Thursday, 29 November 2012

ေတာင္ေပၚေဒသတြင္ နယ္ေျမမတည္ၿငိမ္ျခင္းေၾကာင့္ လက္ဖက္ေစ်းကြက္ မတည္ၿငိမ္


http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/319657_498056213568355_716191908_n.jpg

ရွမ္းျပည္နယ္ေျမာက္ပိုင္း ေက်ာက္မဲၿမိဳ႕ရွိ လက္ဖက္စိုက္ေဒသမ်ားတြင္ နယ္ေျမမၿငိမ္းခ်မ္းမႈမ်ားေၾကာင့္ လက္ဖက္ကုန္ၾကမ္း အရည္ အေသြးေလ်ာ့ က်လာၿပီး ရွမ္းေျမာက္ လက္ဖက္ေစ်းကြက္ အေရာင္း အ၀ယ္ေအး လ်က္ရွိသည္ဟု လက္ဖက္လုပ္ငန္းလုပ္ကိုင္ သူမ်ားထံမွ သိရွိရသည္။
“ေတာင္ေပၚေဒသေတြမွာ လက္နက္ကိုင္တပ္ေတြက တပ္သား စုေဆာင္းေနေတာ့ ဘယ္သူမွ လက္ဖက္သြားမခူးရဲၾကဘူး ၊ နယ္ေျမ ကလည္း မေအးခ်မ္းေသးဘူးအဲ့ဒါေၾကာင့္ ေဒသခံေတြေရာေအာက္ျပည္ဘက္ကလူေတြေရာ လက္ဖက္ခူးမယ့္သူ ရွားသြားတယ္” ဟု လက္ဖက္ထြက္ရာေ ဒသတစ္ခု ျဖစ္ေသာ ရွမ္းျပည္နယ္ေျမာက္ပိုင္းေက်ာက္မဲၿမိဳ႕နယ္ မိုင္းငါ့ေက်းရြာမွ ရြာသားတစ္ဦးက ေျပာသည္။

ရွမ္းတုိင္းရင္းသားလက္နက္ကိုင္အဖြဲ႕အစည္းမ်ားအေနျဖင့္ အစိုးရႏွင့္ အပစ္အခတ္ရပ္စဲေရးအတြက္ ၂၀၁၂ခုႏွစ္ ဇန္န၀ါရီ (၂၈)ရက္ေန႕တြင္ လက္မွတ္ေရးထိုး ထားေသာ္ လည္း ေက်ာက္မဲအေနာက္ဘက္ျခမ္းတြင္ တုိက္ပြဲမ်ား ယေန႕အခ်ိန္ထိ ဆက္လက္ျဖစ္ေပၚေန သည္ဟု ရွမ္းျပည္တိုးတက္ေရးပါတီ (SSPP/SSA)နာယက ဒုတိယဗိုလ္ခ်ဳပ္ႀကီး စ၀္ေဆထင္ က ေတာ္၀င္ႏွင္းဆီတြင္ က်င္းပျပဳလုပ္ေသာ ၿငိမ္းခ်မ္းေရးအတြက္ ယံုၾကည္မႈတည္ေဆာက္ျခင္း ေဆြးေႏြးပြဲ တြင္ ေျပာၾကားခဲ့သည္။

လက္ဖက္မ်ားခူးယူျခင္း နည္းပါးလာျခင္းေၾကာင့္ လက္ဖက္စို ၊ လက္ဖက္ေျခာက္ျပဳလုပ္သူမ်ားအေနျဖင့္ လက္ဖက္စစ္စစ္မေရာင္းခ်ေတာ့ဘဲ ေရာေႏွာကာ ေရာင္းခ်ျခင္း မ်ားျပားလာကာ အရည္အေသြး ပိုင္းတြင္ ေလ်ာ့က်သြားျခင္းျဖစ္သည္ဟု လက္ဖက္စိုက္ေတာင္သူမ်ားထံမွ သိရွိရသည္။

“ကုန္ၾကမ္းအရည္အေသြးေလ်ာ့က်လာတာ တစ္မ်ိဳးတည္းမဟုတ္ဘူး လက္ဖက္စို လက္ဖက္ေျခာက္ေတြကို တံဆိပ္အမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႕ ထုတ္ၿပီး တစ္ခ်ိဳ႕တံဆိပ္ေတြက လက္ဖက္ထဲကို မေကာင္းတာေတြနဲ႕ေရာေရာင္းလာၾကတာေတြလည္း ရွိတယ္၊ အဲဒါေတြ ေၾကာင့္ ေရာင္းအားက တစ္ႏွစ္လံုးေအးေနတယ္” ဟု ေက်ာက္မဲၿမိဳ႕ရွိ `ဖိုးလမင္း´ လက္ဖက္ႏွင့္ အေၾကာ္စံု လုပ္ငန္း မွ ကိုအိုက္မိုးက ေျပာသည္။

