Wednesday, 20 January 2016

အစိုးရခ်င္း သေဘာတူညီမႈျဖင့္ အင္ဒိုသို႔ ဆန္တန္ခ်ိန္ငါးေသာင္း ေရာင္းမည္

ျပည္ပသို႔ တင္ပို႔မည့္ ဆန္မ်ားကို သယ္ေဆာင္လာေသာ ဆန္အိတ္တင္ကားႀကီးမ်ား(ဓာတ္ပံု−နစ္ကီ)
အစိုးရခ်င္း သေဘာတူ ညီမႈျဖင့္ အင္ဒိုနီးရွားႏိုင္ငံသို႔ ဆန္ တန္ခ်ိန္ ငါးေသာင္းေရာင္းခ်ရန္ စီစဥ္ေနေၾကာင္း ျမန္မာႏုိင္ငံ ဆန္ စပါးအသင္းခ်ဳပ္မွ သတင္းရရွိ သည္။
ျမန္မာႏိုင္ငံ၏ ျပည္ပဆန္ ေစ်းကြက္သည္ တ႐ုတ္ႏုိင္ငံသို႔ သာ အဓိက တင္ပို႔ေနရသျဖင့္ အျခားႏိုင္ငံမ်ားသို႔လည္း တင္ပို႔ ေရာင္းခ်ႏိုင္ရန္ ျမန္မာႏိုင္ငံ ဆန္ စပါးအသင္းခ်ဳပ္က စီစဥ္ျခင္းျဖစ္ သည္။

‘‘အရင္ကလည္း အင္ဒိုကို ေရာင္းဖူးပါတယ္။ အခုလည္း အ သင္းခ်ဳပ္က ဦးေဆာင္ၿပီး ေရာင္း ဖို႔ စီစဥ္ေနတာပါ’’ ဟု ဆန္စပါး အသင္းခ်ဳပ္ ဒုဥကၠ႒ ေဒါက္တာ စိုးထြန္းက ေျပာသည္။

အင္ဒိုနီးရွားႏိုင္ငံသို႔ ဆန္ ေရာင္းခ်မႈသည္ လက္ရွိ ျပည္ တြင္းဆန္ေစ်းႏႈန္း၊ တ႐ုတ္ေစ်း ကြက္မွ ေရာင္းခ်ေနသည့္ ေစ်း ႏႈန္းတို႔ထက္ ေလ်ာ့နည္းသည္။

ထို႔အျပင္ ဆန္ေရာင္းခ်ရာ တြင္လည္း ပစၥည္းအပ္ၿပီးေနာက္မွေငြေခ်သည့္အေႂကြးစနစ္ျဖစ္သည္။

သို႔ေသာ္ တ႐ုတ္ႏိုင္ငံအျပင္ အျခားေစ်းကြက္တစ္ခုကို ရွာေဖြ ျခင္းအျဖစ္ အ႐ံႈးခံေရာင္းခ်ရသည္ ဟု ဆန္ကုန္သည္ ဦးမ်ိဳးသူရေအး က ေျပာသည္။

အင္ဒိုနီးရွားႏိုင္ငံသို႔ အစိုးရ ခ်င္း သေဘာတူညီမႈျဖင့္ ၂၀၁၂ ကလည္း ဆန္တန္ခ်ိန္ ငါးေသာင္း ေရာင္းခ်ခဲ့သည္။

ထိုစဥ္က တစ္ႏွစ္လွ်င္ ဆန္ တန္ခ်ိန္ ႏွစ္သိန္း၀ယ္ယူရန္ အစိုး ရခ်င္း သေဘာတူထားခဲ့သည္။

သို႔ေသာ္ ပထမဆံုး တင္ပို႔ ေရာင္းခ်သည့္ ဆန္တန္ခ်ိန္ ငါး ေသာင္းတြင္ အရည္အေသြးညံ့ ဆန္မ်ားပါ၀င္ခဲ့သျဖင့္ ေနာက္ပိုင္း၌ ထပ္မံ တင္ပို႔ႏိုင္ျခင္း မရွိခဲ့ေပ။

လက္ရွိ ႏိုင္ငံတကာေစ်း ကြက္တြင္ ဆန္ေစ်းသည္ တစ္ တန္လွ်င္ ၁၀ ေဒၚလာမွ ၁၅ ေဒၚ လာၾကား ေစ်းျမင့္လာသည္။

ထို႔အျပင္ ေရနံေစ်း က်ဆင္း မႈေၾကာင့္ သယ္ယူစရိတ္မ်ား သက္သာလာသည္။ သို႔ေသာ္ ျပည္တြင္းဆန္ေစ်း ျမင့္တက္ေန သျဖင့္ ႏိုင္ငံတကာေစ်းႏႈန္းျဖင့္ ေရာင္းခ်ပါက အက်ိဳးအျမတ္ နည္းႏိုင္ေၾကာင္း ဆန္ကုန္သည္ မ်ားက ေျပာသည္။

လက္ရွိ ျပည္တြင္းေစ်းကြက္ တြင္ ဆန္ေစ်းသည္ လက္လီေစ်း ကြက္မွ အ၀ယ္မ်ားေသာ အရည္ အေသြးေကာင္းသည့္ တန္းျမင့္ဆန္မ်ား ေစ်းႏႈန္းျမင့္တက္လာသည္။

ယင္းဆန္တစ္အိတ္၏ ေစ်း ႏႈန္းသည္ ရက္ပိုင္းအတြင္း က်ပ္ ၁၀၀၀ မွ ၂၀၀၀ ၾကား ျမင့္တက္ လာသည္။

ဆန္ေစ်းျမင့္တက္သကဲ့သို႔ စပါးေစ်းႏႈန္းသည္လည္း တင္း ၁၀၀ လွ်င္ အမ်ိဳးအစားေပၚမူတည္ ၍ က်ပ္ငါးသိန္းကိုးေသာင္းမွ ေျခာက္သိန္းကိုးေသာင္းၾကား ေစ်းရွိေနသည္။

7Day Daily

No comments:

Post a Comment