Friday 8 February 2013

ရခိုင္မုန္႔တီခ်က္နည္း


လိုအပ္ေသာ ပစၥည္းမ်ား

(၁)မုန္႔တီ ၁ ပိသာ
(၂)ငါးေရႊ ၁၅ က်ပ္သား
(၃)ပုစြန္ငါးပိ ၅ က်ပ္သားခန္႔
(၄)ၾကက္သြန္ျဖဴ(ဥအေသး) ၅ က်ပ္သား


(၅)ငရုတ္ေကာင္း ၁ က်ပ္သား
(၆)နံနံပင္ (လိုအပ္သေလာက္)
(၇)မက်ည္းသီး အမွည့္ (နည္းနည္း)
(၈)ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔

ျပဳလုပ္နည္း

ပထမဆုံး ေရကုိ ခန္႔မွန္းထည့္ၿပီး ေရေႏြးဆူေအာင္တည္ထားပါ၊ တၿပိဳင္တည္း ငါးကို (အပုိင္းဆုိရင္ ထက္ျခမ္းျခမ္းလုိက္ပါ)ၿပီးလွ်င္ ငါးကင္ပါ (မီးေသြးနဲ႔ကင္တာပုိေကာင္းပါသည္)၊ ေရေႏြးပြက္ၿပီဆုိတာနဲ႔ င/ပိ ထည့္ပါ၊ ငါးပိကုိက်က္ေအာင္ထားၿပီး အုိးကုိခ်လုိက္ပါ ခဏအေနထိုင္ေအာင္ေစာင့္လုိက္ပါ ၿပီးလွ်င္ င/ပိကုိ စစ္လုိက္ပါ ေအာက္ကအဖတ္ေတြကုိ ဖယ္လုိက္ပါ (အုိးတစ္လုံးနဲ႔ထည့္ထားလုိက္ပါ လုိအပ္လွ်င္ထည့္ရေအာင္အတြက္) ၿပီးလွ်င္ အုိးကိုထပ္တည္ထားပါ၊ ငါးမ်က္ႏွာျပင္တင္းၿပီဆုိတာနဲ႔ ငါးကုိ ထုတ္လုိက္ၿပီး ငါးကုိ ႏြင္ပါ။ အတုန္းေလးေတြအထိပဲေနာ္။ ၿပီးလွ်င္ ငါးကုိ အုိးထဲထည့္လုိက္ပါ။ အဲဒီအခိ်န္မွာဘဲ အခ်ဳိမႈန္႔၊ ဆားကုိ လုိသလုိထည့္ပါ။ အေပါ့အငံအေတာ္ျဖစ္ၿပီဆုိတာနဲ႔ င/ရုပ္ေကာင္း၊ ၾကက္သြန္ကုိ ေထာင္းပါ။ (င/ရုပ္ေကာင္းကုိ ေလွာ္လုိက္ပါ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴကိုလည္း အမာခြန္ကုိခ်န္ထားပါ)ၿပီးလွ်င္ ပြက္ေနတဲ့အုိးထဲကုိ ထည့္လုိက္ပါ။ (၂)မိနစ္ေလာက္ထားၿပီး ရင္ အရမ္းေကာင္းတဲ့ ရခုိင္မုန္႔တီကုိ အားပါတရစားလုိ႔ရပါၿပီ။ အဲဒီထဲမွာ နံနံပင္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီသတ္တာရယ္၊ ၾကက္သြန္နီႀကိဳက္ရင္ ပါးပါးလွီးၿပီး ထည့္လုိ႔လည္းရတယ္ေနာ္။ ၿပီးရင္ ငါးဖယ္၊ ပဲေၾကာ္၊ ပဲသီးႀကိဳက္ရင္လည္းထည့္စားလုိ႔ရေသးတယ္၊ (င/ရုပ္သီးႀကိဳက္သူမ်ားအတြက္ဆုိရင္) င/ရုပ္သီးက အစိမ္းဒီအတုိင္းခ်ဳိးၿပီးထည့္ရင္လည္းရတယ္၊ (ဒါမဟုတ္)င/ရုပ္သီးကုိျပဳတ္ၿပီး လက္လွည့္စက္နဲ႔ လွည့္လုိက္ပါ။ ၿပီးရင္ င/ပိထည့္ (င/ပိမ်ားမ်ား)၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔၊ ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္႔ထည့္ၿပီး ေရထပ္ထပ္ကေလးနဲ႔ ခ်က္လုိက္ပါ။ မက်ည္းသီးကိုေတာ့ ေရေႏြးနဲ႔ အရည္ေဖ်ာ္ထားလုိက္ပါ။ အသုတ္လည္းစားမယ္ဆုိရင္ေတာ့ အာလူးေလးနည္းနည္းျပဳတ္လုိက္ပါအုံးေနာ္၊ ခုဏကေျပာတဲ့ င/ရုပ္သီး ခ်က္ရယ္၊ ၿပီးေတာ့ အာလူးျပဳတ္ရယ္ နည္းနည္းထည့္၊ အခ်ဥ္လုိသေလာက္ထည့္ၿပီးသုတ္လုိ႔ရၿပီေနာ္။
facebook

No comments:

Post a Comment