Monday, 11 March 2013

ကိုကာကိုလာ-COCALA~

ကိုကာကိုလာ-COCALA~
(ကိုကာကိုလာေသာက္သံုးျခင္းက ဦးေႏွာက္၏ အဆင့္ဆင့္ လုပ္ေဆာင္ခ်က္ကို ျမင့္တင္ေပးျပီး ဦးေႏွာက္လုပ္ေဆာင္ခ်က္ ကို ျမန္ဆန္ေစေၾကာင္း အေမရိကန္ က်န္းမာေရး သုေတသီမွ ထုတ္ေဖာ္ေျပာၾကားခဲ့သည္)

အရြယ္ေရာက္ျပီး လူ ၉၀ ကို ေန႔စဥ္ ကိုကာကုိလာဓာတ္၉၉၀ မီလီဂရမ္၊ ၅၂၀ မီလီဂရမ္၊ ၄၅ မီလီဂရမ္ အသီးသီးပါဝင္ေသာ ေဖ်ာ္ရည္မ်ားကို ၈ ပတ္ၾကာ တိုက္ေကြ်း စစ္တမ္းေကာက္၍ ရရွိလာေသာ အေျဖျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။

Cognitive function ဟုေခၚေသာ ဦးေႏွာက္၏ အဆင့္ဆင့္ လုပ္ေဆာင္ခ်က္ကို ျမင့္တင္ေပးျပီး Executive function , working memory, short-term memory, long term episode memory,စဥ္းစားမွုျမန္ႏွုန္း၊Globalcognitionအစရွိသျဖင့္ဦးေႏွာက္၏လုပ္ေဆာင္ခ်က္မ်ား ျမင့္တက္လာေၾကာင္း သိရသည္။

အျမင့္ဆံုး ၉၉၀ မီလီဂရမ္ ေသာက္သံုးသူက လုပ္ေဆာင္ခ်က္ပိုမုိျမင္မ်ားျပီး ဟုိမိုးခုခံအား၊ ေသြးဖိအား၊ ေအာက္စီဂ်င္ဖိအား စသည္မ်ားက ကိုကာကုိလာဓာတ္ Level အနည္းငယ္သာ ေသာက္သံုးသူမ်ား ထက္ ျမင့္မား ေၾကာင္း သိရသည္။

“ကယ္လိုရီ ထိန္းခ်ဳပ္ထားတဲ့၊ သဘာဝ ၊ သင့္တင့္မွ်တေသာ လူတစ္ဦးစာ ကိုကာကိုလာေသာက္သံုးျခင္းမ်ိဳးသာ Cognitive function ကို ျမင့္တင္ေပးပါတယ္။ သတ္မွတ္ထားတဲ့ အျမင့္ဆံုး Level ထက္ပိုေသာက္ရင္ေတာ့ ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးကုိ ဦးတည္ႏိုင္ပါတယ္” ဟု အီတလီ L’Aquila တကၠသိုလ္မွပေရာ္ဖက္ဆာ Giovambattista မွ ေျပာၾကားသည္။

ကိုကာကိုလာတြင္ ပါဝင္ေသာ Phosphoric acid, Sucrose, Caffeine ဓာတ္တုိ႔ကို အျခား လက္ဖက္ရည္၊ ေကာ္ဖီ၊ စပ်စ္သီး၊ စပ်စ္ဝုိင္၊ ပန္းသီး၊ ကိုကာကုိလာ အရသာပါ အျခားအစားအစာမ်ား၊ ခ်ိဳခ်ဥ္၊ သၾကားလံုး တို႔မွာ ေတြ႔ျမင္ ရမည္ ျဖစ္သည္။

အတိတ္ေမ့ေရာဂါကိုပါ ကာကြယ္ေပးျပီး ခႏၶာကိုယ္အတြင္းအျပင္ လုပ္ေဆာင္ခ်က္တိုင္းကို တုန္႔ျပန္မွုေပးေသာ ဦးေႏွာက္ေသြးဆဲလ္-Neuron မ်ားကို ကာကြယ္ေပးသည္။ ဆုိလိုရင္းမွာ ဦးေႏွာက္ေသြးေၾကာစီးဆင္းမွုကို ျမင့္တင္ေပးျခင္း ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။
Myawady News

