ျမန္မာလူမ်ဳိးတို႔၏ ဓေလ့ထံုးစံအရ ခရီးတစ္ခု ထြက္အၿပီး ေနရပ္အျပန္တြင္ အိမ္ျပန္လက္ေဆာင္ဆိုသည့္ လက္ေဆာင္ ပစၥည္းမ်ားကို ၀ယ္ယူသြားေလ့ရွိသည္မွာ ဓေလ့တစ္ခု ျဖစ္သည္။ ျမန္မာျပည္၏ ေနရပ္ေဒသ အသီးသီးတြင္ ေဒသထြက္ ႐ိုးရာအစားအစာမ်ား လက္ေဆာင္ ပစၥည္းမ်ားက ေနရာတစ္ခုႏွင့္တစ္ခု မတူကြဲျပားစြာ ရွိတတ္ၾကသည္။ဧရာ၀တီတိုင္း ေဒသႀကီး၏ ပုသိမ္ၿမိဳ႕ကို လာေရာက္ လည္ပတ္သည့္ ခရီးသြားတိုင္း အမွတ္တရ အိမ္ျပန္လက္ေဆာင္ဟုဆိုသည္ႏွင့္ မလႊဲမေသ ျမင္ေယာင္ၾကသည္မွာ ပုသိမ္ဟာလ၀ါနွင့္ ပုသိမ္ထီးသာ ျဖစ္သည္။
ေခတ္စနစ္အရ ေျပာင္းလဲလာသည့္ တိုးတက္မႈမ်ားႏွင့္ ရွားပါးလာသည့္ သစ္၀ါးမ်ားေၾကာင့္ ပုသိမ္ထီးတစ္လက္ ျဖစ္လာဖို႔ဆိုသည္မွာ တကယ္ လုပ္ငန္းလုပ္ကိုင္ရသူမ်ား ပညာရွင္မ်ား အဖို႔မွာ ျဖတ္ေက်ာ္ခဲ့ရသည့္ အဆင့္ေပါင္းမွာ မနည္းလွ။ ပုသိမ္ထီး ဘယ္အခ်ိန္ ကာလက စေပၚေပါက္လာသည္ ဆိုသည္ကို ျပန္ေျပာႏိုင္သည့္သူမ်ားမွာ နည္းပါးလွၿပီး ပုသိမ္ထီး လုပ္ငန္းရွင္မ်ား ပညာရွင္မ်ားပါ နည္းပါးလာခဲ့ရသည္။
ပုသိမ္ထီးတစ္လက္ ျဖစ္လာဖို႔ဆိုသည္မွာ ေတာတြင္း သစ္ၾကမ္း ၀ါးၾကမ္းမ်ားမွတစ္ဆင့္ အဆင့္ေပါင္း ေလးဆယ္ေက်ာ္ ပါ၀င္သည္ဟု ပညာရွင္မ်ားက ဆိုၾကသည္။ ပုသိမ္ထီးအတြက္ အဓိက ကုန္ၾကမ္းမ်ားကေတာ့ ထီးတံနဲ႔ ခ႐ိုင္မ်ား လုပ္ရန္အတြက္ တလကူ၀ါး၊ ထီး႐ိုးမ်ား လုပ္ကိုင္ရန္အတြက္ ခရင္၀ါး၊ ထီးလက္ကိုင္ ထီးေဂါင္းမ်ား လုပ္ကိုင္ရန္အတြက္ ေတာင္မ႐ိုးသစ္၊ မအူေရႊ၀ါသစ္၊ မအူလက္တံသစ္ အမ်ဳိးအစားမ်ား၊ ထီးရြက္မ်ားကို သုပ္လိမ္းရန္အတြက္ တယ္သီးမ်ားမွာ မရွိမျဖစ္ လိုအပ္သည့္ ကုန္ၾကမ္းမ်ားပဲ ျဖစ္ပါတယ္။
