ကင္ဆာအမ်ဳိးေပါင္း ၂ဝဝ ေက်ာ္ရွိသည့္အနက္
အဆုတ္ကင္ဆာ၊ ရင္သားကင္ဆာ၊ အူမႀကီးကင္ဆာ၊ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာနဲ႔ သားအိမ္ေခါင္း
ကင္ဆာတို႔ဟာ ျဖစ္ပြားမႈအမ်ားဆံုး ျဖစ္တယ္။
ကင္ဆာဟာ
မ်ဳိး႐ိုးဗီဇ ဆိုင္ရာ ေရာဂါလည္းျဖစ္တယ္။ မ်ဳိးဗီဇဟာဖရီးရယ္
ဒီကယ္ေခၚဓာတ္တိုးပစၥည္းမ်ား၊ ဓာတ္ေရာင္ျခည္ ဗိုင္းရပ္စ္ပိုးမ်ား
ဝင္ေရာက္ျခင္းနဲ႔ ဓာတုေဗဒ ပစၥည္းမ်ားေၾကာင့္ ပ်က္စီးေလ့ရွိတယ္။ ဒါ႔ျပင္
အစားအေသာက္မ်ားမွာ ျပည့္ဝဆီမ်ား လြန္ကဲစြာပါဝင္ျခင္း၊ ေနေရာင္ျခည္နဲ႔
အပူလိႈင္းဒဏ္ ေလာင္ ကြၽမ္းတဲ့ အစားအေသာက္မ်ားမွာ
အဆိပ္သင့္ဓာတုပစၥည္းမ်ားပါဝင္မႈ၊ ကားမီးခိုးေငြ႕၊ ပိုးသတ္ေဆးမ်ား၊
တာရွည္ခံ ျပဳလုပ္ထားတဲ့ အစားအေသာက္မ်ား၊ ေဟာ္မုန္းဓာတ္မ်ားျခင္းနဲ႔
သံလိုက္စက္ကြင္းမလြတ္ျခင္း စတာေတြေၾကာင့္ကင္ဆာေရာဂါ ပိုျဖစ္ေစတယ္။
ကင္ဆာဟာ လြန္လြန္ကဲကဲ စားေသာက္ေလ့ရွိတဲ့ အစားအေသာက္မ်ားနဲ႔ ဆက္ႏႊယ္ေလ့ရွိတယ္။ ဟမ္ဘာဂါ၊ ေဟာ့ေဒါ့မ်ားဟာ အူမႀကီးကင္ ဆာ ျဖစ္ပြားမႈနဲ႔ ပတ္သက္ေနတယ္။ အစားအေသာက္မွာ အဆီ ဓာတ္ျမင့္မားစြာ ပါဝင္ေနျခင္းဟာ အီစထ႐ိုဂ်င္ကို ထြက္ေစၿပီး ရင္သား ကင္ဆာနဲ႔ သားဥအိမ္ ကင္ဆာ ျဖစ္ေစတယ္။ ကင္ဆာကို ကာကြယ္ႏိုင္ရန္ ဆီေၾကာ္ အစားအေသာက္ ေရွာင္ပါ။ ဖရီးရယ္ဒီ ကယ္မ်ား ရဲ႕တိုက္ခိုက္မႈ ေလ်ာ့နည္းေစတယ္။ အစားအေသာက္မ်ားစီမံရာမွာ ေပါင္း၍ျဖစ္ေစ ၊ ျပဳတ္ ၍ျဖစ္ေစ စားပါ။ မီးျဖင့္တိုက္မခ်က္ဘဲ သဘာဝအတိုင္း စားေသာက္ျခင္းဟာ အေကာင္းဆံုးျဖစ္တယ္။ ဘာသီက်ဴးကဲ့သို႔ အသားကင္မ်ားမွာ အဆီဓာတ္မ်ားတဲ့အျပင္ ကင္ဆာျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ ကာစီႏိုဂ်င္ ပစၥည္းမ်ားပါဝင္ေနတယ္။ ပတ္ဝန္းက်င္ ေလထုညစ္ညမ္းျခင္း၊ ေရထုညစ္ညမ္းျခင္းမ်ား နည္းႏိုင္သမွ် နည္းပါေစ။ ဖရီးရယ္ဒီကယ္မ်ားနဲ႔ ထိေတြ႕မႈနည္းေအာင္ ကားအိပ္ေဇာ မီးခိုးေငြ႕မ်ား၊ လူတို႔ျပဳလုပ္တဲ့ မီးခိုးေငြ႕မ်ား၊ မိုဘိုင္းလ္ဖုန္းမ်ား၊ မိုက္ခ႐ိုေဝ့နဲ႔ လွ်ပ္စစ္အသံုးအေဆာင္ မ်ားေၾကာင့္ ရႏိုင္တဲ့ လွ်ပ္စီး လိုင္းမ်ားနည္းႏိုင္သမွ် နည္းပါေစ။ လွ်ပ္စစ္နာရီမ်ား၊ ဟမ္ဖုန္းမ်ား အိပ္ရာေဘးမွာ မထားရ။ ဓာတုဆိုးေဆး မ်ား၊ ဓာတုပိုးသတ္ေဆး လို ေသေဆးမ်ား မသံုးရ။ ဓာတ္ေျမၾသဇာအစား သဘာဝေျမၾသဇာကို သံုးရမည္။