လက္ဖက္စို/ေျခာက္မ်ားကို တံဆိပ္အမ်ိဳးမ်ိဳးႏွင့္ ေနရာအႏွံ႕တြင္ေရာင္းခ်လ်က္ရွိၿပီး လက္ဖက္အစိုမ်ား တြင္ မန္က်ည္းရြက္မ်ားေရာျခင္း၊ လက္ဖက္ေျခာက္မ်ားတြင္ `ေဒါင္းယ´ရြက္မ်ားေရာေႏွာေရာင္းခ်ျခင္းမွာ လက္ဖက္၀ယ္လိုအားကို ေလ်ာ့က်ေစေသာ အေၾကာင္းအရင္းတစ္ခုျဖစ္သည္ဟု ၄င္းက ဆက္လက္ေျပာသည္။ လက္ဖက္စို ႏွင့္ လက္ဖက္ေျခာက္ေရာင္းအားေလ်ာ့နည္းလာသည္မွာ မွန္ေသာ္လည္း ျပည္ပသို႕ တင္ပို႕ေရာင္းခ်ျခင္း မရွိသ၍ေရာင္းအားဆက္လက္တက္ႏိုင္ဖြယ္မရွိဟု ၀ါဆို လက္ဖက္ႏွင့္အေၾကာ္စံုလုပ္ငန္းမွ တာ၀န္ရွိသူတစ္ဦးက သံုးသပ္ေျပာဆိုသည္။
“လက္ဖက္အစို ေရာင္းအားက ပံုမွန္ပါပဲ၊ ပထမတန္းစားက တစ္ပိသာကုိ (၅၀၀၀)က်ပ္ရွိတယ္။ ဒုတိယတန္းစား တစ္ပိသာကို (၃၅၀၀-၄၀၀၀) တန္ေလာက္ပဲ ခပ္ေအးေအးေရာင္းရတယ္၊ လက္ဖက္က ျပည္တြင္း စားေသာက္ ကုန္လိုမ်ိဳးပဲ ျဖစ္ေနေတာ(့ Export )တင္ပို႕တာေတြ
မရွိလာမျခင္း ဒီလုိခပ္ေအးေအးေရာင္းေနရမွာပဲ “ ဟု ၀ါဆို လက္ဖက္ႏွင့္အေၾကာ္စံုလုပ္ငန္းမွ ဦးဥၾသ က ေျပာသည္။

ေက်ာက္မဲေစ်းကြက္အတြင္းတြင္ လက္ဖက္စိုမွာ အေကာင္းႏွင့္အညံ့ႏွစ္မ်ိဳးရွိၿပီး အေကာင္း တစ္ပိသာလွ်င္ တစ္ေထာင္က်ပ္ မွ ႏွစ္ေထာင္ က်ပ္၀န္းက်င္သာရွိေၾကာင္း ၊ အညံ႕မွာ အေကာင္းႏွင့္  ေစ်းသိပ္မကြာေၾကာင္း ၄င္းက ဆက္လက္ေျပာဆိုသည္။
လက္ဖက္ေျခာက္ ေစ်းကြက္တြင္ ပထမတန္းစားလက္ဖက္ေျခာက္မွာ တစ္ပိသာလွ်င္ (၅၀၀၀) က်ပ္၀န္းက်င္၊ ဒုတိယတန္းစား မွာ(၃၅၀၀-၄၀၀၀)က်ပ္၀န္းက်င္ႏွင့္ တတိယတန္းစားအပြေျခာက္မွာ တစ္ပိသာ(၂၃၀၀-၂၅၀၀) က်ပ္၀န္းက်င္ ရွိေၾကာင္း သိရသည္။
ရွမ္းျပည္နယ္ေျမာက္ပိုင္းမွထြက္ရွိေသာ လက္ဖက္စို/ေျခာက္မ်ားႏွင့္ ပဲေၾကာ္၊ ပဲေလွာ္မ်ားကို အဓိကအားျဖင့္ လားရိႈး၊ မူဆယ္ၿမိဳ႕မ်ားသို႕ တင္ပို႕ေရာင္းခ်ၿပၤီး ဆိုင္ႀကီးအခ်ိဳ႕မွာ ျမန္မာျပည္အလယ္ပိုင္း မံုရြာၿမိဳ႕မ်ားထိ တင္ပို႕ ေရာင္းခ်
ေၾကာင္းသိရသည္။

  ( ျမစ္မခ )

No comments:

Post a Comment