Friday, 9 January 2015

ထမင္းစားျပီး လုပ္မိတတ္ၾကတဲ့ အဆုိးဆုံး အေလ့အက်င့္မ်ား

Photo: ထမင္းစားျပီး လုပ္မိတတ္ၾကတဲ့ အဆုိးဆုံး အေလ့အက်င့္မ်ား
Friday, January 9, 2015 

သင္ဟာ ေန႔စဥ္ပုံမွန္စားေနတဲ့ အစားအစာေပၚ အေလးထားဂရုစိုက္တတ္သူ၊  ကိုယ့္ရဲ႕ကုိယ္ပိုင္က်န္းမာေရး၊ အေရျပားတြန္႔ျခင္းေတြကို ထိန္းသိမ္းခ်င္သူေတြထဲက တစ္ဦးဆိုရင္ေတာ့ ကြ်မ္းက်င္ပညာမ်ား ျပဳစုထားတဲ့ ဒီအခ်က္ (၇) ခ်က္ကို ၾကည့္ရႈေလ့လာသင့္ပါတယ္။ ဒါကေတာ့ အေျခခံအက်ဆံုးနဲ႔ မျဖစ္မေန သိထားသင့္တဲ့ ထမင္းစားျပီးျပီးခ်င္း မလုပ္သင့္တဲ့ အဆိုးဆံုးအရာေတြပါ။

ေဆးလိပ္ေသာက္ျခင္း
ထမင္းစားျပီး ေဆးလိပ္ ခ်က္ခ်င္းေသာက္တာမ်ိဳးဟာ ထမင္းစားျပီးခ်ိန္မွာ လုပ္ေလ့လုပ္ထရွိၾကတဲ့ အဆုိးဆုံးအရာေတြထဲက တစ္ခုပါ။ ထမင္းစားျပီး ေသာက္တဲ့ ေဆးလိပ္တစ္လိပ္ဟာ တျခားအခ်ိန္မွာေသာက္တဲ့ ေဆးလိပ္ (၁၀) လိပ္နဲ႔ ညီမွ်ပါတယ္။

သစ္သီးဝလံမ်ား
သစ္သီးဟာ ခႏၶာကုိယ္ထဲေရာက္ျပီဆိုရင္ အစာေခ်ဖ်က္တာကို ခ်က္ခ်င္း စတင္ေလ့ရိွပါတယ္။ သို႔ေပမယ့္လို႔ အဲဒါဟာ ထမင္းနဲ႔ ခြဲစားတဲ့အခ်ိန္မွာသာ ျဖစ္တာပါ။ ဒါေၾကာင့္လည္း သစ္သီးကို အစာေျပအျဖစ္ သုံးေဆာင္ၾကတာျဖစ္ပါတယ္။ ထမင္းစားျပီး အသီးကို ခ်က္ခ်င္းစားမယ္ဆုိရင္ေတာ့ ပထမစားထားတဲ့ အစာေတြေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္မွာ အဲဒီအတိုင္းဆက္လက္ရိွေနျပီး (cellulite) ဆဲလ္လူလိုက္ အဆီဖြဲ႔စည္းမႈကို အဟန္႔အတားျဖစ္ေစတဲ့ အစာအိမ္အဆိပ္အေတာက္ေတြကို ခ်န္လွပ္ေပးခဲ့ပါလိမ့္မယ္။ ဒါေၾကာင့္ သစ္သီးကို အစာအိမ္ ဟင္းလင္းျဖစ္ေနခ်ိန္ သို႔မဟုတ္ ထမင္းစားျပီး ၂ နာရီေလာက္အၾကာမွာသာ စားသုံးသင့္တယ္လို႔ အၾကံျပဳထားပါတယ္။

