ကိုယ္အ ပူခ်ိန္ ၃၇ ဒီဂရီ စင္တီ ဂရိတ္ သို႔မဟုတ္ ၉၈ ဒသမ ၆ ဒီဂရီ ဖာရင္ ဟိုက္ထက္ ပိုရင္ အဖ်ား တက္ျခင္းလို႔ သတ္မွတ္ပါတယ္။ အဖ်ား တက္ျခင္းဟာ ေနထိုင္ မေကာင္း ျခင္းရဲ႕ လကၡဏာ ျဖစ္ၿပီး ခႏၶာ ကိုယ္မွာ ေရာဂါပိုး တစ္ခုခု ဝင္ေနရင္ အဲဒီ ေရာဂါပိုးက ေသြးျဖဴ ဥထဲက ဖ်ား ေစတဲ့ ပစၥည္း တခ်ဳိ႕ ထြက္လာ ေအာင္ လႈံ႕ေဆာ္ ေစတယ္။ သာမန္ အေအး မိလို႔ ဖ်ားရင္ ႏွစ္ရက္ ကေန ေလး ရက္ပဲ ၾကာေပမဲ့ ေရေက်ာက္ ေပါက္ရင္ေတာ့ ၁ဝ ရက္ ကေန ရက္ ၂ဝ ေလာက္ ၾကာတတ္တယ္။
ဖ်ား နာခ်ိန္မွာ အနား ယူဖို႔ လိုပါ တယ္။ ယပ္ ခတ္ျခင္း၊ ေရဖတ္ တိုက္ျခင္း၊ ပါး လႊာတဲ့ ခ်ည္သား အိပ္ရာ ခင္းမွာ အိပ္စက္ျခင္း၊ ေလေအးစက္ တပ္ထား တဲ့ အခန္းထဲ ဝင္ေရာက္ ေနထိုင္ျခင္း တို႔ ျပဳလုပ္ ႏိုင္ပါ တယ္။
အဖ်ား ေဆးမ်ား
တစ္ ႏွစ္ေအာက္ ကေလး ေတြကို အက္စပရင္ မတိုက္ရ ပါဘူး။ ပါရာစီ တေမာကို တိုက္ႏိုင္ပါ တယ္။ အိုင္ဗ်ဴ ဟိုဗင္က ကေလးအတြက္ သင့္ေလ်ာ္တယ္။ အဖ်ား တက္ရတဲ့ အေၾကာင္း အရင္းကို ရွာဖို႔ လိုပါ တယ္။
စားသင့္ တဲ့ အစား အစာ
တုပ္ေကြးနဲ႔ အေအး မိျခင္းဟာ ဗိုင္းရပ္စ္ ေၾကာင့္ ျဖစ္တာပါ။ ဒါေၾကာင့္ အစား အေသာက္ ပ်က္တယ္။ တစ္ခုၿပီး တစ္ခု စားခ်င္ စိတ္ ရွိ လာမယ္ ဆိုရင္ အဖ်ား သက္သာ လာလို႔ ပါပဲ။ အစား အစာမွာ သစ္သီး၊ ဟင္းသီး ဟင္း ရြက္နဲ႔ ေဖ်ာ္ရည္က အေကာင္းဆံုးပါ။ ေဖ်ာ္ရည္ဟာ အရသာ ေကာင္း မြန္လို႔ ေနမ ေကာင္းတဲ့ သူကို စားခ်င္ ေသာက္ ခ်င္စိတ္ ျဖစ္ေပၚလာၿပီး ျပန္ၿပီး နာလန္ ထေစပါတယ္။
မက်န္း မာတဲ့ သူေတြဟာ ဗီတာ မင္ေအ၊ ဗီတာ မင္စီ တို႔ ပါတဲ့ အစား အစာေတြကို စားသင့္ ပါတယ္။ ဗီတာမင္ ေတြမွာ ဓာတ္တိုး ဆန္႔က်င္ ပစၥည္း ပါဝင္ၿပီး ဖရီး ရယ္ဒီ ကယ္ေၾကာင့္ ျဖစ္ရတဲ့ ပ်က္စီး မႈကို အကာ အကြယ္ ေပးပါတယ္။ ကိုယ္ခံ အားကို ျမင့္ေစပါတယ္။ ေနေကာင္း လာသည္ႏွင့္ အမွ် သစ္သီးနဲ႔ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ကို အစိမ္းတိုင္း ျဖစ္ေစ၊ ခ်က္ျပဳတ္ၿပီး ျဖစ္ေစ စားႏိုင္ပါ တယ္။ တ႐ုတ္ ဆီးသီး၊ မုန္လာ ဥဝါ၊ ပန္းေဂၚဖီ၊ သရက္သီး၊ ကန္စြန္းဥ၊ ေရကန္စြန္းရြက္ ေတြမွာ ဗီတာ ကယ္႐ိုတင္း (ဗီတာမင္ေအ) နဲ႔ ဗီတာမင္စီ ၾကြယ္ဝတဲ့ စေတာ္ဘယ္ရီ၊ ေရွာက္သီးနဲ႔ အျခား အစိမ္းေရာင္ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ေတြမွာ ဗီတာမင္ဒီ ၾကြယ္ဝစြာ ပါဝင္ ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ နီနဲ႔ ၾကက္သြန္ ျဖဴက ေရာဂါပိုး ဝင္ေရာက္ ျခင္းကို တိုက္ဖ်က္ ေပးတယ္။
ဓာတ္ စာမ်ား
အႀကံ ျပဳ လိုသည္မွာ အဖ်ား က်သည္ႏွင့္ အစာကို အလြယ္ တကူ စားဖို႔ လိုပါတယ္။ ေၾကာ္ေလွာ္တဲ့ အစာ အာဟာ ရနဲ႔ အဆီကို ေရွာင္ သင့္တယ္။ အသင့္ အျမန္စား စနစ္ အစား အစာ ေတြဟာ အစာ မေၾက ျဖစ္ေစၿပီး လူကို ပင္ပန္း ေစတယ္။ ေရမ်ားမ်ား ေသာက္ ရမယ္။ သစ္သီး ေဖ်ာ္ရည္၊ ေဆး ဖက္ဝင္ အပင္နဲ႔ ေဖ်ာ္စပ္ ထားတဲ့ လက္ဖက္ ရည္ကို ေန႔စဥ္ ေသာက္သံုး သင့္ တယ္။ ကဖင္း ဓာတ္ ပါတဲ့ ကိုလာ အခ်ိဳ ရည္ေတြ မေသာက္ သင့္ပါဘူး။
ေဒါက္တာ လြင္သန္႔ (ေဆး-၂)
No comments:
Post a Comment