အရြယ္ရလာတာနဲ႔အမွ် အေတြးအေခၚေကာင္းေတြ၊ မွတ္ဉာဏ္ေတြဟာ က်ဆင္းသြားတယ္ဆိုတာ မဟုတ္ ပါဘူး။
မွတ္ဉာဏ္ေကာင္းေအာင္ ငါးစားပါ
ပင္လယ္စာကို တစ္ပတ္ႏွစ္ႀကိမ္စားေပးတာဟာ ဦးေႏွာက္အတြက္ အက်ဳိးရွိပါတယ္။ ဘာေၾကာင့္လဲ ဆိုေတာ့သူ႔မွာပါဝင္တဲ့ Omega-3 အဆီေတြဟာ မွတ္ဉာဏ္ဆုတ္ယုတ္ ေစတတ္တဲ့ ဦးေႏွာက္ အတြင္း ေရာင္ရမ္းမႈေတြကို ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္လို႔ပါ။ ငါးစားလို႔ရတဲ့ အက်ဳိးေက်းဇူးဟာ ဘယ္ေတာ့ မွ ေနာက္က် တယ္ဆိုတာမရွိပါဘူး။ အပတ္စဥ္ငါးဟင္းမ်ားမ်ား စားတာေၾကာင့္ မွတ္ဉာဏ္ျပႆနာ ၆၀ ရာခုိင္ႏႈန္း ေလွ်ာ့ ခ် ႏိုင္တယ္လို႔ ေလ့လာမႈအရ သိရပါတယ္။
အာ႐ံုစူးစိုက္မႈ ပိုေကာင္းေအာင္ အသားစားပါ
ပစ္မွတ္အေပၚ အာ႐ံုစိုက္မႈ ေကာင္းေအာင္ ကူညီႏိုင္တဲ့ dopamine ေခၚတဲ့ Neurotransmitter ဦးေႏွာက္မွ တိုင္႐ိုစင္းနဲ႔ ဖီႏိုင္လမင္းေခၚတဲ့ အမိုင္ႏို အက္စစ္ေတြ ရရွိေနဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္။ တိုင္႐ိုဆင္းနဲ႔ ဖီႏိုင္လမင္းေခၚတဲ့ Amino Acid ရရွိဖို႔ ေန႔စဥ္ အမဲသား၊ ဝက္သား၊ ၾကက္သား ဒါမွမဟုတ္ ႏို႔ထြက္ပစၥည္း သံုးေအာင္စစားဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္။ အကယ္၍ သင္ဟာသက္သတ္လြတ္စားသူ ျဖစ္ေနရင္ ဥအမ်ဳိးမ်ဳိး နဲ႔ ႏြားႏို႔ မွာ တိုင္႐ိုစင္းနဲ႔ ဖီႏိုင္လမင္း အမ်ားအျပား ပါဝင္ပါတယ္။
သင္ယူမႈ ပိုေကာင္းေအာင္ သစ္သီးစားပါ
သၾကား ပါဝင္မႈမ်ားတဲ့ ကိတ္မုန္႔၊ ကြတ္ကီးနဲ႔ သၾကားလံုးေတြ စားတာေၾကာင့္ ဦးေႏွာက္တြင္းမွ မွတ္ဉာဏ္ နဲ႔ သင္ယူမႈဌာန ျဖစ္တဲ့ Hippocampus ေနရာ က်ဳံ႕သြားတတ္တယ္လို႔ ေလ့လာမႈအရ သိရပါတယ္။ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ ပစၥည္းမ်ားစြာပါဝင္တဲ့ ဘယ္ရီသီး၊ ဖရဲသီးနဲ႔ မက္မြန္သီးလိုမ်ဳိး သစ္သီးေတြ စား တာေၾကာင့္ ဦးေႏွာက္ cell ေတြ ျပန္လည္ တည္ေဆာက္ႏိုင္ကာ ျပန္လည္ ႀကီးထြားလာႏိုင္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။
ဦးေႏွာက္ cells ေတြ ပ်က္စီးမႈမွ ကာကြယ္ႏိုင္ေအာင္ အရက္အနည္းငယ္ ေသာက္ပါ
ဝိုင္ ဒါမွမဟုတ္ ဘီယာကို အသင့္အတင့္ ေသာက္သူေတြဟာ အသက္ႀကီး လာရင္ မွတ္ဉာဏ္ျပႆ နာ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ ၄၂ ရာခုိင္ႏႈန္း ေလ်ာ့နည္းသြားတယ္လို႔ဆိုပါတယ္။ ဝိုင္အရက္မွာပါဝင္တဲ့ ဓာတ္တိုး ဆန္႔ က်င္ပစၥည္းေၾကာင့္လို႔ ဆိုပါတယ္။ အရက္ကို ခႏၶာကိုယ္မွ စုပ္ယူတာ ျမန္ဆန္မႈမရွိေအာင္ အရက္နဲ႔ အတူတူ အစာပါ တြဲစားေပးပါ။ အရက္ စုပ္ယူမႈျမန္ရင္ ဦးေႏွာက္ cell ေတြ ထာဝရ ပ်က္စီးသြားႏိုင္ပါတယ္။ အမ်ဳိးသမီးေတြအတြက္ ဘီယာတစ္ဘူး ဒါမွမဟုတ္ ဝိုင္ ၅ ေအာင္စသာ ေသာက္ေပးပါ။ အမ်ဳိးသားေတြမွာ မူ အမ်ဳိးသမီး ေတြထက္ ႏွစ္ဆ ပိုေသာက္လို႔ ရပါတယ္။
ေဒါက္တာခင္မိုးမိုး
Credit: Myawady
No comments:
Post a Comment