္းကန္ျပားမ်ားကို သံုးျပီးစားလွ်င္ အစားနည္းေလ့ရိွေၾကာင္း ဖေလာ္ရီဒါ တကၠသိုလ္၏ ေလ့လာမႈတြင္ ေဖာ္ျပထားသည္။

Source:DM
Messenger News Journal

No comments:

Post a Comment