ပုသိမ္ထီး လုပ္ငန္းမွာ အၾကမ္းထည္ အဆင့္နဲ႔ အေခ်ာထည္ အဆင့္ဆိုၿပီး ႏွစ္မ်ဳိး ခြဲျခားထားပါေသးတယ္။ အၾကမ္းထည္ အဆင့္မ်ားထဲမွာ ထီးလက္ကိုင္၊ ထီးေခါင္းလုပ္ျခင္း၊ ထီး႐ိုး၊ ထီးလက္လုပ္ျခင္း၊ ထီး႐ိုး၊ ထီးလက္တြဲျခင္းတို႔ကို လုပ္ကိုင္ရပါတယ္။ အေခ်ာထည္ အဆင့္မ်ားထဲမွာေတာ့ ထီး႐ိုးႏွင့္ ထီးလက္မ်ား တြဲဆက္ထားသည့္ အၾကမ္းထည္ကို ပိတ္စမ်ားကပ္ျခင္း ေဆးျခယ္သျခင္း အလွဆင္ျခင္းမ်ား ပါ၀င္ပါတယ္။
အၾကမ္းထည္အဆင့္
ပုသိမ္ထီးမွာ ဘုန္းႀကီးေဆာင္းထီး၊ ကိုရင္ေဆာင္းထီး၊ သီလရွင္ေဆာင္းထီး၊ မိန္းမေဆာင္းထီး၊ ကေလးေဆာင္းထီး၊ အလွေဆာင္းထီးဆိုၿပီး အမ်ဳိးမ်ဳိး ရွိပါတယ္။ ေတာတြင္းကေန ရရွိလာတဲ့ တလကူ၀ါး အရင့္မ်ားကို အလြယ္တကူ ပိုးမထိုး မေဆြးျမည့္ေစရန္ ေဆးရည္စိမ္ျခင္း က်ပ္တိုက္ျခင္းမ်ားကို လုပ္ေဆာင္ၿပီးတဲ့ေနာက္မွာ လုပ္ေဆာင္မယ့္ ထီးအရြယ္အစား အက်ယ္အလိုက္ကို ျဖတ္ေတာက္ရပါတယ္။ ရရွိလာတဲ့ ၀ါးပိုင္းငယ္မ်ားရဲ႕အေပၚယံ အေၾကာကို ညီညာသြားေအာင္ ဓားငယ္မ်ားျဖင့္ ျခစ္ရပါတယ္။ ယင္းေနာက္မွာေတာ့ ၀ါးပိုင္းငယ္မ်ားကို ေလးေခ်ာင္းျဖာၿပီးေတာ့ ထီးလက္အရြယ္ ၀ါးစိတ္မ်ားကို စိတ္ရပါတယ္။ ရရွိလာတဲ့ ၀ါးစိတ္မ်ားကို ေခ်ာမြတ္သြားေစရန္ လုပ္ငန္းအေခၚ ဗ်က္ခ်ရပါတယ္။ ဗ်က္ခ်ျပီး ရလာတဲ့ ထီးလက္တံေလးေတြကို ထီးအရြယ္အစားအလိုက္ သံစူးငယ္မ်ားနဲ႔ အေပါက္ ေဖာက္ရပါတယ္။ ဒီ့ေနာက္မွာေတာ့ ထီးလက္ အေကြးငယ္မ်ား ျဖစ္လာေစရန္ ဗံနစ္ႏႈိက္ရပါေသးတယ္။ ထီးတံ ေကြးညႊတ္ဖို႔ အေကာင္းဆံုး အေနအထားကို ေရာက္လာၿပီဆိုရင္ ရထားတဲ့ ထီးလက္ေလးေတြကို ေလးစိတ္ ထပ္မံခြဲၿပီးေနာက္မွာ ထီးလက္အတြက္ လုပ္ငန္းစဥ္ ၿပီးဆံုးပါၿပီ။
