Thursday 21 May 2015

ထုိင္းမွ တရားမဝင္ သား၊ ငါးႏွင့္ ဥေရာင္းခ်သူမ်ားကို အေရးယူ မည္ဟု မြန္ျပည္နယ္အစိုးရ ေၾကညာ

ထိုင္းႏိုင္ငံမွ ၀င္ေရာက္လာေသာ ကုန္ပစၥည္းတင္ကားမ်ား (ဓာတ္ပံု − ျမန္မာႏိုင္ငံလံုးဆိုင္ရာ ေမြးျမဴေရး အစုအဖြဲ႔) 
ထုိင္းႏုိင္ငံမွ တရားမဝင္ ဝင္ေရာက္လာေသာ အသား၊ ငါး၊ ဘဲဥ၊ ၾကက္ဥ ေရာင္းခ်သူမ်ားကို တရားမဝင္ ကုန္သြယ္မႈ ဥပေဒျဖင့္ အေရးယူမည္ဟု မြန္ျပည္နယ္ အစိုးရက ေမလဒုတိယပတ္တြင္ ေၾကညာထား ေၾကာင္း သတင္းရရွိသည္။

ရန္ကုန္တုိင္းေဒသႀကီး ေမြး ျမဴေရးႏွင့္ ကုသေရးဦးစီးဌာနက ထိုင္းမွ ၾကက္မ်ား တရားမဝင္တင္ သြင္းက အေရးယူမည္ဟု ေၾက ညာခဲ့ၿပီးေနာက္ မြန္ျပည္နယ္အစိုးရက ထပ္မံေၾကညာျခင္း ျဖစ္သည္။

‘‘ေၾကညာခ်က္ မထုတ္လုိ႔ မရေတာ့ဘူး။ ထုိင္းႏုိင္ငံဘက္က တရားမဝင္ ၾကက္သားေတြ ရန္ကုန္ကို ေရာက္လာလုိ႔ ရန္ကုန္မွာလည္း သယ္လာတဲ့သူေတြကို တရားမဝင္ကုန္သြယ္မႈနဲ႔ အေရး ယူမယ္လို႔ စာထုတ္ခဲ့တယ္။ ဒါေၾကာင့္ အဓိကဝင္ေပါက္ျဖစ္တဲ့ မြန္ျပည္နယ္ဘက္က စာထုတ္လာရတာပါ’’ ဟု ရန္ကုန္တုိင္းေဒသႀကီး အသားတုိးၾကက္ထုတ္လုပ္ေရာင္းဝယ္သူမ်ားအသင္း ဥကၠ႒ ေဒါက္တာလွလွသိန္း က ေျပာသည္။

မြန္ျပည္နယ္ စီမံကိန္းႏွင့္ စီးပြားေရးဝန္ႀကီးဌာနႏွင့္ ကုန္သည္လုပ္ငန္းရွင္မ်ားေတြ႕ဆံုရာတြင္ စီမံကိန္းႏွင့္ စီးပြားေရးဝန္ႀကီးက ျမဝတီၿမိဳ႕ႏွင့္ ေမာ္လၿမိဳင္ၿမိဳ႕မွတစ္ဆင့္ ထုိင္းႏုိင္ငံမွ ၾကက္၊ ဘဲ၊ အသား၊ ငါး၊ ၾကက္ဥႏွင့္ ဘဲဥမ်ား မြန္ျပည္နယ္အတြင္း တရားမဝင္ သယ္ေဆာင္မႈမ်ားရွိေနေၾကာင္းေျပာသည္။

ထိုင္းႏုိင္ငံတြင္ အသံုးမျပဳေတာ့သည့္ ၾကက္အသည္း၊ ငါး ႏွင့္ ပုစြန္မ်ားကို ေအးခဲေစကာ ပါကင္အိတ္မ်ား ျပဳလုပ္၍ ျမန္မာႏုိင္ငံသို႔ တရားမဝင္တင္သြင္းၿပီး ေဈးႏႈန္းသက္သာစြာျဖင့္ ျပန္လည္ေရာင္းခ်ေနေသာ ေၾကာင့္ အဆုိပါအသားမ်ားသည္ ေရာဂါပိုးကင္းရွင္းမႈရွိ၊ မရွိမသိႏုိင္ေၾကာင္း မြန္ျပည္နယ္စီမံကိန္းႏွင့္ စီးပြားေရးဝန္ႀကီးက အထက္ပါေတြ႕ဆံုပြဲ၌ ေျပာသည္။

တရားဝင္တင္သြင္းခြင့္ေပးေသာ အသားမ်ားသည္ ေဆးစစ္ခ်က္မ်ားႏွင့္အညီ တင္ပို႔ေရာင္းခ်ေနၿပီး တရား မဝင္ သယ္ေဆာင္ေရာင္းခ်ပါက တည္ဆဲဥပေဒအရ အေရးယူေဆာင္ရြက္မည္ဟု ၎က ကုန္သည္မ်ား အား ေျပာၾကားသည္။

ရန္ကုန္ၿမိဳ႕တြင္ ကုန္ေဈးႏႈန္းတည္ၿငိမ္ေစရန္ နယ္မွၾကက္အရွင္မ်ား သယ္ယူေရာင္းခ်ခြင့္ျပဳခဲ့ေသာ္လည္း ထုိင္းႏုိင္ငံမွ ၾကက္အရွင္မ်ား တရားမဝင္တင္သြင္းေနသူမ်ားသည္ ခြင့္ျပဳခ်က္မဲ့ ေဆာင္ရြက္သျဖင့္ ထိေရာက္စြာ အေရးယူမည္ျဖစ္ေၾကာင္း ရန္ကုန္တုိင္းေဒသႀကီး ေမြျမဴေရးႏွင့္ ကုသေရးဦးစီးဌာနက အသိ ေပးစာတစ္ေစာင္ ေမလ ၄ ရက္ တြင္ ထုတ္ျပန္ခဲ့သည္။

7Day DAILY 

No comments:

Post a Comment