အေမရိကန္ ႏိုင္ငံသို႔ ေရထြက္ ပစၥည္း တင္ပို႔မႈ တတိယ ေနရာတြင္ ရွိေသာ တီလား ဗီးယား ငါး အမ်ဳိး အစားကို ျမန္မာႏိုင္ငံမွ အသားလႊာ ျပဳလုပ္ တင္ပို႔ ရန္ USAID မွ တိုက္တြန္းထားေၾကာင္း ျမန္မာ ႏိုင္ငံ ငါးလုပ္ငန္း အဖြဲ႕ခ်ဳပ္မွ သိရသည္။
''အခု
အေမရိကန္ကို တင္ပို႔ဖို႔ တီလားဗီးယားငါးအမ်ဳိးအစားေတြ ေမြးျမဴထုတ္လုပ္ဖုိ႔
လိုတယ္။ ဘာလို႔လဲ ဆိုေတာ့ အေမရိကန္မွာ တီလားဗီးယားငါး စားသံုးမႈဟာ
အခုဆို ပုစြန္နဲ႔ ေဆာ္လမြန္ ငါးၿပီးရင္ တတိယ ေန ရာ မွာ ရွိလုိ႔ပါ။ တီလား
ဗီးယား ငါး အမ်ဳိး အစားဟာ က်စ္လ်စ္ၿပီး ခ်ဳိတဲ့ အတြက္ေၾကာင့္ အေမရိကန္မွာ
စားသံုးမႈ ပမာဏ မ်ားျပား လာၿပီး ျပည္ပ တင္သြင္းမႈ ဟာလည္း အလြန္ မ်ားျပား
လာပါတယ္''ဟု ျမန္မာ ႏိုင္ငံ ငါးလုပ္ငန္း အဖြဲ႕ခ်ဳပ္မွ ငါး အသား ျပဳျပင္
ထုတ္လုပ္သည့္ လုပ္ငန္းရွင္ တစ္ဦးျဖစ္သူ ေဒၚတိုးနႏၵာတင္က ေျပာၾကား
ခဲ့သည္။
အေမရိကန္သို႔ တီလားဗီးယားငါး တင္ပို႔ရာတြင္ တ႐ုတ္ ႏိုင္ငံက အမ်ားဆံုး ျဖစ္ေန ၿပီး ထိုင္း၊ ဗီယက္နမ္ႏွင့္ ဖိလစ္ပိုင္ ႏိုင္ငံမ်ားကလည္း တင္ပို႔မႈမ်ား ရွိေနေၾကာင္း သိရသည္။ ထုိ႔ျပင္ လက္တင္ အေမရိကန္ ႏိုင္ငံ အခ်ဳိ႕ ကလည္း လတ္ဆတ္ေသာ တီလား ဗီးယား ငါးမ်ားကို တင္ပို႔လ်က္ ရွိၿပီး အေမရိကန္ ႏိုင္ငံတြင္ စားသံုးလ်က္ ရွိသည့္ တီလား ဗီးယားငါး၏ ၉၅ ရာခိုင္ႏႈန္းမွာ ျပည္ပမွ တင္သြင္း ေနျခင္း ျဖစ္သည္။
တီလား ဗီးယား ငါးကို အေမရိကန္သို႔ တင္ပို႔ရာတြင္ ပံုစံ အမ်ဳိးမ်ဳိးျဖင့္ ျပဳလုပ္ တင္ သြင္းျခင္း၊ ငါး အရွင္ တင္သြင္းျခင္းႏွင့္ အသားလႊာ တင္သြင္းျခင္းမ်ား ရွိသည့္ အနက္ တီလားဗီးယား ငါးအသားလႊာ တင္သြင္းျခင္းမွာ ျမန္မာႏိုင္ငံ၏ ေရထြက္ ပစၥည္း ထုတ္လုပ္မႈ က႑ အတြက္ ပိုမို သင့္ေလ်ာ္ေၾကာင္း၊ Organic ေမြးျမဴေရး စနစ္ျဖင့္ အဆင့္ျမင့္ ေမြးျမဴ ႏိုင္ ပါက ျမင့္မားေသာ ေစ်းႏႈန္း ရရွိ ႏိုင္ေၾကာင္းႏွင့္ ယခု အခ်ိန္တြင္ အာရွ ေဒသရွိ ႏိုင္ငံ အမ်ား အျပားက အေမရိကန္သို႔ တီလား ဗီးယားငါး တင္ပို႔မႈ မ်ားကို ျပဳလုပ္လ်က္ ရွိေၾကာင္း USAID မွ တာဝန္ ရွိသူ တစ္ဦးက အႀကံျပဳ ထားေၾကာင္း သိရသည္။
