က်န္းမာေရးႏွင့္ညီၫြတ္ၿပီး အာဟာရျပည့္ဝေသာ အစားအစာမ်ား မွာ ခႏၶာကိုယ္က်န္းမာေရးအတြက္ မရွိမျဖစ္လိုအပ္ၿပီး ေအာက္ပါ အစားအစာမ်ားကို ပံုမွန္စားသံုးေပးသင့္သည္။
အဆီဓာတ္ပါဝင္ေသာ ငါးမ်ားမွာ အိုမီဂါ-၃ ဓာတ္ႂကြယ္ဝၿပီး အိုမီဂါ-၃ ႏွင့္ အိုမီဂါ-၆ အဆီဓာတ္အခ်ိဳးညီစြာပါဝင္ေရး အ ေထာက္အကူျဖစ္သည္။ ငါးေသတၱာ၊ တူနာႏွင့္ ဆယ္လ္မြန္ငါး တုိ႔မွာ ယင္းအတြက္အေရးပါသည္။
Broccoli ဟုေခၚေသာ ပန္းေဂၚဖီစိမ္းမွာလည္း အက်ိဳးေက်းဇူး မ်ားစြာရွိၿပီး မလိုအပ္သည့္ အဆီမ်ားကိုစုပ္ယူဖယ္ရွားေပးသည္။ ၾကက္ဥမွာ သက္သတ္လြတ္သမားမ်ားပင္စားသုံုးသင့္ၿပီး က်န္းမာ ေရးႏွင့္ညီေသာ အဆီမ်ား၊ ပ႐ိုတိန္းဓာတ္မ်ားပါဝင္သည္။ နံနက္စာ အျဖစ္စားသံုးပါက အထူးသင့္ေလ်ာ္ေကာင္းမြန္သည္။
Spinah ဟုေခၚေသာ ေဒါက္ခြရြက္မ်ားတြင္ ကယ္လ္ဆီယမ္ႏွင့္ မဂၢနီဆီယမ္ဓာတ္ႂကြယ္ဝစြာပါဝင္ၿပီး အသား၊ ငါးမ်ားႏွင့္ ေရာေႏွာ၍ လည္းေကာင္း၊ ျပဳတ္၍၊ ဟင္းခ်ိဳလုပ္၍ေသာ္လည္းေကာင္း စားသံုး ႏုိင္သည္။ ဘယ္ရီသီးမ်ားမွာ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းမ်ားပါဝင္ကာ သၾကားပါဝင္မႈလည္း နည္းပါးသည္။ အာဟာရဓာတ္ အညီၫြတ္ဆံုး အသီးမ်ားအျဖစ္ စားသံုးသင့္သည္။
ထို႔အျပင္ အခြံမာသီးအေစ့အဆန္မ်ားမွာ ထမင္းစားခ်ိန္တစ္ခုႏွင့္ တစ္ခုၾကား အဆာေျပစားသံုးရန္ သင့္ေလ်ာ္သည္။ အက်ိဳးျပဳ အဆီဓာတ္မ်ားႏွင့္ ပ႐ိုတိန္းဓာတ္ႂကြယ္ဝသည္။ အနီးအနားတြင္ ထား၍ သေရစာအျဖစ္စားသံုးႏုိင္သည္။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ားမွာ ေန႔လယ္စာ၊ ညစာမ်ားတြင္ ထည့္သြင္းစားသံုးႏုိင္သည္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးတြင္ပါဝင္ေသာ လိုင္ကိုပင္းႏွင့္ အနီေရာင္အင္ဇိုင္းမ်ားမွာ ကင္ဆာေရာဂါကိုကာကြယ္ေၾကာင္း လူသိမ်ားသည္။ ေသြးတုိးေရာဂါကို ထိန္းေပးသလို ဗီတာမင္ေအႏွင့္ ေကဓာတ္မ်ားလည္း ႂကြယ္ဝသည္။
တစ္ခါတစ္ရံ အနီေရာင္အသားမ်ားကိုလည္း စားသံုးေပးသင့္သည္။ ယင္းအတြက္ အာဟာရမွ်ေျခညီၿပီး စိတ္ေက်နပ္ျပည့္ဝမႈ လည္း ရေစပါသည္။
အညိဳေရာင္ေခ်ာကလက္မ်ားမွာလည္း အျခားက်န္းမာေရးႏွင့္ မညီၫြတ္ေသာ အခ်ိဳပြဲမ်ားစားသံုးမိျခင္းမွကာကြယ္ရန္ အဆင္ သင့္ထားရွိသင့္ေသာ အစားအစာျဖစ္သည္။ ကိုကိုး ၆၀ ရာခုိင္ႏႈန္း ခန္႔ပါဝင္၍ ႏွလံုးႏွင့္ အသည္းအတြက္ ေကာင္းမြန္သည္။
အနီေရာင္ဝိုင္မွာ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းမ်ားပါဝင္၍ အရက္ထက္စာလွ်င္ ေရြးခ်ယ္စရာအျဖစ္ထားရွိေသာက္သံုးေပးႏုိင္သည္။
—Ref: TOI
No comments:
Post a Comment