ထီး႐ိုးတစ္ခု ျဖစ္လာဖို႔ဆိုလွ်င္လဲ ခရင္၀ါးၾကမ္းမ်ားကို လိုအပ္တဲ့ အရြယ္အထိ ပိုင္းျဖတ္၊ ပိုးမထိုးေအာင္ ေဆးစိမ္မီး႐ိႈ႕ မႈိင္းခံၿပီးေနာက္မွာ ထီးအပိတ္အဖြင့္ အဆင္ေျပေစဖို႔ တစ္ေျဖာင့္တည္းျဖစ္ေအာင္ ေျဖာင့္ေပးရပါတယ္။ ေျဖာင့္ၿပီးေသာ ထီး႐ိုးတစ္ခုကိုမွ ေနပူ လွန္း အေျခာက္ခံျပီးေနာက္မွာ အေပၚယံ ေၾကးညိႇမ်ားကို ရွင္းလင္းၿပီးေနာက္ ထီးခ်က္ (အပိတ္ဖြင့္ခလုတ္) ႐ိုက္ရန္အတြက္ အေပါက္ငယ္ေလးမ်ားကို ေဖာက္ေပးရပါတယ္။ ယင္းေနာက္မွာေတာ့ ထီးဂ်က္ေပါက္ငယ္မ်ားထဲကို ထီးခ်က္အျဖစ္ တလကူ၀ါးမ်ားကို ျဖတ္ေတာက္ျပီး ခ်က္ဆန္ထည့္ေပးၿပီးၿပီဆုိလွ်င္ ထီး႐ိုးေျပာင္လက္ေစရန္နဲ႔ ၀ါးမကြဲေစဖို႔ ေဆးသုပ္ေပးရပါေသးတယ္။
ထီးမလို႔ေခၚတဲ့ ထီးေခါင္းနဲ႔ ထီးလက္ကိုင္ အတြက္ကိုေတာ့ ေတာင္မ႐ိုးသား၊ မအူေရႊ၀ါ၊ မအူလက္တံ သစ္သားမ်ားကို အေနေတာ္ သစ္တံုးေလးမ်ား ပိုင္းျဖတ္ကာ ပြတ္ခံုမွာ ပံုေဖာ္ေပးရပါတယ္။ ထီးမ အတြက္ကေတာ့ ထီးလက္မ်ား တပ္ဆင္ဖို႔ကို လိုအပ္ေသာ အေသးစိတ္ အေၾကာင္းငယ္ေလးမ်ား ပံုေဖာ္ေပးရ ျပန္ပါတယ္။ တစ္ခ်ိန္က နည္းပညာမ်ား မတိုးတက္ခင္ အခ်ိန္က ဒီလုပ္ငန္းေတြကို လႊသြားငယ္မ်ားနဲ႔ အခ်ိန္ယူ လုပ္ကိုင္ရေပမယ့္ အခုခ်ိန္မွာေတာ့ စက္ကရိယာမ်ား အကူအညီနဲ႔ လြယ္ကူေနခဲ့ပါျပီ။
ရရွိလာတဲ့ ထီးမ၊ ထီး႐ိုးမ်ားကို ထီးလက္မ်ားနဲ႔ တြဲဆက္မႈကေတာ့ လက္မႈပညာ သက္သက္ပါ၊ ထီးလက္ ၀ါးျခမ္းငယ္မ်ားကို အပ္မ်ားျဖင့္ တြဲခ်ီလ်က္ ထီးမမွာ တပ္ဆင္ျခင္းဟာ လြယ္ကူလွတဲ့ ပညာရပ္ေတာ့ မဟုတ္ပါဘူး။ တြဲဆက္မႈ အႏုပညာမွာေတာ့ ထီးလံုးကို ၀ါး႐ိုတပ္၊ ထီး႐ိုးတစ္ခုျဖစ္ေအာင္ လုပ္ရပါတယ္။ ထီးလံုးကို လက္ျပားခ်ည္ရန္အတြက္ အေနေတာ္ ေကြးညႊတ္ႏိုင္ဖို႔ မီးနဲ႔ ထီးတံအျပားကို ေကြးညႊတ္ ရပါေသးတယ္။ ေကြးၿပီး ထီးတံျပားမ်ားကို အပ္ခ်ည္ႀကိဳးနဲ႔ အနားသတ္ခ်ည္ ထီးတံမ်ားကို လိုအပ္တဲ့ ထီးကြက္ျဖစ္ေအာင္ လက္ကြက္ ညိႇရပါတယ္။ လက္ကြက္ညိႇၿပီးသား ထီးတံမ်ားကိုေတာ့ ေကာ္သုတ္ၿပီး ထီးရြက္အျဖစ္ အသံုးျပဳမယ့္ ပိတ္စ အေနေတာ္ေလးကို ထီးေခါင္းထိပ္မွာ ေဖာက္ကာ ထီးလက္မ်ားေပၚကို စြပ္ခ်ၿပီး ေနာက္ထီး ကပ္ရပါတယ္။ ကပ္ၿပီးသား ထီးမ်ားကို အနားသတ္ လွပေစဖို႔ လုပ္ငန္းအေခၚ နပတ္႐ိုက္ရပါတယ္။ ဒါဆိုလွ်င္ေတာ့ ထီးတစ္လက္ ျဖစ္လာဖို႔ အေတာ္ကို ပီျပင္သြားပါၿပီ။ နပတ္႐ိုက္ၿပီးသားထီးကို ထီးတံထိပ္စမွ အစမ်ားကိုျဖတ္ခါ ထီးေခါင္းထိပ္မွ အစမ်ားကို ျဖည္းညင္းစြာ ခြာၿပီးေနာက္ပိတ္၍ ထီးလက္မ်ားေပၚမွာ ကပ္ေနေသာ ေကာ္မ်ားကို အနားသတ္ ေခ်ာေစရန္ ထီးေဇာင္းမ်ားကို လက္ႏွင့္တိုက္၍ ခ်ဳိးေပးရပါေသးတယ္။ ဒီ့ေနာက္မွာေတာ့ ထီးလံုးသြားေစလို႔ ထီးလံုးကို ၀ါး႐ိုးေခြလုပ္ကာ စြပ္ၿပီး ထီးလံုး လွည့္ရပါတယ္။ လံုးသြားေသာ ထီးလံုးမ်ာကိုမွ ထိပ္စမွ စကၠဴအမာခံႏွင့္ ပထမအဆင့္ ေကာ္ႏွင့္ပတ္ ေကာ္ေျခာက္သြားလွ်င္ အေပၚမွ မႈိင္းခံတပ္ၿပီးေတာ့ အုပ္ရပါတယ္။ ဒီေနာက္မွာေတာ့ ေဆးျခယ္သျခင္းပါပဲ။
အေခ်ာထည္လုပ္ငန္း
အေခ်ာထည္ လုပ္ငန္းမွာေတာ့ ထီးလံုးမွ ထီးရြက္မ်ား ေရစိုခံေစဖို႔ ကနဦးစြာ တည္သီးမ်ားကိုေထာင္း အပုပ္ခံၿပီးေတာ့ ထီးရြက္မ်ားကို သုတ္လိမ္းရပါတယ္။ သုတ္လိမ္းၿပီးသား ထီးရြက္မ်ားကိုေတာ့ ထီးအမ်ဳိးအစားအလိုက္ လိုအပ္တဲ့ ေဆးျခယ္သမႈမ်ားကို လုပ္ေဆာင္ၿပီးမွ ေဆးသားမ်ား ခိုင္ခံ့ဖို႔နဲ႔ လွပဖို႔ ဖေယာင္းနဲ႔ ဒီဇယ္ဆီေရာက်ဳိထားတဲ့ အရည္မ်ားနဲ႔ သုတ္လိမ္းရပါတယ္။ သုတ္လိမ္းၿပီးသြားတဲ့ ထီးမ်ားကို အလွပန္းဖြားမ်ား