ဆန္တန္ခ်ိန္၃,၀၀၀ကို ဇြန္လ ၂၀ရက္ေနာက္ပုိင္းတြင္ တ႐ုတ္ႏုိင္ငံသို႔ ပထမဆုံးအႀကိမ္တရား၀င္တင္ပုိ႔ရန္ စီစဥ္ထားေၾကာင္း ျမန္မာႏုိင္ငံဆန္စပါးအသင္းခ်ဳပ္မွ သတင္းရရွိသည္။
‘‘တ႐ုတ္ကုိေတာ့ တရား၀င္ လမ္းေၾကာင္းကေပါက္ၿပီ။ အာဖ ရိကႏုိင္ငံနဲ႔ တျခားေစ်းကြက္ေတြ ကိုလည္း တင္ပို႔ႏုိင္ဖို႔ ႀကိဳးစားေန တယ္’’ဟု ျမန္မာႏုိင္ငံဆန္စပါးအ သင္းခ်ဳပ္အေထြေထြအတြင္းေရး မွဴးဦးရဲမင္းေအာင္ကေျပာသည္။
တ႐ုတ္သို႔ တရား၀င္ ဆန္ေရာင္းခ်ရာတြင္ ပုိးမႊားေရာဂါ၊ ဆန္အရည္အေသြး၊ ဆန္စက္ အေျခအေန၊ ဆန္သိုေလွာင္ထား မႈပုံစံတုိ႔ကို စစ္ေဆးၿပီးမွသာ သ ေဘာတူလက္ခံခဲ့ျခင္းျဖစ္သည္။ လက္ရွိတ႐ုတ္ႏုိင္ငံသို႔ ဆန္တင္ပို႔ ရာတြင္ကုမၸဏီ ၂၉ခုအားေရြးခ်ယ္ အသိအမွတ္ျပဳထားၿပီး ပထမဆုံး ျမန္မာ့လယ္ယာစီးပြားအမ်ားပုိင္ ေကာ္ပုိေရးရွင္း(MAPCO)မွ တန္ ၃,၀၀၀ စတင္ပုိ႔မည္ျဖစ္္သည္။
လက္ရွိ တ႐ုတ္ႏုိင္ငံသို႔ တ ရား၀င္ဆန္ေရာင္းခ်မႈတြင္ ဧည့္မ ထ ၂၅မွတ္ဆန္ တစ္တန္လွ်င္ အေမရိကန္ေဒၚလာ ၃၂၀ မွ ၃၃၀ ၾကားေစ်းရရွိသည္။ လက္ရွိ ျမန္မာ့ဆန္ေစ်းကြက္သည္ တ႐ုတ္ႏုိင္ငံသုိ႔သာ အဓိကတင္ပုိ႔ေရာင္းခ်ေနရၿပီး ယခုကဲ့သုိ႔ တရား၀င္ဆန္ တင္ပို႔ခြင့္ရရွိပါက ယခုဘ႑ာ ႏွစ္ျပည္ပသုိ႔ ဆန္တင္ပုိ႔မႈမွာတန္ ခ်ိန္ ႏွစ္သန္းခန္႔ေမွ်ာ္မွန္းထား ေၾကာင္းဦးရဲမင္းေအာင္ကရွင္းျပ သည္။ ယခင္ႏွစ္က ျပည္ပသုိ႔ဆန္ တင္ပုိ႔မႈမွာ တန္ခ်ိန္ ၁ဒသမ၈ သန္းခန္႔ရွိခဲ့သည္။
တ႐ုတ္ေစ်းကြက္သည္ ျမန္ မာႏုိင္ငံအတြက္ ႀကီးမားေသာေစ်းကြက္တစ္ခုျဖစ္ၿပီး ယေန႔အခ်ိန္ ထိဆန္တန္ခ်ိန္မ်ားစြာ၀ယ္ယူေန သျဖင့္ ယခုကဲ့သို႔တရား၀င္တင္ပုိ႔ ႏုိင္ပါက အခြင့္အေရးမ်ားစြာရရွိ ႏုိင္ေၾကာင္း ျပည္ပသုိ႔ ဆန္တင္ပုိ႔ ေနသည့္ လုပ္ငန္းရွင္ဦးမ်ဳိးသူရ ေအးကေျပာၾကားသည္။
တ႐ုတ္ကုန္သည္မ်ားက ျမန္မာ့ဆန္၀ယ္ယူရာတြင္နယ္စပ္မွတစ္ဆင့္တရားမ၀င္သာ ၀ယ္ယူေနသည္။ ယင္းသုိ႔ ၀ယ္ယူရာတြင္ ဇြန္လ ၄ ရက္မွစတင္၍ ယူနန္ျပည္နယ္မွ အေကာက္ခြန္အဖြဲ႕မ်ားက တရားမ၀င္ကုန္ပစၥည္းမ်ားတင္သြင္းမႈကို နယ္စပ္ေဒသ၌ စနစ္တက်စစ္ေဆးေန၍ မူဆယ္ဆန္ေစ်းကြက္ကို ေခတၱရပ္နားထားရသည္။ လက္ရွိ နယ္စပ္မွ တ႐ုတ္္ ကုန္သည္မ်ား၏ တရားမ၀င္ ဆန္၀ယ္ယူမႈသည္တစ္ရက္လွ်င္တန္ခ်ိန္ပ်မ္းမွ် ၃,၅၀၀ခန္႔ရွိေန သည္။ ယခင္ဘ႑ာႏွစ္က တ႐ုတ္ ႏုိင္ငံသုိ႔ ေရာင္းခ်သည့္ ဆန္တန္ ခ်ိန္ ၁၁သိန္းေက်ာ္မွာလည္း နယ္ စပ္မွတရားမ၀င္ေရာင္းခ်ခဲ့သည့္ ပမာဏျဖစ္သည္။
ယခုႏွစ္တြင္ တ႐ုတ္ႏုိင္ငံ သည္ ျပည္တြင္း၌ ဆန္လုိအပ္ ခ်က္မ်ားေနျခင္း၊ ဗီယက္နမ္နယ္ စပ္မွ ဆန္တင္သြင္းမႈကိုအဖမ္းအ ဆီးမ်ားစြာျဖင့္ တင္းက်ပ္ေနျခင္း တုိ႔ေၾကာင့္ျမန္မာ့ဆန္ကို ပမာဏ မ်ားစြာ၀ယ္ယူေနျခင္းျဖစ္သည္။
7 day
No comments:
Post a Comment