ေလလည္စဥ္ ထြက္ရွိသည့္ အနံ႔ႏွင့္ ၾကက္ဥပုပ္နံ႔ကို ႐ွဴ႐ိႈက္ပါက က်န္းမာေရး ေကာင္းမြန္ ေစႏုိင္ၿပီး ကင္ဆာေရာဂါကို သာမက အျခားေရာဂါ မ်ားကိုလည္း ကာကြယ္ ေပးႏုိင္စြမ္း ရွိေၾကာင္း အဂၤလန္ ႏုိင္ငံ Exeter တကၠသိုလ္မွ သုေတသန ပညာရွင္မ်ားက ေလ့လာေတြ႕ရွိ ခဲ့ၾကသည္။ လူ႔ခႏၶာကိုယ္မွ စားသံုးလုိက္သည့္ အစားအစာ မ်ားမွ ထြက္ရွိလာေသာ ေသဆံုး ဗက္တီးရီးယား မ်ားကို ဓာတ္ေငြ႕အျဖစ္ ျပန္လည္ ထုတ္လႊတ္ရာတြင္ ဟုိက္ဒ႐ုိဂ်င္ ဆာလ္ဖိုက္ဒ္ဓာတ္ေငြ႕ ထြက္ရွိလာၿပီး ၎ဓာတ္ေငြ႕အား ႐ွဴ႐ိႈက္ျခင္းသည္ ခႏၶာကိုယ္ အတြက္ လိုအပ္သည့္ ဆဲလ္မ်ားကို ရွင္သန္ေပါက္ဖြားရာ ေနရာျဖစ္ေသာ Mitochondria အား ပ်က္စီးျခင္းမွ ကာကြယ္ ေပးႏုိင္စြမ္း ရွိေၾကာင္း ၎သုေတသန ပညာရွင္မ်ားက ေလ့လာေတြ႕ရွိ ခဲ့ၾကျခင္း ျဖစ္သည္။
ထုိ႔ေၾကာင့္ ၾကက္ဥပုပ္နံ႔ႏွင့္ ေလပြျခင္းေၾကာင့္ ထြက္ရွိလာသည့္ အနံ႔မ်ားတြင္ ပါဝင္ေသာ ဟုိက္ဒ႐ိုဂ်င္ ဆာလ္ဖိုက္ဒ္ ဓာတ္ေငြ႕သည္ ေရာဂါမ်ားအား ကုသရာတြင္ အဓိက က်ေသာ အခန္းက႑ တစ္ရပ္အျဖစ္ ပါဝင္ လာေစ ႏုိင္မည္ျဖစ္ေၾကာင္း Medicinal Chemistry Communications ဂ်ာနယ္တြင္ ပါဝင္သည့္ သုေတသန စာတမ္းတြင္ ေဖာ္ျပထားသည္။
၎ဟိုက္ဒ႐ုိဂ်င္ ဆာလ္ဖိုက္ဒ္အား အသံုးျပဳမႈသည္ အလြန္ အႏၲရာယ္ မ်ားေၾကာင္း အမ်ားက လက္ခံ ထားခ်ိန္တြင္ အဆုိပါ အနံ႔ကို ႐ွဴ႐ိႈက္မႈသည္ Mitochondria ကို မပ်က္စီးေစဘဲ မူလအတုိင္း ရွိေစေသာေ ၾကာင့္ ကင္ဆာ၊ ေလျဖတ္ျခင္း၊ ႐ုတ္တရက္ ႏွလံုးခုန္ ရပ္တန္႔ျခင္း၊ အဆစ္ေရာင္နာႏွင့္ ေရာဂါေၾကာင့္ ျဖစ္ေသာ စိတ္ေဖာက္ျပန္မႈ အစရွိသည့္ ေရာဂါမ်ား ျဖစ္ပြားမႈကို ေလ်ာ့က်ေစႏုိင္ေၾကာင္း ေတြ႕ရွိခဲ့သည္ဟု Exeter တကၠသိုလ္မွ ပါေမာကၡ တစ္ဦးျဖစ္သူ ေဒါက္တာ မတ္ဝိႈက္မန္းက ေျပာၾကားထားသည္။
ျမ၀တီ
No comments:
Post a Comment