တပ္ဆင္ၿပီးတဲ့ ေနာက္မွာေတာ့ လိုအပ္တဲ့ ထုပ္ပိုးမႈမ်ား ျပဳလုပ္ၿပီးလွ်င္ ေစ်းကြက္ကို တင္ပို႔ႏိုင္ပါၿပီ။ ပုသိမ္ထီးတစ္လက္ ျဖစ္လာဖို႔ဆိုသည္မွာ လြယ္ကူလွသည္ေတာ့ မဟုတ္ေပမယ့္ ေစ်းကြက္အတြင္းမွာ ရရွိတဲ့ ေစ်းႏႈန္းကေတာ့ ႏိုင္ငံရပ္ျခားကေန ၀င္ေရာက္လာတဲ့ ထီးအေကာင္းစားမ်ားရဲ႕ ေစ်းႏႈန္းကိုေတာင္မွ မမီခဲ့ပါဘူး။ ထီးလုပ္ငန္းရွင္မ်ားဟာ စီးပြားေရးလုပ္ငန္း တစ္ခုဆိုသည္ထက္ မိဘဘိုးဘြား အေမြအႏွစ္ကို ထိန္းသိမ္းလိုသူမ်ားသာ မ်ားလွပါတယ္။
“ကြၽန္မက မိဘအေမြကို ထိန္းသိမ္းတာပါ။ စီးပြားေရး လုပ္ငန္းတစ္ခုအေနနဲ႔ လုပ္တာမဟုတ္ဘူး။ ကြၽန္မအေဘး ဦးေက်ာက္လံုးဆိုရင္ နာမည္ႀကီး ထီးပညာရွင္ပါ။ ကြၽန္မက ျမစ္ေတာ္တယ္။ အရင္ကေတာ့ အေရာင္းအ၀ယ္ လည္းေကာင္း၊ ကုန္ၾကမ္းကလည္း ေစ်းခ်ဳိ အရည္အေသြးလည္း ေကာင္းေတာ့ အဆင္ေျပပါတယ္။ ထီးေကာင္းတစ္လက္ ျဖစ္လာဖို႔ဆိုရင္ အနည္းဆံုး တစ္လေက်ာ္ထိ အခ်ိန္ယူရတယ္။ အခုေနာက္ပိုင္းမွာ ကုန္ၾကမ္းကလည္း ရွားလာတယ္။ ကြၽမ္းက်င္တဲ့သူေတြလည္း နည္းလာတယ္။ ကြၽန္မတို႔ကေတာ့ ႐ိုးရာမပ်က္ ဆက္ၿပီးေတာ့ ထိန္းသိမ္းထားခ်င္လို႔ အခုလို လုပ္ကိုင္ေနတာပါ” လို႔ ဦးေက်ာက္လံုး ပုသိမ္ထီး လုပ္ငန္းမွ ေဒၚသီတာထြန္းက ဆိုပါတယ္။
ပုသိမ္ၿမိဳ႕ဟု ဆိုသည္ႏွင့္ ပုသိမ္ထီးကို လူတိုင္းက တြဲဖက္ျမင္မိႏိုင္တဲ့ ႐ိုးရာျမန္မာမႈ လုပ္ငန္းတစ္ခု မပေပ်ာက္ေရးဆိုတာ လုပ္ငန္းရွင္မ်ား ဆက္လက္ ရပ္တည္ႏိုင္ေရး၊ ကုန္ၾကမ္းမ်ား အရည္အေသြး ျပည့္မီစြာ ရရွိႏိုင္ေရး၊ ႏိုင္ငံတကာ ေစ်းကြက္သို႔ ထိုးေဖာက္ ေရာင္းခ်ႏိုင္ေရးဆိုတဲ့ လိုအပ္ခ်က္မ်ားစြာ လိုအပ္ေနပါေတာ့တယ္။
Eleven Media Group
No comments:
Post a Comment