Friday, 5 December 2014

ကမာၻ႔အေကာင္းဆုံး၀ီစကီအျဖစ္ ဂ်ပန္၀ီစကီ ေရြးခ်ယ္ခံရ

Photo: ကမာၻ႔အေကာင္းဆုံး၀ီစကီအျဖစ္ ဂ်ပန္၀ီစကီ ေရြးခ်ယ္ခံရ
Friday, December 5, 2014

၂၀၁၅ ခုနွစ္ ကမၻာ့အေကာင္းဆံုး၀ီစကီစာရင္း (Jim Murray Whisky Bible 2015) အရ ဂ်ပန္၀ီစကီ ယာမာဇာကီ ရွယ္ရီ ကတ္က္ ၂၀၁၃ (Yamazaki Sherry Cask 2013)ဟာ ကမၻာ့အေကာင္းဆံုး ၀ီစကီဆုအျဖစ္ ေရြးခ်ယ္ခံရပါတယ္။

ဒီ၀ီစကီကို ဥေရာပမွာပဲ ေရာင္း ခ်တာ ျဖစ္ၿပီး ဒီ၀ီစကီနဲ႔ အနီးစပ္ဆံုး အရည္ အေသြး တူတဲ့ ယာမာဇာကီ ရွယ္ရီ ကတ္က္ ၂၀၁၂ (Yamazaki Sherry Cask 2012) ၀ီစကီကေတာ့ ဂ်ပန္ျပည္တြင္းမွာပဲ ေရာင္းခ်ၿပီး ၿမိဳ႕ေတာ္ တိုက်ိဳမွာ လူႀကိဳက္မ်ားတဲ့ ၀ီစကီ ျဖစ္ပါတယ္။

ကမၻာ့အေကာင္းဆံုး ယာမာဇာကီ၀ီစကီကို ဂ်ပန္နုိင္ငံအေနာက္ပိုင္း ေတာင္ေပၚေဒသမွာ ထုတ္လုပ္ၿပီး တခ်ဳိ့လူေတြအဖို႔ ၾကားေတာင္ ၾကားဖူးမွာ မဟုတ္ဘူးလို႔ ဒီ၀ီစကီကို ထုတ္လုပ္တဲ့ ဆန္းတိုရီ (Suntory) အရက္စက္ရံုအႀကီးအကဲက ေျပာဆိုပါတယ္။

အရက္ခ်က္စက္ရံုတိုင္းမွာ မတူကဲြျပားတဲ့ အားသာခ်က္ေတြရွိၿပီး အဲဒီ အားသာခ်က္ေတြကို အမိအရ အသံုးခ်ဖို႔ အေရးႀကီးတာပါ။

အေကာင္းဆံုး ၀ီစကီအျဖစ္ မွတ္တမ္း၀င္သြားတာကလည္း အဲဒီ အားသာ ခ်က္ေၾကာင့္ ျဖစ္တဲ့အတြက္ သိပ္မထူးဆန္းပါဘူးလုိ႔ စက္ရံုအႀကီးအကဲ တာကာဟီဆာ ဖူဂ်ီအီ(Takahisa Fujii) က ေျပာဆိုပါတယ္။

ဆန္းတိုရီ အရက္ခ်က္စက္ရံုမွာ အရက္စည္ ၂ ေထာင္ရွိၿပီး အဆင့္တိုင္းမွာ အထူး ဂရုစိုက္ထုတ္လုပ္တယ္လို႔လည္း ေျပာပါတယ္။

စက္ရံုတည္ေနရာနဲ႔ ေျမမ်က္ႏွာျပင္ အျမင့္ကလည္း အားသာခ်က္တခု ျဖစ္တယ္ လို႔ တာကာဟီဆာ ဖူဂ်ီအီက ေျပာဆိုပါတယ္။

ကမၻာ့အေကာင္းဆံုး၀ီစကီေတြကို ေရြးခ်ယ္အဆင့္သတ္မွတ္တဲ့ ၀ီစကီကၽြမ္းက်င္ သူ ဂ်င့္ ေမာ္ေရး(Jim Murray)က ယာမာဇာကီရဲ႕ အနံ႔အရသာဟာ ထုတ္ေဖာ္ေျပာျပ ဖို႔ေတာင္ ခက္ခဲပါတယ္လို႔ ခ်ီးမြမ္းထားပါတယ္။

ဆန္းတိုရီအရက္စက္ရံု အရည္အေသြးထိန္းခ်ဳပ္ေရး အရာရွိ ရွင္းဂ်ီ ဖုကူယို(Shinji Fukuyo) က အခုလို ကမၻာ့အေကာင္းဆံုးဆုရခဲ့တာကို အားရေက်နပ္ၿပီး ဒီေအာင္ျမင္မႈနဲ႔တင္ တင္းတိမ္မေနပဲ ဆက္လက္ႀကိဳးစားသြားမယ္လို႔ ေျပာဆိုပါတယ္။

၁၉၉၀ ေနာက္ပိုင္း ဂ်ပန္ျပည္သူေတြ ဘီယာေျပာင္းေသာက္ခဲ့ၾကလို႔ ဂ်ပန္နိုင္ငံမွာ ၀ီစကီ အေရာင္းက်ဆင္းခဲ့ပါတယ္။

ဒါေပမယ့္ ၿပီးခဲ့တဲ့ ၁၀ ႏွစ္အတြင္း ဂ်ပန္၀ီစကီေတြ နိုင္ငံတကာမွာ နာမည္ျပန္ရ လာတာေၾကာင့္ ဂ်ပန္နိုင္ငံမွာ ၀ီစကီ အေရာင္းျပန္တက္လာတယ္လုိ႔လည္း သိရပါတယ္။

