Monday 17 June 2013

ငရုတ္ပြ သီး၏ က်န္း မာေရး အက်ိဳးေက်းဇူး မ်ား

Photo: ငရုတ္ပြသီး၏ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား
Monday, June 17, 2013

ငရုတ္ပြသီး၏ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ားအစိမ္း၊ အဝါ၊ အနီ စတဲ့ အေရာင္ သံုးမ်ိဳးေတြ႕ရတဲ့ င႐ုတ္ပြသီး ေတြမွာ ေအာက္ပါ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူးေတြ ရွိေနပါတယ္။

(၁) ကယ္လိုရီ ေလ်ာ႕နည္းျခင္း င႐ုတ္ပြသီးေတြက ကယ္လိုရီပါဝင္ မႈ ေလ်ာ့နည္းပါတယ္။ တကယ္လို႔ င႐ုတ္ ပြသီး တစ္ခြက္လံုးအျပည့္စားရင္ေတာင္ ၄၅ ကယ္လိုရီပဲ ရရွိႏိုင္ပါတယ္။ င႐ုတ္ ပြသီးတစ္ခြက္စာပမာဏမွာ တစ္ေန႔တာ လိုအပ္တဲ့ ဗီတာမင္ေအနဲ႔ စီပမာဏထက္ ပိုမို ပါဝင္မႈ ရွိပါတယ္။

(၂) ဗီတာမင္စီ မ်ားမ်ား ပါဝင္ျခင္း င႐ုတ္ပြသီးမွာ ဗီတာမင္စီ မ်ားစြာ ပါဝင္တဲ့ အတြက္ ကိုယ္ခံစြမ္းအား စနစ္ကို အားေကာင္းေစၿပီး အသားအေရကို ႏုပ်ိဳ ငယ္ရြယ္ေစပါတယ္။ င႐ုတ္ပြသီး အမွည့္ ျဖစ္တဲ့ အနီေရာင္င႐ုတ္ပြသီးထဲမွာ ဗီတာ မင္စီ အျမင့္ဆံုးပမာဏ ပါဝင္ပါတယ္။

(၃) ေရာင္ရမ္းမႈ ေလ်ာ႕က်ေစျခင္း င႐ုတ္ပြသီးမွာ ဖိုင္တိုကမ္မီကယ္နဲ႔ ကာ႐ိုတင္း၊ အထူးသျဖင့္ ဘီတာကယ္႐ို တင္းေတြ ပါဝင္ေနပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ကို ရရွိေစသလို ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလ်ာ့က်ေစတဲ့ အစြမ္းရွိ ပါတယ္။

(၄) ကိုလက္စထေရာ ေလ်ာ႕က်ေစျခင္း င႐ုတ္ပြသီးထဲမွာပါဝင္တဲ့ ကပ္ဆိုက္ စင္ဓာတ္မွာ က်န္းမာေရးအက်ိဳးေက်းဇူး အမ်ားအျပား ရွိပါတယ္။ ေလ့လာမႈ အရ င႐ုတ္ပြသီးဟာ မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္ စထေရာအဆင့္ကို ေလ်ာ့က်ေစၿပီး ဆီး ခ်ိဳေသြးခ်ိဳေရာဂါကို ထိန္းခ်ဳပ္ႏိုင္စြမ္း ရွိ တဲ့အျပင္ နာက်င္မႈနဲ႔ ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလ်ာ့ပါးသက္သာေစေၾကာင္း သိရပါတယ္။

(၅) အစြမ္းထက္ အာဟာရဓာတ္ကို ရရွိ ေစျခင္း င႐ုတ္ပြသီးကို အပူနည္းနည္းနဲ႔ အ ခ်ိန္တိုအတြင္း ခ်က္ျပဳတ္ရင္ အခ်ိဳအရ သာနဲ႔ သစ္သီးရနံ႔ မပ်က္တဲ့အျပင္ အစြမ္း ထက္ အာဟာရဓာတ္ ဖေလဗိုးႏြိဳက္ကို ရရွိေစပါတယ္။

