ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ပြားျခင္း၏ ၃၀ ရာခုိင္ႏႈန္းမွာ အ၀လြန္ ျခင္းေၾကာင့္ျဖစ္ၿပီး ယင္းအ၀လြန္ျခင္းေၾကာင့္ပင္ အရြယ္မတုိင္မီ ေသဆုံးေနၾကရသည္ဟု ေရႊေရာင္ႏွင္းဆီ ကင္ဆာေဖာင္ေဒးရွင္းဥကၠ႒ပါေမာကၡေဒါက္တာ ရင္ရင္ထြန္းက ေျပာသည္။
‘‘အဓိကက အ၀လြန္ျခင္းေၾကာင့္ပဲ။ အဲဒီ ၃၀ ရာခုိင္ႏႈန္းက သာ အ၀မလြန္ရင္ ကင္ဆာျဖစ္ႏုိင္ေျခ နည္းပါး တယ္။ အ၀လြန္ျခင္းတစ္ခုတည္းကိုက ကင္ဆာျဖစ္ႏုိင္ေျခ အေၾကာင္းရင္းတစ္ခု ျဖစ္ေနတာပါ’’ဟု ၎က ဆိုသည္။
လူတုိ႔၏ ခႏၶာကုိယ္၌ လုိအပ္သည္ထက္ အဆီပိုမ်ားရွိေနလွ်င္ အ၀လြန္ျခင္းဟု သတ္မွတ္ၿပီး အ၀လြန္ျခင္း ေၾကာင့္ ေသြးတုိးေရာဂါ၊ ဆီခ်ဳိ၊ ႏွလုံးေသြးေၾကာက်ဥ္း ေရာဂါမ်ားအျပင္ ေနာက္ဆက္တဲြဆုိးက်ဳိးအျဖစ္ ရင္သားကင္ဆာ၊ သားအိမ္ကင္ဆာ၊ အသည္းကင္ဆာမ်ားစြာ ျဖစ္ေပၚႏုိင္ေၾကာင္း သိရသည္။
အ၀လြန္သူမ်ားအေနျဖင့္ အ၀မလြန္ေစရန္ အဆီမ်ားသည့္ အစားအစာစားသုံးျခင္းမွ ေရွာင္ၾကဥ္ၿပီး က်န္းမာေရးႏွင့္ညီညြတ္ ေသာ အစားအစာမ်ားႏွင့္ ကိုယ္လက္လႈပ္ရွားမႈမ်ားကို ဘက္ညီစြာ ျပဳလုပ္ေပးရ မည္ျဖစ္သည္။ ထုိ႔အျပင္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္က်ေစရန္အတြက္ ႐ုတ္တရက္ လ်င္ျမန္စြာခ်ျခင္းကို မျပဳလုပ္ သင့္ေၾကာင္း ဆရာ၀န္ႀကီးမ်ားက အႀကံျပဳေျပာဆိုသည္။
‘‘အ၀လြန္သူေတြအေနနဲ႔ ၀ိတ္ကိုခ်က္ခ်င္းခ်လုိ႔ရွိရင္ အသက္အႏၲရာယ္စိုးရိမ္ရတယ္။ ဒါေၾကာင့္ စနစ္တက် ခ်တတ္ဖို႔လုိတယ္။ အဆီမ်ားတဲ့ အစားအစာေတြ ေရွာင္ရွားၿပီးေတာ့ နည္းစနစ္မွန္မွန္နဲ႔ ခ်သင့္တယ္’’ ဟု ေဖေဖာ္၀ါရီက ျပဳလုပ္ခဲ့ေသာ က်န္းမာေရးေဟာေျပာပဲြတစ္ခု၌ အာဟာရပညာရွင္
ေဒါက္တာလွၾကည္ က ဆုိသည္။ ကမၻာေပၚရွိ အ၀လြန္ေရာဂါ ခံစားေနရသူမ်ား၏ သုံးပုံတစ္ပုံမွာ ဖံြ႕ၿဖိဳးဆဲႏုိင္ငံမ်ားမွျဖစ္ၿပီး ျမန္မာႏုိင္ငံ၏ အ၀လြန္ျခင္း၏ ေနာက္ ဆက္တဲြေရာဂါ ျဖစ္ပြားသူဦးေရမွာ လူတစ္ရာလွ်င္ ေျခာက္ဦးႏႈန္း ျဖင့္ ခံစားေနရေၾကာင္း အျပည္ျပည္ဆုိင္ရာ အ၀လြန္တုိက္ဖ်က္ ေရးအဖဲြ႕၏ ခန္႔မွန္းခ်က္အရ သိရသည္။
7Day DAILY
No comments:
Post a Comment