ဒီဗီြဘီ
၂၀၁၅ ခုနွစ္ ကမၻာ့အေကာင္းဆံုး၀ီစကီစာရင္း (Jim Murray Whisky Bible 2015) အရ ဂ်ပန္၀ီစကီ ယာမာဇာကီ ရွယ္ရီ ကတ္က္ ၂၀၁၃ (Yamazaki Sherry Cask 2013)ဟာ ကမၻာ့အေကာင္းဆံုး ၀ီစကီဆုအျဖစ္ ေရြးခ်ယ္ခံရပါတယ္။

ဒီ၀ီစကီကို ဥေရာပမွာပဲ ေရာင္း ခ်တာ ျဖစ္ၿပီး ဒီ၀ီစကီနဲ႔ အနီးစပ္ဆံုး အရည္ အေသြး တူတဲ့ ယာမာဇာကီ ရွယ္ရီ ကတ္က္ ၂၀၁၂ (Yamazaki Sherry Cask 2012) ၀ီစကီကေတာ့ ဂ်ပန္ျပည္တြင္းမွာပဲ ေရာင္းခ်ၿပီး ၿမိဳ႕ေတာ္ တိုက်ိဳမွာ လူႀကိဳက္မ်ားတဲ့ ၀ီစကီ ျဖစ္ပါတယ္။

ကမၻာ့အေကာင္းဆံုး ယာမာဇာကီ၀ီစကီကို ဂ်ပန္နုိင္ငံအေနာက္ပိုင္း ေတာင္ေပၚေဒသမွာ ထုတ္လုပ္ၿပီး တခ်ဳိ့လူေတြအဖို႔ ၾကားေတာင္ ၾကားဖူးမွာ မဟုတ္ဘူးလို႔ ဒီ၀ီစကီကို ထုတ္လုပ္တဲ့ ဆန္းတိုရီ (Suntory) အရက္ စက္ရံုအႀကီးအကဲက ေျပာဆိုပါတယ္။

အရက္ခ်က္စက္ရံုတိုင္းမွာ မတူကဲြျပားတဲ့ အားသာခ်က္ေတြရွိၿပီး အဲဒီ အားသာခ်က္ေတြကို အမိအရ အသံုး ခ်ဖို႔ အေရးႀကီးတာပါ။

အေကာင္းဆံုး ၀ီစကီအျဖစ္ မွတ္တမ္း၀င္သြားတာကလည္း အဲဒီ အားသာ ခ်က္ေၾကာင့္ ျဖစ္တဲ့အတြက္ သိပ္မထူးဆန္းပါဘူးလုိ႔ စက္ရံုအႀကီးအကဲ တာကာဟီဆာ ဖူဂ်ီအီ(Takahisa Fujii) က ေျပာဆိုပါတယ္။

ဆန္းတိုရီ အရက္ခ်က္စက္ရံုမွာ အရက္စည္ ၂ ေထာင္ရွိၿပီး အဆင့္တိုင္းမွာ အထူး ဂရုစိုက္ ထုတ္လုပ္တယ္ လို႔လည္း ေျပာပါတယ္။

စက္ရံုတည္ေနရာနဲ႔ ေျမမ်က္ႏွာျပင္ အျမင့္ကလည္း အားသာခ်က္တခု ျဖစ္တယ္ လို႔ တာကာဟီဆာ ဖူဂ်ီအီ က ေျပာဆိုပါတယ္။

ကမၻာ့အေကာင္းဆံုး၀ီစကီေတြကို ေရြးခ်ယ္အဆင့္သတ္မွတ္တဲ့ ၀ီစကီကၽြမ္းက်င္ သူ ဂ်င့္ ေမာ္ေရး(Jim Murray)က ယာမာဇာကီရဲ႕ အနံ႔အရသာဟာ ထုတ္ေဖာ္ေျပာျပ ဖို႔ေတာင္ ခက္ခဲပါတယ္လို႔ ခ်ီးမြမ္းထားပါတယ္။

ဆန္းတိုရီအရက္စက္ရံု အရည္အေသြးထိန္းခ်ဳပ္ေရး အရာရွိ ရွင္းဂ်ီ ဖုကူယို(Shinji Fukuyo) က အခုလို ကမၻာ့အေကာင္းဆံုးဆုရခဲ့တာကို အားရေက်နပ္ၿပီး ဒီေအာင္ျမင္မႈနဲ႔တင္ တင္းတိမ္မေနပဲ ဆက္လက္ ႀကိဳးစား သြားမယ္လို႔ ေျပာဆိုပါတယ္။

၁၉၉၀ ေနာက္ပိုင္း ဂ်ပန္ျပည္သူေတြ ဘီယာေျပာင္းေသာက္ခဲ့ၾကလို႔ ဂ်ပန္နိုင္ငံမွာ ၀ီစကီ အေရာင္း က်ဆင္းခဲ့ ပါတယ္။

ဒါေပမယ့္ ၿပီးခဲ့တဲ့ ၁၀ ႏွစ္အတြင္း ဂ်ပန္၀ီစကီေတြ နိုင္ငံတကာမွာ နာမည္ျပန္ရ လာတာေၾကာင့္ ဂ်ပန္နိုင္ငံ မွာ ၀ီစကီ အေရာင္းျပန္တက္လာတယ္လုိ႔လည္း သိရပါတယ္။

ဒီဗီြဘီ

No comments:

Post a Comment