သဘာဝ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား ပိုမိုစားသင့္တယ္။ မုန္လာဥနီ၊ ပဲပုပ္၊ တို႔ဟူး၊ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း၊ ပဲပင္ေပါက္၊ ပန္းမုန္လာနဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴတို႔ဟာ ကင္ဆာေရာဂါမ်ားကို တုိက္ခိုက္ႏိုင္တယ္။ မုန္လာဥနီမွာ ဗီတာ ကယ္႐ိုဓာတ္ ၾကြယ္ဝ၍ ယင္းဟာကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေျခနည္းတယ္။ မုန္လာဥနီ ႏွစ္ဥ၊ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း ႏွစ္ပြင့္၊ တို႔ဟူးတစ္ခ်ပ္ ဟင္းရြက္ျပဳတ္ရည္ ေရနဲ႔အတူထည့္ေမႊ၊ င႐ုတ္ေကာင္းထည့္ရင္ ခုခံအားျမႇင့္တင္တဲ့ စြပ္ျပဳတ္ရည္ရႏိုင္တယ္။ ပဲႏို႔ရည္နဲ႔ ဟင္းခပ္အေမႊးအႀကိဳင္တို႔လည္းထည့္ႏိုင္တယ္။ ပဲပိစပ္၊ ပဲပုပ္ေစ့၊ ပဲက်ားနဲ႔ ပဲႏို႔ရည္တို႔ဟာ ကင္ဆာကို ခုခံႏိုင္စြမ္းရွိတဲ့ အစားအစာမ်ား ျဖစ္တယ္။ ပဲမွရရွိေသာ ဖိုင္တုိ အီစထဂ်င္နဲ႔ လက္စီသင္တို႔ဟာ ကင္ဆာေရာဂါ ကင္းေဝးေစတယ္။ မုန္လာဥနီ၊ ဆလတ္ရြက္နဲ႔ တျခား လတ္ဆတ္တဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားမွာ ပိုးသတ္ေဆး၊ ေပါင္းသတ္ေဆး၊ ဓာတ္ေျမၾသဇာ မ်ားဟာ ကင္ဆာျဖစ္ေစတယ္။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ရဲ႕ အျပင္ဘက္ အက်ဆံုး အလႊာကို ခြာ၍ လႊင့္ပစ္ပါ။
လတ္ဆတ္ၾကပ္ရြတဲ့ ေဂၚဖီထုပ္ အပတ္စဥ္စားရင္ အူမႀကီးကင္ဆာ ကာကြယ္ႏိုင္တယ္။ လတ္ဆတ္တဲ့ သစ္သီးကို သံုးစိတ္ေလာက္စားပါ။ ကင္ဆာေဝဒနာရွင္မ်ား အတြက္ ဗီတာကယ္႐ိုတင္း၊ အက္ပီေကာ့၊ ကန္စြန္းဥ၊ ကၫြတ္၊ ပဲ၊ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း၊ မုန္လာဥနီ၊ ကန္စြန္းရြက္၊ င႐ုပ္ေကာင္း၊ ဟင္းႏုနယ္ရြက္၊ မုန္ ညင္းရြက္၊ တ႐ုတ္နံနံ၊ဖရဲသီး၊ သရက္သီးနဲ႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာ ဗီတာ ကယ္႐ိုတင္းဓာတ္ အထူးၾကြယ္ဝသလို ဗီတာမင္မ်ား ပါဝင္ေသာေၾကာင့္ ေန႔စဥ္စားသံုးပါ။ စားေသာက္တဲ့ အဓိက အစားအစာမွာ ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိး၊ အေစ့အဆန္နဲ႔ သစ္ေစ့ အထူးသျဖင့္ မုေယာစပါး၊ ဆန္လံုးညိဳ၊ ပဲနီေလး၊ ဗာဒံေစ့နဲ႔ ေနၾကာေစ့တို႔က ကင္ဆာေရာဂါ ကာကြယ္ႏိုင္တယ္။