လက္ဖက္ရည္ေသာက္ျခင္း
လက္ဖက္ရည္ရဲ႕ အစိတ္အပိုင္း တစ္ခုျဖစ္တဲ့ theine ဟာ ခႏၶာကိုယ္အတြင္းရိွ သံဓာတ္နဲ႔ ဆက္စပ္ေနျပီး အစာေခ်ဖို႔ အခက္အခဲျဖစ္ေစပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ ေသြးအားနည္းသူေတြမွာ ျဖစ္ေပၚႏုိင္ပါတယ္။ ထို႔ေၾကာင့္ အစာစားျပီး အနည္းဆုံး (၁) နာရီအၾကာမွသာ ေသာက္တာ အေကာင္းဆုံးျဖစ္ပါတယ္။

ေရကူးျခင္း
ေရက ခႏၶာကုိယ္အတြင္း ေသြးလည္ပတ္မႈကို လႈ႔ံေဆာ္ေပမယ့္ အစာစားျပီးတဲ့အခ်ိန္မွာ ေသြးက အစာေခ် လုပ္ငန္းေဆာင္ရြက္ရာျဖစ္တဲ့ အစာအိမ္ဆီသာ သြားေရာက္ၾကပါတယ္။  အပူခ်ိန္ ရုတ္တရက္ ေျပာင္းလဲမႈေတြျဖစ္ေပၚရာျဖစ္တဲ့ လက္နဲ႔ ေျခဖ၀ါး စတဲ့ေနရာေတြကိုေတာ့ မဟုတ္ပါဘူး။

သက္ေသာင့္သက္သာျဖစ္ေစတဲ့ ခါးပတ္
ဒါက လူေတြ ထမင္းစားခ်ိန္မွာ လုပ္တတ္ၾကတဲ့ အေလ့အထတစ္ခုျဖစ္ပါတယ္။ ကုိယ္က်ပ္ေဘာင္းဘီ ဝတ္မရျခင္းေတြ ျဖစ္ေစႏုိင္ပါတယ္။ ဒီလို မလုပ္သင့္တဲ့ ေနာက္အေၾကာင္းျပခ်က္တစ္ခုက ေနာက္ထပ္ တစ္ခုခုထပ္စားဖို႔ လုိအပ္ေနသလို စိတ္ခံစားခ်က္ျဖစ္ေစလို႔ပဲျဖစ္တယ္။

ကုိယ္လက္လႈပ္ရွားျခင္းမ်ား
ကယ္လိုရီးေလ်ာ့ခ်ဖို႔အတြက္ ထမင္းစားျပီး ေလ့က်င့္ခန္း လုပ္ေပးသင့္တယ္လို႔ လူအမ်ားစုက ယူဆထားၾကတယ္။ အမွန္ေတာ့ အျပင္းအထန္ အားစိုက္လုပ္ရတဲ့ အလုပ္မ်ဳိး ေရွာင္သင့္ပါတယ္။ ဘာလို႔လဲ ဆိုေတာ့ ျပင္းထန္တဲ့ ကိုယ္လက္လႈပ္ရွားမႈေၾကာင့္ အစာေခ်စနစ္ကို ထိခိုက္အႏၱရာယ္ျဖစ္ေစတယ္။ ဒါေပမယ့္ လမ္းေလ်ာက္ျခင္းတစ္ခုကိုေတာ့ လုပ္ေဆာင္ႏုိင္ပါတယ္။

အိပ္ျခင္း
အိမ္ငိုက္လာရင္ေတာင္ ထမင္းစားျပီး အိပ္ျခင္းကို အျပင္းထန္ တားျမစ္ထားပါတယ္။ ဘာ့ေၾကာင့္လဲဆိုရင္ ပတ္လက္လွန္အေနအထားနဲ႔ ရိွတဲ့ အခ်ိန္မွာ အစာေခ်စနစ္က ပုံမွန္တိုင္း မလည္ပတ္ႏုိင္လို႔ပဲျဖစ္ပါတယ္။ အဲဒီလိုအိပ္တာက အစာအိမ္ျပသနာေတြ ျဖစ္ေပၚေစႏုိင္ပါတယ္။