(၆) ကင္ဆာျဖစ္ႏႈန္း ေလ်ာ႕နည္းျခင္း င႐ုတ္ပြသီးမွာ ပါဝင္တဲ့ ဆာလဖာ ပမာဏဟာ တခ်ိဳ႕ေသာ ကင္ဆာေရာဂါ ေတြကို ကာကြယ္ႏိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။

(၇) အသားအေရႏွင္႕ ဆံေကသာကို ႏုပ်ိဳ လွပေစျခင္း င႐ုတ္ပြသီးမွာ ဗီတာမင္အီးအဆင့္ ေကာင္းေကာင္း ပါဝင္တဲ့အတြက္ အ သားအေရနဲ႔ ဆံေကသာကို လွပႏုပ်ိဳ ၾကည့္ေကာင္းေစပါတယ္။

(၈) နာ့ဗ္ေၾကာ စနစ္ကို က်န္းမာေစျခင္း င႐ုတ္ပြသီးမွာ ဗီတာမင္ႀ၆ ပါဝင္ တာေၾကာင့္ နာ့ဗ္ေၾကာစနစ္က်န္းမာေရး အတြက္ မရွိမျဖစ္ အေရးပါၿပီး ဆဲလ္အသစ္ ေတြ ျဖစ္ေပၚေအာင္ ကူညီေပးပါတယ္။

(၉) အတြင္းတိမ္ေရာဂါႏွင္႕ မက္ကူလာ ယိုယြင္းပ်က္စီးမႈ မျဖစ္ေစရန္ မ်က္စိကို ကာကြယ္ေပးျခင္း င႐ုတ္ပြသီးမွာ ပါဝင္တဲ့ လူတင္လို တခ်ိဳ႕အင္ဇိုင္းေတြက အသက္ႀကီး လာခ်ိန္မွာ မက္ကူလာ ယိုယြင္းပ်က္စီး မႈနဲ႔ အ တြင္းတိမ္ေရာဂါ တို႔ေၾကာင့္ မ်က္စိထိခိုက္ မႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပး ႏိုင္ပါတယ္။ 
Yoyarlay
ငရုတ္ပြသီး၏ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ားအစိမ္း၊ အဝါ၊ အနီ စတဲ့ အေရာင္ သံုးမ်ိဳးေတြ႕ရတဲ့ င႐ုတ္ပြသီး ေတြမွာ ေအာက္ပါ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူးေတြ ရွိေနပါတယ္။

(၁) ကယ္လိုရီ ေလ်ာ႕နည္းျခင္း င႐ုတ္ပြသီးေတြက ကယ္လိုရီပါဝင္ မႈ ေလ်ာ့နည္းပါတယ္။ တကယ္လို႔ င႐ုတ္ပြသီး တစ္ခြက္လံုးအျပည့္စားရင္ေတာင္ ၄၅ ကယ္လိုရီပဲ ရရွိႏိုင္ပါတယ္။ င႐ုတ္ပြသီးတစ္ခြက္စာ ပမာဏမွာ တစ္ေန႔တာ လိုအပ္တဲ့ ဗီတာမင္ေအနဲ႔ စီပမာဏထက္ ပိုမို ပါဝင္မႈ ရွိပါတယ္။

(၂) ဗီတာမင္စီမ်ားမ်ားပါဝင္ျခင္း င႐ုတ္ပြသီးမွာ ဗီတာမင္စီမ်ားစြာပါဝင္တဲ့အတြက္ ကိုယ္ခံစြမ္းအားစနစ္ကို အားေကာင္းေစၿပီး အသားအေရကိုႏုပ်ိဳ ငယ္ရြယ္ေစပါတယ္။ င႐ုတ္ပြသီးအမွည့္ ျဖစ္တဲ့ အနီေရာင္ င႐ုတ္ပြ သီးထဲမွာ ဗီတာမင္စီ အျမင့္ဆံုးပမာဏ ပါဝင္ပါတယ္။