ဇင့္နဲ႔ ဆီလီနီယမ္ပါတယ္။ သၾကားနဲ႔ အရက္ေလွ်ာ့ပါ။ ခႏၶာကိုယ္လိုအပ္တဲ့ အဆီေလာက္သာစားပါ။ ေန႔ စဥ္နာရီဝက္ ေလ့က်င့္ခန္း အေျပး၊ လမ္းေလွ်ာက္၊ စက္ဘီးစီးပါ။
ျမ၀တီ
ကင္ဆာဟာ လြန္လြန္ကဲကဲ စားေသာက္ေလ့ရွိတဲ့ အစားအေသာက္မ်ားနဲ႔ ဆက္ႏႊယ္ေလ့ရွိတယ္။ ဟမ္ဘာဂါ၊ ေဟာ့ေဒါ့မ်ားဟာ အူမႀကီးကင္ ဆာ ျဖစ္ပြားမႈနဲ႔ ပတ္သက္ေနတယ္။ အစားအေသာက္မွာ အဆီ ဓာတ္ျမင့္မားစြာ ပါဝင္ေနျခင္းဟာ အီစထ႐ိုဂ်င္ကို ထြက္ေစၿပီး ရင္သား ကင္ဆာနဲ႔ သားဥအိမ္ ကင္ဆာ ျဖစ္ေစတယ္။ ကင္ဆာကို ကာကြယ္ႏိုင္ရန္ ဆီေၾကာ္ အစားအေသာက္ ေရွာင္ပါ။ ဖရီးရယ္ဒီ ကယ္မ်ား ရဲ႕တိုက္ခိုက္မႈ ေလ်ာ့နည္းေစတယ္။ အစားအေသာက္မ်ားစီမံရာမွာ ေပါင္း၍ျဖစ္ေစ ၊ ျပဳတ္ ၍ျဖစ္ေစ စားပါ။ မီးျဖင့္တိုက္မခ်က္ဘဲ သဘာဝအတိုင္း စားေသာက္ျခင္းဟာ အေကာင္းဆံုးျဖစ္တယ္။ ဘာသီက်ဴးကဲ့သို႔ အသားကင္မ်ားမွာ အဆီဓာတ္မ်ားတဲ့အျပင္ ကင္ဆာျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ ကာစီႏိုဂ်င္ ပစၥည္းမ်ားပါဝင္ေနတယ္။ ပတ္ဝန္းက်င္ ေလထုညစ္ညမ္းျခင္း၊ ေရထုညစ္ညမ္းျခင္းမ်ား နည္းႏိုင္သမွ် နည္းပါေစ။ ဖရီးရယ္ဒီကယ္မ်ားနဲ႔ ထိေတြ႕မႈနည္းေအာင္ ကားအိပ္ေဇာ မီးခိုးေငြ႕မ်ား၊ လူတို႔ျပဳလုပ္တဲ့ မီးခိုးေငြ႕မ်ား၊ မိုဘိုင္းလ္ဖုန္းမ်ား၊ မိုက္ခ႐ိုေဝ့နဲ႔ လွ်ပ္စစ္အသံုးအေဆာင္ မ်ားေၾကာင့္ ရႏိုင္တဲ့ လွ်ပ္စီး လိုင္းမ်ားနည္းႏိုင္သမွ် နည္းပါေစ။ လွ်ပ္စစ္နာရီမ်ား၊ ဟမ္ဖုန္းမ်ား အိပ္ရာေဘးမွာ မထားရ။ ဓာတုဆိုးေဆး မ်ား၊ ဓာတုပိုးသတ္ေဆး လို ေသေဆးမ်ား မသံုးရ။ ဓာတ္ေျမၾသဇာအစား သဘာဝေျမၾသဇာကို သံုးရမည္။