Source: HFS
Trend Myanmar
သင္ဟာေန႔စဥ္ပုံမွန္စားေနတဲ့ အစားအစာေပၚ အေလးထားဂရုစိုက္တတ္သူ၊  ကိုယ့္ရဲ႕ကုိယ္ပိုင္ က်န္းမာ ေရး၊ အေရျပားတြန္႔ျခင္းေတြကို ထိန္းသိမ္းခ်င္သူေတြထဲက တစ္ဦးဆိုရင္ေတာ့ ကြ်မ္းက်င္ပညာမ်ား ျပဳစု ထားတဲ့ ဒီအခ်က္(၇)ခ်က္ကို ၾကည့္ရႈေလ့လာသင့္ပါတယ္။ ဒါကေတာ့ အေျခခံအက်ဆံုးနဲ႔ မျဖစ္မေန သိ ထားသင့္တဲ့ ထမင္းစားျပီးျပီးခ်င္း မလုပ္သင့္တဲ့ အဆိုးဆံုးအရာေတြပါ။

ေဆးလိပ္ေသာက္ျခင္း
ထမင္းစားျပီး ေဆးလိပ္ ခ်က္ခ်င္းေသာက္တာမ်ိဳးဟာ ထမင္းစားျပီးခ်ိန္မွာ လုပ္ေလ့လုပ္ထရွိၾကတဲ့ အဆုိး ဆုံး အရာေတြထဲက တစ္ခုပါ။ ထမင္းစားျပီး ေသာက္တဲ့ ေဆးလိပ္တစ္လိပ္ဟာ တျခားအခ်ိန္မွာေသာက္တဲ့ ေဆးလိပ္ (၁၀) လိပ္နဲ႔ ညီမွ်ပါတယ္။

သစ္သီးဝလံမ်ား
သစ္သီးဟာ ခႏၶာကုိယ္ထဲေရာက္ျပီဆိုရင္ အစာေခ်ဖ်က္တာကို ခ်က္ခ်င္း စတင္ေလ့ရိွပါတယ္။ သို႔ေပ မယ့္လို႔ အဲဒါဟာ ထမင္းနဲ႔ ခြဲစားတဲ့အခ်ိန္မွာသာ ျဖစ္တာပါ။ ဒါေၾကာင့္လည္း သစ္သီးကို အစာေျပအျဖစ္ သုံးေဆာင္ ၾကတာျဖစ္ပါတယ္။ ထမင္းစားျပီး အသီးကို ခ်က္ခ်င္းစားမယ္ဆုိရင္ေတာ့ ပထမစားထားတဲ့ အစာေတြေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္မွာ အဲဒီအတိုင္းဆက္လက္ရိွေနျပီး (cellulite) ဆဲလ္လူလိုက္ အဆီဖြဲ႔စည္းမႈကို အဟန္႔ အတားျဖစ္ေစတဲ့ အစာအိမ္အဆိပ္အေတာက္ေတြကို ခ်န္လွပ္ေပးခဲ့ပါလိမ့္မယ္။ ဒါေၾကာင့္ သစ္သီး ကို အစာအိမ္ ဟင္းလင္းျဖစ္ေနခ်ိန္ သို႔မဟုတ္ ထမင္းစားျပီး ၂ နာရီေလာက္အၾကာမွာသာ စားသုံးသင့္ တယ္လို႔ အၾကံျပဳထားပါတယ္။

