Thursday 21 November 2013

အာဟာရထမင္းရည္


ထမင္းစားေသာ ျမန္မာလူမ်ဳိးတိုင္းသည္ ဆန္ႏွင့္ ထမင္းခ်က္စားေလ့ ရွိသည္။ ဆန္တြင္ အာဟာရဓာတ္ မ်ားစြာပါသည္။ အာဟာရဓာတ္သည္ လူကို ခြန္အား ျဖစ္ေစသည္။ သြက္လက္ က်န္းမာေစ သည္။ ေရာဂါဘယကို ခံႏုိင္ရည္ရွိေအာင္ ျပဳလုပ္ေပးသည္။ အာဟာရဓာတ္ေၾကာင့္ ဥာဏ္ရည္ ေကာင္း မြန္ေစ၍ စဥ္းစားဥာဏ္ကို ရင့္သန္ေစ၏။ ေတြးေခၚေျမာ္ျမင္ရာတြင္ အလြယ္တကူ ေခ်ာေမာေျပျပစ္ေစ၏။ လုပ္ငန္းခြင္တြင္ မေမာမပန္းဘဲ အလုပ္ကို လုပ္ကိုင္ႏုိင္၏။
ဤမွ် တန္ဖိုးရွိလွေသာ အာဟာရဓာတ္ကို ဆန္ႏွင့္ ထမင္းခ်က္စားရာတြင္ ျပည့္ျပည့္၀၀ အသံုးမခ်ၾက သည္ကို ေတြ႕ရသည္။ ဆန္ကို ထမင္းခ်က္ရာတြင္ ဆန္သန္႔စင္သြားေအာင္ ေဆးေၾကာၾကသည္။ ဆန္ကို ႏွစ္ထပ္ေလာက္ ပြတ္သပ္ေဆးေၾကာလုိက္သျဖင့္ ဆန္တြင္ပါေသာ အာဟာရဓာတ္မ်ားစြာသည္ ဆန္ေဆးေရတြင္ ပါသြားေလသည္။

ယင္းေနာက္ ထမင္းအုိးဆူ၍ ထမင္းရည္ငွဲ႕ရေတာ့လည္း ဆန္ထဲက အာဟာရဓာတ္မ်ားစြာသည္ ထမင္းရည္ထဲတြင္ ပါသြားေလသည္။ ယင္းေၾကာင့္ မိမိတို႔စားေသာ ထမင္းတြင္ အာဟာရ ဓာတ္ဆို၍ ေလးပံုတစ္ပံု ေလာက္သာ က်န္ေတာ့သည္။ အမွန္ပင္  အာဟာရဓာတ္ ေလးပံုသံုးပံုသည္ ဆန္ေဆးေရႏွင့္ ထမင္းရည္တြင္ ပါသြား၍ျဖစ္သည္။

ခ်က္ၿပီးရလာေသာ ထမင္းကို ငါးပိရည္၊ ကန္စြန္းရြက္၊ တို႔စရာေလာက္မွ်ျဖင့္ စားသံုးေနရသူအဖို႔ အာဟာရဓာတ္ ျပည့္၀ေရးမွာ မျဖစ္ႏုိင္ေတာ့ေပ။ အာဟာရဓာတ္ မလံုေလာက္သျဖင့္ အလုပ္ကို အမ်ားနည္းတူ ပင္ပန္းခံ၍ မလုပ္ႏုိင္ေတာ့ေပ။ အာဟာရဓာတ္ ခ်ဳိ႕တဲ့ျခင္းေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္သည္ အမ်ားနည္းတူ ခံႏုိင္ရည္ ျပည့္ျပည့္၀၀ မရွိေတာ့ ခံႏုိင္ရည္ ယုတ္ေလ်ာ့လာသည္။ အားနည္းလာသည္။ ခံႏုိင္ရည္ ေပ်ာ့ညံ့သူကို ကူးစက္ေရာဂါတို႔ အလြယ္တကူ ကပ္ၿငိႏုိင္သည္။ ကူးစက္ႏုိင္သည္။ ေရာဂါပိုးတို႔ ခဏအတြင္းမွာ ခ်င္းနင္း၀င္ေရာက္ေတာ့သည္။ ခႏၶာကိုယ္ကို ေရာဂါပိုးတို႔က ညႇဥ္းပန္း ႏွိပ္စက္ေတာ့သည္။