(၃) ေရာင္ရမ္းမႈ ေလ်ာ႕က်ေစျခင္း င႐ုတ္ပြသီးမွာ ဖိုင္တိုကမ္မီကယ္နဲ႔ ကာ႐ိုတင္း၊ အထူးသျဖင့္ ဘီတာ ကယ္႐ိုတင္းေတြပါဝင္ေနပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ကိုရရွိေစသလို ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလ်ာ့ က်ေစ တဲ့ အစြမ္းရွိ ပါတယ္။

(၄) ကိုလက္စထေရာ ေလ်ာ႕က်ေစျခင္း င႐ုတ္ပြသီးထဲမွာပါဝင္တဲ့ ကပ္ဆိုက္ စင္ဓာတ္မွာ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူး အမ်ားအျပားရွိပါတယ္။ ေလ့လာမႈအရ င႐ုတ္ပြသီးဟာ မေကာင္းတဲ့ကိုလက္စထေရာ အဆင့္ကို ေလ်ာ့က်ေစၿပီး ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳေရာဂါကို ထိန္းခ်ဳပ္ႏိုင္စြမ္းရွိတဲ့အျပင္ နာက်င္မႈနဲ႔ ေရာင္ရမ္းမႈ ကို ေလ်ာ့ပါးသက္သာေစေၾကာင္း သိရပါတယ္။

(၅) အစြမ္းထက္ အာဟာရဓာတ္ကို ရရွိ ေစျခင္း င႐ုတ္ပြသီးကို အပူနည္းနည္းနဲ႔ အ ခ်ိန္တိုအတြင္း ခ်က္ျပဳတ္ရင္ အခ်ိဳအရ သာနဲ႔ သစ္သီးရနံ႔ မပ်က္တဲ့အျပင္ အစြမ္း ထက္ အာဟာရဓာတ္ ဖေလဗိုးႏြိဳက္ကို ရရွိေစပါတယ္။

(၆) ကင္ဆာျဖစ္ႏႈန္း ေလ်ာ႕နည္းျခင္း င႐ုတ္ပြသီးမွာ ပါဝင္တဲ့ ဆာလဖာ ပမာဏဟာ တခ်ိဳ႕ေသာ ကင္ဆာေရာဂါ ေတြကို ကာကြယ္ႏိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။

(၇) အသားအေရႏွင္႕ ဆံေကသာကို ႏုပ်ိဳ လွပေစျခင္း င႐ုတ္ပြသီးမွာ ဗီတာမင္အီးအဆင့္ ေကာင္းေကာင္း ပါဝင္တဲ့အတြက္ အ သားအေရနဲ႔ ဆံေကသာကို လွပႏုပ်ိဳ ၾကည့္ေကာင္းေစပါတယ္။

(၈) နာ့ဗ္ေၾကာ စနစ္ကို က်န္းမာေစျခင္း င႐ုတ္ပြသီးမွာ ဗီတာမင္ ၆ ပါဝင္ တာေၾကာင့္ နာ့ဗ္ေၾကာစနစ္ က်န္းမာေရးအတြက္မရွိမျဖစ္ အေရးပါၿပီး ဆဲလ္အသစ္ ေတြ ျဖစ္ေပၚေအာင္ ကူညီေပးပါတယ္။

(၉) အတြင္းတိမ္ေရာဂါႏွင္႕ မက္ကူလာ ယိုယြင္းပ်က္စီးမႈ မျဖစ္ေစရန္ မ်က္စိကို ကာကြယ္ေပးျခင္း င႐ုတ္ပြ သီးမွာ ပါဝင္တဲ့ လူတင္လို တခ်ိဳ႕အင္ဇိုင္းေတြက အသက္ႀကီးလာခ်ိန္မွာ မက္ကူလာ ယိုယြင္းပ်က္စီးမႈနဲ႔ အ တြင္းတိမ္ေရာဂါ တို႔ေၾကာင့္ မ်က္စိထိခိုက္ မႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပး ႏိုင္ပါတယ္။
Yoyarlay

No comments:

Post a Comment