ဟင္းေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားႏွင့္ လိုက္ဖက္ကာ၊ စားအိုးၾကီးေသာ မိသားစုအတြက္ အာလူးကဟင္း အပြါးခတ္
ေပးသလို၊ အာဟာရ ျပည့္အရသာရွိသေလာက္၊ ေစ်းႏႈန္းလည္းခ်ိဳသာတာမို ့့ အာလူးဟာ အိမ္ရွင္မမ်ားအ တြက္ လက္စြဲျဖစ္လို ့ေနပါတယ္။ သို ့ေသာ္ အစိမ္းေရာင္ အာလူး ရဲ ့ အႏၱ ရာယ္ကို လူတိုင္းမသိၾကေသး ပါဘူး။ ကလိုဖီးလ္ဓာတ္အေျမာက္အမ်ားပါရွိိျခင္းေၾကာင့္ ပံုမွန္ အေရာင္ႏွင့္မတူ တမူကြဲဲျပားေနျခင္းပါ။
ေပးသလို၊ အာဟာရ ျပည့္အရသာရွိသေလာက္၊ ေစ်းႏႈန္းလည္းခ်ိဳသာတာမို ့့ အာလူးဟာ အိမ္ရွင္မမ်ားအ တြက္ လက္စြဲျဖစ္လို ့ေနပါတယ္။ သို ့ေသာ္ အစိမ္းေရာင္ အာလူး ရဲ ့ အႏၱ ရာယ္ကို လူတိုင္းမသိၾကေသး ပါဘူး။ ကလိုဖီးလ္ဓာတ္အေျမာက္အမ်ားပါရွိိျခင္းေၾကာင့္ ပံုမွန္ အေရာင္ႏွင့္မတူ တမူကြဲဲျပားေနျခင္းပါ။
” စိမ္းေရာင္ျခယ္ ကလိုရိုဖီးက လူကို ၾကီးၾကီးမားမားေဘးဥပါသ္မျဖစ္ေစေသာ္လဲ၊ အဲဒီအာလူး ထဲမွာပါတဲ့ အရသာအတန္ငယ္ ခါးသက္ျပီး solanine (ေခၚ) အဆိပ္သင့္ဓာတုပစၥည္းတစ္မ်ိဳးေ ၾကာင့့္၊ စားသံုးမိတဲ့အခါ လူကို ေအာ္ဂလီဆန္ျခင္း၊ ေခါင္းကိုုက္၍ ၀မ္းေလ်ာျခင္း၊ အစာမေက်ပ်ိဳ ့အန္ျခင္း တို ့ျဖစ္ေစပါတယ္။
ကို္ယ္ေလးအခ်ိန္ ေပါင္ ၁၀၀ ရွိတဲ့ က်မၼာေရးေကာင္းသူေတာင္ အဲဒီ အာလူး ၆ ေအာင္စေလာက္စားမိရင္
ေစာေစာကေျပာတဲ့ အစာအဆိပ္ သင့္ ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးေတြျဖစ္ေစတတ္လို ့၊ ကိုယ္ခံအားနည္းတဲ့ သက္ၾကီးရြယ္အိုနဲ ့ ကေလးေတြဆို အသက္အႏၱရာယ္ေတာင္္ျဖစ္ေစႏိုင္တယ္ ” လို ့ Nebraska လင္ကြန္း တကၠသိုလ္မွ ပေရာ္ ဖက္ ဆာတစ္ဦးျဖစ္သူ Alexander Pavlista က ဆိုပါတယ္။
ဆက္လက္ျပီး ပေရာ္ဖက္ဆာ က ” ပံုမွန္အာလူး အေရာင္မွာ အစိမ္းေရာင္ယွက္သန္းေနေသာ အစိပ္အ ပိုင္းကိုလွီးထုတ္ျပီးမွ ခ်က္ျပဳတ္ရန္၊ ေစ်းထဲမွ ၀ယ္လာျပီး မခ်က္ရေသးေသာ အာလူး မ်ားကို ေအး၍ေမွာင္
ေသာေနရာတြင္ သိမ္ဆည္းထားရန္၊ အာလူးမ်ားကို ေရခဲေသတၱာထဲ မသိမ္းၾကရန္၊ အာလူးကို အခြံခြာ၍ တညတာ ေရစိမ္ျပီးမွ ခ်က္ျပဳတ္ၾကရန္ ” အၾကံေပးထားပါတယ္။
ယေန ့အေမရိကန္ႏိုင္င္ငံတြင္ အစိမ္းေရာင္ပါေနေသာ အာလူးေရာင္းခ်မႈကို ပိတ္ပင္ထားၾကပါ တယ္။ သို ့ပါ၍ ျမန္မာျပည္ရွိ အိမ္ရွင္မမ်ားလည္း မိသားစုမွာမလိုလားအပ္ေသာ က်မၼာေရးျပ သနာေတြမျဖ စ္လာရေလေအာင္ အစိမ္းေရာင္ျခယ္အာလူးမ်ား ကို ေရွာင္ရွားၾကပါလို ့ အၾကံျပဳ လိုက္ပါရေစ။
Lwin Pyin
No comments:
Post a Comment