ထမင္းအုိးဆူ၍ ထမင္းရည္ငွဲ႕ရေတာ့လည္း ဆန္ထဲက အာဟာရဓာတ္မ်ားစြာသည္ ထမင္းရည္ထဲတြင္ ပါသြားေလသည္။ ယင္းေၾကာင့္ မိမိတို႔စားေသာ ထမင္းတြင္ အာဟာရဓာတ္ ဆို၍ ေလးပံု တစ္ပံု ေလာက္သာ က်န္ေတာ့သည္။ အမွန္ပင္  အာဟာရဓာတ္ ေလးပံုသံုးပံုသည္ ဆန္ေဆးေရႏွင့္ ထမင္းရည္တြင္ ပါသြား၍ျဖစ္သည္ . . .

ေရာဂါရ၍ မက်န္းမာေသာအခါ ခႏၶာကိုယ္သည္ ၾကံဳလွီလာ၏။ ေဖ်ာ့ေတာ့လာ၏။ အားအင္ယုတ္ေလ်ာ့ လာ၏။ အစားပ်က္၊ အအိပ္ပ်က္၊ အေနပ်က္လာ၏။

ယင္းသည္ အာဟာရဓာတ္ ခ်ဳိ႕တဲ့မႈေၾကာင့္ ေရာဂါ၀င္ျခင္း ျဖစ္သည္။ အာဟာရဓာတ္ ခ်ဳိ႕တဲ့ေသာ ထမင္းကိုစားရာက အလြယ္တကူ ေရာဂါဘယ ၀င္ေရာက္လာျခင္း ျဖစ္၏။

ယင္းကို ေကာက္ခ်က္ဆြဲၾကည့္လွ်င္ ထမင္းခ်က္ျပဳတ္ရာက အာဟာရခ်ဳိ႕တဲ့မႈ အစျပဳျခင္း၏။ အာဟာရဓာတ္ ခ်ဳိ႕တဲ့မႈ၏ တရားခံသည္ ဆန္ေရေဆးသည္က ထမင္းရည္ငွဲ႕သည္ထိ စြန္႔ပစ္ပစၥည္း ျဖစ္သြားရသည့္ အေၾကာင္းခံပင္ ျဖစ္၏။

ယင္းကို မည္ကဲ့သို႔ ကာကြယ္မည္နည္း။ ကာကြယ္ရန္ ႏွစ္နည္းရွိသည္။ ပထမနည္းမွာ ေရခန္းခ်က္ စားရန္ ျဖစ္၏။ ယင္းနည္းမွာ Pressure Cooker ရွိသူတို႔အဖို႔ အဆင္ေျပသည္။ Pressure Cooker မရွိသူတို႔ အတြက္လည္း ထမင္းေရခန္းခ်က္နည္းမွာ ခက္လွသည္ မဟုတ္ေပ။ ဆန္ႏွင့္ေရကို အတုိင္းအဆျဖင့္ ထမင္းအိုးတြင္ ထည့္ခ်က္ရန္သာ ျဖစ္၏။