လက္ဖက္ရည္ေသာက္ျခင္း
လက္ဖက္ရည္ရဲ႕ အစိတ္အပိုင္း တစ္ခုျဖစ္တဲ့ theine ဟာ ခႏၶာကိုယ္အတြင္းရိွ သံဓာတ္နဲ႔ ဆက္စပ္ေနျပီး အစာေခ်ဖို႔ အခက္အခဲျဖစ္ေစပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ ေသြးအားနည္းသူေတြမွာ ျဖစ္ေပၚႏုိင္ပါတယ္။ ထို႔ေၾကာင့္ အစာစားျပီး အနည္းဆုံး (၁) နာရီအၾကာမွသာ ေသာက္တာ အေကာင္းဆုံးျဖစ္ပါတယ္။

ေရကူးျခင္း
ေရက ခႏၶာကုိယ္အတြင္း ေသြးလည္ပတ္မႈကို လႈ႔ံေဆာ္ေပမယ့္ အစာစားျပီးတဲ့အခ်ိန္မွာ ေသြးကအစာေခ် လုပ္ငန္းေဆာင္ရြက္ရာျဖစ္တဲ့ အစာအိမ္ဆီသာ သြားေရာက္ၾကပါတယ္။  အပူခ်ိန္ ရုတ္တရက္ ေျပာင္း လဲမႈေတြ ျဖစ္ေပၚရာျဖစ္တဲ့ လက္နဲ႔ ေျခဖ၀ါး စတဲ့ေနရာေတြကိုေတာ့ မဟုတ္ပါဘူး။

သက္ေသာင့္သက္သာျဖစ္ေစတဲ့ ခါးပတ္
ဒါက လူေတြ ထမင္းစားခ်ိန္မွာ လုပ္တတ္ၾကတဲ့ အေလ့အထတစ္ခုျဖစ္ပါတယ္။ ကုိယ္က်ပ္ေဘာင္းဘီ ဝတ္ မရျခင္းေတြ ျဖစ္ေစႏုိင္ပါတယ္။ ဒီလို မလုပ္သင့္တဲ့ ေနာက္အေၾကာင္းျပခ်က္တစ္ခုက ေနာက္ထပ္ တစ္ခုခုထပ္စားဖို႔ လုိအပ္ေနသလို စိတ္ခံစားခ်က္ျဖစ္ေစလို႔ပဲျဖစ္တယ္။

ကုိယ္လက္လႈပ္ရွားျခင္းမ်ား
ကယ္လိုရီးေလ်ာ့ခ်ဖို႔အတြက္ ထမင္းစားျပီး ေလ့က်င့္ခန္း လုပ္ေပးသင့္တယ္လို႔ လူအမ်ားစုက ယူဆထားၾက တယ္။ အမွန္ေတာ့ အျပင္းအထန္ အားစိုက္လုပ္ရတဲ့ အလုပ္မ်ဳိး ေရွာင္သင့္ပါတယ္။ ဘာလို႔လဲ ဆိုေတာ့ ျပင္း ထန္တဲ့ ကိုယ္လက္လႈပ္ရွားမႈေၾကာင့္ အစာေခ်စနစ္ကို ထိခိုက္အႏၱရာယ္ျဖစ္ေစတယ္။ ဒါေပမယ့္ လမ္းေလ်ာက္ျခင္းတစ္ခုကိုေတာ့ လုပ္ေဆာင္ႏုိင္ပါတယ္။

အိပ္ျခင္း
အိမ္ငိုက္လာရင္ေတာင္ ထမင္းစားျပီး အိပ္ျခင္းကို အျပင္းထန္ တားျမစ္ထားပါတယ္။ ဘာ့ေၾကာင့္လဲဆိုရင္ ပတ္လက္လွန္အေနအထားနဲ႔ ရိွတဲ့ အခ်ိန္မွာ အစာေခ်စနစ္က ပုံမွန္တိုင္း မလည္ပတ္ႏုိင္လို႔ပဲျဖစ္ပါတယ္။ အဲဒီလိုအိပ္တာက အစာအိမ္ျပသနာေတြ ျဖစ္ေပၚေစႏုိင္ပါတယ္။

Source: HFS
Trend Myanmar 

No comments:

Post a Comment