Monday, 1 September 2014

ျမန္မာ့လက္ဖက္စိုႏွင့္ လက္ဖက္ေျခာက္ ျပည္ပေစ်းကြက္ရရွိေရး ငါးႏွစ္အတြင္း လုပ္ေဆာင္မည္

ျမန္မာႏုိင္ငံမွ ထြက္ရွိ ေသာ လက္ဖက္စိုႏွင့္ လက္ဖက္ ေျခာက္ကို လာမည့္ ငါးႏွစ္ အတြင္း ျပည္ပေစ်းကြက္ ရရွိေရး ရည္မွန္းခ်က္ထား လုပ္ေဆာင္သြားမည္ဟု သတင္းရရွိသည္။
လက္ဖက္စို၊ လက္ဖက္အ ခ်ဳိေျခာက္ႏွင့္ အခါးေျခာက္တို႔ကို လာမည့္ ၂၀၁၉ တြင္ ဥေရာပႏွင့္ အာရွေစ်း ကြက္ ရရွိရန္ရည္ရြယ္၍ ျမန္မာႏုိင္ငံ လက္ဖက္အစုအဖဲြ႕ႏွင့္ ဂ်ာမနီအဖဲြ႕အစည္း (GIZ) တို႔ ပူးေပါင္း လုပ္ေဆာင္ မည္ဟု ျမန္မာႏုိင္ငံ လက္ဖက္အစုအဖဲြ႕မွ ဒုဥကၠ႒ဦးေက်ာ္သီဟက ေျပာသည္။

 ထိုသို႔ ႏုိင္ငံတကာ ေစ်း ကြက္၀င္ရန္ GIZ က နည္းပညာ ႏွင့္ ေစ်းကြက္ရရွိေရး ကူညီေပးမည္ျဖစ္ၿပီး အရည္ အေသြးျမင့္ လက္ဖက္မ်ား ရရွိေစရန္ ထုတ္လုပ္မႈ စနစ္မ်ား ေျပာင္းလဲျခင္း ႏွင့္ အသိအမွတ္ျပဳလက္ မွတ္မ်ား ရရွိေရး လုပ္ေဆာင္ သြားမည္ဟု ၎ကေျပာသည္။

ျမန္မာလက္ဖက္ေျခာက္ မွာ မ်ဳိးရင္းမဟုတ္ဘဲ စပ္မ်ဳိးျဖစ္ေန ျခင္း၊ ထုတ္လုပ္ရာတြင္ အရည္ အေသြးမမီျခင္း တို႔ေၾကာင့္ ႏုိင္ငံတကာ လက္ဖက္ေျခာက္ေစ်းကြက္တြင္ ေနရာရရွိရန္ ခက္ခဲ ေၾကာင္း လက္ဖက္စိုက္ပ်ဳိး ထုတ္ လုပ္သူ မ်ားက ေျပာသည္။

ထုိသို႔  GIZ မွ နည္းပညာ အကူအညီေပးေသာ္လည္း ျပည္ တြင္းတြင္ ထုတ္လုပ္ ရာ၌ ေငြ ေၾကး အရင္း အႏွီးႏွင့္ လက္ဖက္မ်ဳိးေကာင္း မ်ဳိးသန္႔မ်ား ရရွိရန္ လိုအပ္သည္ ဟု ဆုိသည္။

လက္ဖက္အခ်ဳိေျခာက္ႏွင့္ အခါးေျခာက္တို႔  ႏုိင္ငံတကာ ေစ်းကြက္ရရွိေရး ေဆြးေႏြးပဲြကို ျမန္မာႏုိင္ငံ လက္ ဖက္အစုအဖဲြ႕ ႏွင့္ ဂ်ာမန္ အဖဲြ႕အစည္း GIZ တို႔ ပူးေပါင္း၍ ၾသဂုတ္ ၂၁ႏွင့္ ၂၂ ရက္ တြင္ မႏၲေလးၿမိဳ႕ ၌ ျပဳလုပ္ခဲ့ ေၾကာင္း သတင္းရရွိသည္။

ျမန္မာ လက္ဖက္ေျခာက္ မ်ား ႏုိင္ငံတကာ ေစ်းကြက္သို႔တင္ပို႔ႏုိင္ရန္ GIZ အဖဲြ႕အစည္း၏ ေထာက္ပံ့မႈျဖင့္ စံျပလက္ဖက္အ ခါးေျခာက္ စက္႐ုံကို ပင္းတယ ၿမိဳ႕ႏွင့္ လက္ဖက္အခ်ဳိေျခာက္ စက္႐ုံကို နမ့္ဆမ္ၿမိဳ႕ တြင္ ျပဳလုပ္လ်က္ရွိသည္။

7Day DAILY

No comments:

Post a Comment