Pressure Cooker ျဖင့္ ခ်က္သည္ျဖစ္ေစ၊ ႐ိုး႐ိုးထမင္းအုိးျဖင့္ ေရခန္းခ်က္သည္ ျဖစ္ေစ၊ ဆန္ကို ေဆးေၾကာသန္႔စင္ရာတြင္ လိုသည္ထက္ပို၍ ပြတ္တုိက္ေဆးေၾကာျခင္းကို ေရွာင္ၾကဥ္ရပါမည္။ ဆန္ကို ႏွစ္ထပ္ေဆးမည့္အစား သန္႔စင္႐ံု တစ္ထပ္ေဆးလည္း ျဖစ္၏။ တစ္ထပ္ေဆးျခင္းျဖင့္ ဆန္ေဆးေရတြင္ အာဟာရဓာတ္မ်ား မ်ားမ်ား ပါမသြားေတာ့၍ အာဟာရဓာတ္ ေလ်ာ့ပါးမႈကို မထိခုိက္လွေပ။

ဒုတိယနည္းကေတာ့ ခါတုိင္းလို ထမင္းရည္ငွဲ႕ခ်က္ေသာ နည္းပင္ျဖစ္၏။ ထမင္းရည္၌ ဆန္တြင္ပါ၀င္ေသာ အာဟာရဓာတ္ တစ္၀က္ေလာက္ ပါသြားသည္ကုိ သတိထားမိၾကေပမည္။ ယင္းေၾကာင့္ ထမင္းရည္ကို စြန္႔ပစ္ပစၥည္းအစား  အာဟာရပစၥည္းအျဖစ္ ေျပာင္းလဲႏုိင္ဖို႔လိုသည္။ ေျပာင္းလဲနည္းက ႐ိုး႐ိုးကေလးပင္။ ထမင္းရည္ငွဲ႔သည့္အခါ သန္႔သန္႔ခံထားရမည္။ ယင္းေနာက္ ဆားသင့္႐ံု ထည့္လ်က္ အေအးခံ၍ျဖစ္ေစ၊ ပူပူ ျဖစ္ေစ၊ ေန႔စဥ္ ေသာက္သံုးရန္ပင္ ျဖစ္သည္။

ထမင္းရည္ မွန္မွန္ေသာက္သံုး၍ အက်ဳိးမ်ားပံုသည္ အံ့ၾသထိုက္သည္။ မၾကာခဏ ဇာတ္ထိုး၊ ေခါင္းကိုက္ေသာ ေရာဂါသည္ တစ္လအတြင္း ယူပစ္သလို ေပ်ာက္ကင္းသြားမည္။ မ်က္စိအား မေကာင္း၍ မ်က္မွန္တပ္ရသူသည္ တပ္လက္စ မ်က္မွန္ဒီဂရီ ေလ်ာ့သြားမည္။ စင္စစ္ ဇာက္ထုိးေခါင္း ကိုက္ျခင္းကို ထမင္းရည္က ေန႔စဥ္ႏွင့္အမွ် တတိတိ ေလ်ာ့နည္းသြားေအာင္ အာဟာရျဖင့္ ကုစား သြားျခင္း ျဖစ္သည္။

ထို႔ျပင္ ထမင္းရည္သည္ ဟင္းတစ္ခြက္လည္း ျဖစ္ႏုိင္ေသးသည္။ ထမင္းရည္ပူပူမွာ နံနံပင္နည္းနည္းႏွင့္ ၾကက္သြန္ပါးပါးလွီးထည့္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္နည္းနည္းခ်က္ကာ ငံျပာရည္၊ င႐ုတ္သီးေကာင္းမႈန္႔တို႔ ထည့္လွ်က္ ေသာက္ၾကည့္ပါက အရသာရွိေသာ ဟင္းတစ္ခြက္ကို သံုးေဆာင္ႏုိင္မည္ ျဖစ္သည္။

အာဟာရရွိေအာင္ စားသံုးႏုိင္မွသာ က်န္းမာသန္စြမ္းႏုိင္မည္။ က်န္းမာသန္စြမ္းေအာင္ မိမိတို႔ရရွိသည့္ အခြင့္အခါ အေျခအေနအေလ်ာက္ အာဟာရျဖစ္ေအာင္ ခ်က္ျပဳတ္ စားသံုးႏုိင္ေၾကာင္း တင္ျပလုိက္ ရေပသည္။

Eleven Media Group

No comments:

Post a Comment