ZinYawNews
(ကိုကာကိုလာေသာက္သံုးျခင္းက ဦးေႏွာက္၏ အဆင့္ဆင့္ လုပ္ေဆာင္ခ်က္ကို ျမင့္တင္ေပးျပီး ဦးေႏွာက္လုပ္ေဆာင္ခ်က္ ကို ျမန္ဆန္ေစေၾကာင္း အေမရိကန္ က်န္းမာေရး သုေတသီမွ ထုတ္ေဖာ္ေျပာၾကားခဲ့သည္)

အရြယ္ေရာက္ျပီး လူ ၉၀ ကို ေန႔စဥ္ ကိုကာကုိလာဓာတ္၉၉၀ မီလီဂရမ္၊ ၅၂၀ မီလီဂရမ္၊ ၄၅ မီလီဂရမ္ အသီးသီး ပါဝင္ေ သာ ေဖ်ာ္ရည္မ်ားကို ၈ ပတ္ၾကာ တိုက္ေကြ်း စစ္တမ္းေကာက္၍ ရရွိလာေသာ အေျဖျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။

Cognitive function ဟုေခၚေသာ ဦးေႏွာက္၏ အဆင့္ဆင့္ လုပ္ေဆာင္ခ်က္ကို ျမင့္တင္ေပးျပီး Executive function , working memory, short-term memory, long term episode memory,စဥ္းစားမွုျမန္ႏွုန္း၊Globalcognitionအစရွိသျဖင့္ဦးေႏွာက္၏ လုပ္ေဆာင္ခ်က္မ်ား ျမင့္တက္လာေၾကာင္း သိရသည္။

အျမင့္ဆံုး ၉၉၀ မီလီဂရမ္ ေသာက္သံုးသူက လုပ္ေဆာင္ခ်က္ပိုမုိျမင္မ်ားျပီး ဟုိမိုးခုခံအား၊ ေသြးဖိအား၊ ေအာက္စီဂ်င္ဖိအား စသည္မ်ား က ကိုကာကုိလာဓာတ္ Level အနည္းငယ္သာ ေသာက္သံုးသူမ်ား ထက္ ျမင့္မား ေၾကာင္း သိရသည္။

“ကယ္လိုရီ ထိန္းခ်ဳပ္ထားတဲ့၊ သဘာဝ ၊ သင့္တင့္မွ်တေသာ လူတစ္ဦးစာ ကိုကာကိုလာေသာက္သံုးျခင္းမ်ိဳးသာ Cognitive function ကို ျမင့္တင္ေပးပါတယ္။ သတ္မွတ္ထားတဲ့ အျမင့္ဆံုး Level ထက္ပိုေသာက္ရင္ေတာ့ ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးကုိ ဦးတည္ႏိုင္ပါတယ္” ဟု အီတလီ L’Aquila တကၠသိုလ္မွပေရာ္ဖက္ဆာ Giovambattista မွ ေျပာၾကားသည္။

ကိုကာကိုလာတြင္ ပါဝင္ေသာ Phosphoric acid, Sucrose, Caffeine ဓာတ္တုိ႔ကို အျခား လက္ဖက္ရည္၊ ေကာ္ဖီ၊ စပ်စ္သီး၊ စပ်စ္ဝုိင္၊ ပန္းသီး၊ ကိုကာကုိလာ အရသာပါ အျခားအစားအစာမ်ား၊ ခ်ိဳခ်ဥ္၊ သၾကားလံုး တို႔မွာ ေတြ႔ျမင္ ရမည္ ျဖစ္သည္။

အတိတ္ေမ့ေရာဂါကိုပါ ကာကြယ္ေပးျပီး ခႏၶာကိုယ္အတြင္းအျပင္ လုပ္ေဆာင္ခ်က္တိုင္းကို တုန္႔ျပန္မွုေပးေသာ ဦးေႏွာက္ေသြးဆဲလ္-Neuron မ်ားကိုကာကြယ္ေပးသည္။ဆုိလိုရင္းမွာဦးေႏွာက္ေသြးေၾကာစီးဆင္းမွုကို ျမင့္တင္ေပးျခင္း ျဖ စ္ေၾကာင္း သိရသည္။
 
 
ref:Myawady News

No comments:

Post a comment