အဆိုပါ တီလား ဗီးယားငါး အမ်ဳိးအစားကို အေမရိကန္၊ ဂ်ပန္ႏွင့္ ဒိန္းမတ္ စေသာ ႏိုင္ငံမ်ားသို႔ အမ်ားဆံုး တင္သြင္းကာ စားသံုး လာၾကသည္။ ၂ဝ၁ဝ ျပည့္ႏွစ္က ကမၻာ ေပၚတြင္ တီလားဗီးယား ငါး ထုတ္လုပ္ မႈမွာ အေမရိကန္ ေဒၚလာ ၅ ဒသမ ၇ ဘီလီယံ တန္ဖုိး အထိ ရွိခဲ့ေၾကာင္း သိရသည္။
အေမရိကန္သို႔ တီလားဗီးယားငါး တင္ပို႔ရာတြင္ တ႐ုတ္ ႏိုင္ငံက အမ်ားဆံုး ျဖစ္ေန ၿပီး ထိုင္း၊ ဗီယက္နမ္ႏွင့္ ဖိလစ္ပိုင္ ႏိုင္ငံမ်ားကလည္း တင္ပို႔မႈမ်ား ရွိေနေၾကာင္း သိရသည္။ ထုိ႔ျပင္ လက္တင္ အေမရိကန္ ႏိုင္ငံ အခ်ဳိ႕ ကလည္း လတ္ဆတ္ေသာ တီလား ဗီးယား ငါးမ်ားကို တင္ပို႔လ်က္ ရွိၿပီး အေမရိကန္ ႏိုင္ငံတြင္ စားသံုးလ်က္ ရွိသည့္ တီလား ဗီးယားငါး၏ ၉၅ ရာခိုင္ႏႈန္းမွာ ျပည္ပမွ တင္သြင္း ေနျခင္း ျဖစ္သည္။
တီလား ဗီးယား ငါးကို အေမရိကန္သို႔ တင္ပို႔ရာတြင္ ပံုစံ အမ်ဳိးမ်ဳိးျဖင့္ ျပဳလုပ္ တင္ သြင္းျခင္း၊ ငါး အရွင္ တင္သြင္းျခင္းႏွင့္ အသားလႊာ တင္သြင္းျခင္းမ်ား ရွိသည့္ အနက္ တီလားဗီးယား ငါးအသားလႊာ တင္သြင္းျခင္းမွာ ျမန္မာႏိုင္ငံ၏ ေရထြက္ ပစၥည္း ထုတ္လုပ္မႈ က႑ အတြက္ ပိုမို သင့္ေလ်ာ္ေၾကာင္း၊ Organic ေမြးျမဴေရး စနစ္ျဖင့္ အဆင့္ျမင့္ ေမြးျမဴ ႏိုင္ ပါက ျမင့္မားေသာ ေစ်းႏႈန္း ရရွိ ႏိုင္ေၾကာင္းႏွင့္ ယခု အခ်ိန္တြင္ အာရွ ေဒသရွိ ႏိုင္ငံ အမ်ား အျပားက အေမရိကန္သို႔ တီလား ဗီးယားငါး တင္ပို႔မႈ မ်ားကို ျပဳလုပ္လ်က္ ရွိေၾကာင္း USAID မွ တာဝန္ ရွိသူ တစ္ဦးက အႀကံျပဳ ထားေၾကာင္း သိရသည္။
အဆိုပါ တီလား ဗီးယားငါး အမ်ဳိးအစားကို အေမရိကန္၊ ဂ်ပန္ႏွင့္ ဒိန္းမတ္ စေသာ ႏိုင္ငံမ်ားသို႔ အမ်ားဆံုး တင္သြင္းကာ စားသံုး လာၾကသည္။ ၂ဝ၁ဝ ျပည့္ႏွစ္က ကမၻာ ေပၚတြင္ တီလားဗီးယား ငါး ထုတ္လုပ္ မႈမွာ အေမရိကန္ ေဒၚလာ ၅ ဒသမ ၇ ဘီလီယံ တန္ဖုိး အထိ ရွိခဲ့ေၾကာင္း သိရသည္။
မင္းကေနာင္
Myawady News
No comments:
Post a Comment