သဘာဝ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား ပိုမိုစားသင့္တယ္။ မုန္လာဥနီ၊ ပဲပုပ္၊ တို႔ဟူး၊ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း၊ ပဲပင္ေပါက္၊ ပန္းမုန္လာနဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴတို႔ဟာ ကင္ဆာေရာဂါမ်ားကို တုိက္ခိုက္ႏိုင္တယ္။ မုန္လာဥနီမွာ ဗီတာ ကယ္႐ိုဓာတ္ ၾကြယ္ဝ၍ ယင္းဟာကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေျခနည္းတယ္။ မုန္လာဥနီ ႏွစ္ဥ၊ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း ႏွစ္ပြင့္၊ တို႔ဟူးတစ္ခ်ပ္ ဟင္းရြက္ျပဳတ္ရည္ ေရနဲ႔အတူထည့္ေမႊ၊ င႐ုတ္ေကာင္းထည့္ရင္ ခုခံအားျမႇင့္တင္တဲ့ စြပ္ျပဳတ္ရည္ရႏိုင္တယ္။ ပဲႏို႔ရည္နဲ႔ ဟင္းခပ္အေမႊးအႀကိဳင္တို႔လည္းထည့္ႏိုင္တယ္။ ပဲပိစပ္၊ ပဲပုပ္ေစ့၊ ပဲက်ားနဲ႔ ပဲႏို႔ရည္တို႔ဟာ ကင္ဆာကို ခုခံႏိုင္စြမ္းရွိတဲ့ အစားအစာမ်ား ျဖစ္တယ္။ ပဲမွရရွိေသာ ဖိုင္တုိ အီစထဂ်င္နဲ႔ လက္စီသင္တို႔ဟာ ကင္ဆာေရာဂါ ကင္းေဝးေစတယ္။ မုန္လာဥနီ၊ ဆလတ္ရြက္နဲ႔ တျခား လတ္ဆတ္တဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားမွာ ပိုးသတ္ေဆး၊ ေပါင္းသတ္ေဆး၊ ဓာတ္ေျမၾသဇာ မ်ားဟာ ကင္ဆာျဖစ္ေစတယ္။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ရဲ႕ အျပင္ဘက္ အက်ဆံုး အလႊာကို ခြာ၍ လႊင့္ပစ္ပါ။
လတ္ဆတ္ၾကပ္ရြတဲ့ ေဂၚဖီထုပ္ အပတ္စဥ္စားရင္ အူမႀကီးကင္ဆာ ကာကြယ္ႏိုင္တယ္။ လတ္ဆတ္တဲ့ သစ္သီးကို သံုးစိတ္ေလာက္စားပါ။ ကင္ဆာေဝဒနာရွင္မ်ား အတြက္ ဗီတာကယ္႐ိုတင္း၊ အက္ပီေကာ့၊ ကန္စြန္းဥ၊ ကၫြတ္၊ ပဲ၊ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း၊ မုန္လာဥနီ၊ ကန္စြန္းရြက္၊ င႐ုပ္ေကာင္း၊ ဟင္းႏုနယ္ရြက္၊ မုန္ ညင္းရြက္၊ တ႐ုတ္နံနံ၊ဖရဲသီး၊ သရက္သီးနဲ႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာ ဗီတာ ကယ္႐ိုတင္းဓာတ္ အထူးၾကြယ္ဝသလို ဗီတာမင္မ်ား ပါဝင္ေသာေၾကာင့္ ေန႔စဥ္စားသံုးပါ။ စားေသာက္တဲ့ အဓိက အစားအစာမွာ ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိး၊ အေစ့အဆန္နဲ႔ သစ္ေစ့ အထူးသျဖင့္ မုေယာစပါး၊ ဆန္လံုးညိဳ၊ ပဲနီေလး၊ ဗာဒံေစ့နဲ႔ ေနၾကာေစ့တို႔က ကင္ဆာေရာဂါ ကာကြယ္ႏိုင္တယ္။
ဇင့္နဲ႔ ဆီလီနီယမ္ပါတယ္။ သၾကားနဲ႔ အရက္ေလွ်ာ့ပါ။ ခႏၶာကိုယ္လိုအပ္တဲ့ အဆီေလာက္သာစားပါ။ ေန႔ စဥ္နာရီဝက္ ေလ့က်င့္ခန္း အေျပး၊ လမ္းေလွ်ာက္၊ စက္ဘီးစီးပါ။
ျမ၀တီ
No comments:
Post a Comment