အိုင္အိုဒင္းဓာတ္ ခ်ိဳ႕တဲ့ပါက ကေလးငယ္မ်ားတြင္ ဉာဏ္ရည္ဉာဏ္ေသြး ခ်ိဳ႕တဲ့ျခင္း၊ ကိုယ္လက္အဂၤါ ခ်ိဳ႕တဲ့ျခင္းမ်ားျဖစ္ပြားႏိုင္ေၾကာင္း Unicef မွ ေဒါက္တာ ေအးေအးေသာ္က ေျပာၾကားခဲ့သည္။
အိုင္အိုဒင္းဆားကို ပံုမွန္ စားသံုးေပးပါက ဉာဏ္ရည္ ေကာင္းမြန္ျခင္း၊ ဦးေႏွာက္ ဖြံ႕ၿဖိဳးျခင္းႏွင့္ခႏၶာကိုယ္ ဖြံ႕ၿဖိဳး တိုးတက္မႈမ်ား ရရွိႏိုင္ေၾကာင္း သိရသည္။
''ယခင္က ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ အိုင္အိုဒင္း ခ်ိဳ႕တဲ့လူနာမ်ားကို မၾကာခဏ ေတြ႕ရွိရေၾကာင္း၊ အထူးသျဖင့္ မေကြး တိုင္းေဒသႀကီး ျမစ္ဝကြၽန္းေပၚ ေဒသတခ်ိဳ႕ႏွင့္ ခ်င္းေဒသ မ်ားတြင္ အမ်ားအျပား ေတြ႕ရွိခဲ့ရၿပီး အိုင္အိုဒင္း ခ်ိဳ႕တဲ့ ေရာဂါ၏ သိသာထင္ရွားေသာလကၡဏာမွာ လည္ပင္းႀကီးျခင္းျဖစ္ေၾကာင္း'' ၎ကဆက္လက္ေျပာၾကားခဲ့ သည္။
''အိုင္အိုဒင္းဓာတ္ လြန္ကဲတဲ့ျဖစ္စဥ္က ႀကံဳေခါင့္ႀကံဳခဲ ျပႆနာပါ။အိုင္အိုဒင္းက ကိုယ္စားလိုက္တဲ့ အစားအစာ က တစ္ဆင့္ ဆီးထဲကေန ျပန္ထြက္ တာေၾကာင့္ အိုင္အိုဒင္းဓာတ္ လြန္ကဲမွာကို ေၾကာက္ဖို႔ မလိုပါဘူး'' ဟု ၎က ထပ္မံ ေျပာၾကားခဲ့သည္။
အိုင္အိုဒင္းဓာတ္ လံုေလာက္စြာ မရရွိပါက ကေလးငယ္မ်ားတြင္ စာသင္ယူႏိုင္မႈ စြမ္းရည္ ေလ်ာ့နည္း တတ္ေၾကာင္း၊ ႀကိဳးစားၿပီး သင္ယူေသာ္လည္း ဥာဏ္မလိုက္ ႏိုင္ျခင္းမ်ား ျဖစ္တတ္ေၾကာင္းႏွင့္ ပိုမိုဆိုးရြားပါက မူလတန္း အထိသာ စာသင္ၾကားႏိုင္ၿပီး ေနာက္ဆံုး အဆိုးရြားဆံုး အေျခအေန အျဖစ္ ဦးေႏွာက္မဖြံ႕ၿဖိဳးျခင္း၊ နားမၾကားျခင္းႏွင့္ ကိုယ္လက္အဂၤါ ခ်ိဳ႕တဲ့ျခင္းမ်ား ခံစားရတတ္ေၾကာင္း သိရသည္။
အိုင္အိုဒင္းဆားမ်ားကို အရည္အေသြး ျပည့္မီေအာင္ ျမန္မာ့ဆား လုပ္ငန္းမွ စီစစ္လ်က္ ရွိၿပီး အိုင္အိုဒင္းဓာတ္ အျပည့္အဝ ရရွိေစရန္ အိုင္အိုဒင္းဆား မ်ားကို အစိုမျပန္ေစဘဲ ေျခာက္ေသြ႕ေသာ ေနရာမ်ားတြင္ စနစ္တက် ထားရွိသင့္ေၾကာင္း သိရသည္။
ျမ၀တီ
No comments:
Post a Comment