ဇူလိုင္လႏွင့္ ၾသဂုတ္လအတြင္း ေရႀကီးမႈမ်ားေၾကာင့္ လယ္ေျမဟက္တာ ငါးသိန္း (ဧက ၁၂သိန္းေက်ာ္) ပ်က္စီးခဲ့ရၿပီး ဆိတ္၊ ႏြား၊ ဝက္ေကာင္ေရ ႏွစ္သိန္းခြဲ ေသဆံုးခဲ့ျခင္းေၾကာင့္ လယ္သမားတို႔အတြက္ အကူအညီမ်ား လိုအပ္လ်က္ရွိေနသည္ဟု စားနပ္ရိကၡာ စိုက္ပ်ဳိးေရး အဖြဲ႔ႏွင့္ ကမၻာ့ စားနပ္ရိကၡာ အစီအစဥ္တို႔က ေအာက္တိုဘာ ၂၀ ရက္က ပူးတြဲ ထုတ္ျပန္ေၾကညာသည္။
“ထိခိုက္ ဆံုး႐ႈံးခဲ့ရေသာ လယ္သမားမ်ား အထူးသျဖင့္ ဆင္းရဲမႈေၾကာင့္ ပိုမို ထိခိုက္လြယ္ေသာ အမ်ဳိးသမီးဦးေဆာင္သည့္ အိမ္ေထာင္စုမ်ားအတြက္ ေမြးျမဴေရး တိရစၦာန္မ်ား၊ မ်ဳိးေစ့မ်ား၊ ဓာတ္ေျမၾသဇာႏွင့္ လယ္ယာသံုး ပစၥည္း ကိရိယာမ်ား ကူညီၾကရန္” ဟု ထုတ္ျပန္ခ်က္တြင္ ပါရွိသည္။ ကမၻာ့ စားနပ္ရိကၡာ စိုက္ပ်ဳိးေရး အဖြဲ႔ႏွင့္ ကမၻာ့ စားနပ္ရိကၡာ အစီအစဥ္တို႔သည္ ေရႀကီးနစ္ျမဳပ္မႈဒဏ္ ခံခဲ့ၾကရသည့္ ခ်င္းျပည္နယ္၊ ရခိုင္ျပည္နယ္၊ ပဲခူးတိုင္း၊ မေကြးတုိင္းႏွင့္ ဧရာဝတီတိုင္းတို႔တြင္ ဆန္းစစ္မႈမ်ား ျပဳလုပ္ၿပီးေနာက္ ထုတ္ျပန္ေၾကညာခဲ့ျခင္းျဖစ္သည္။
စားနပ္ရိကၡာ စိုက္ပ်ဳိးေရး အဖြဲ႔၏ ျမန္မာႏုိင္ငံ ဌာေနကိုယ္စားလွယ္ Ms BUI THI LAN က “ဒီေရႀကီး နစ္ျမဳမႈေတြေၾကာင့္ ပ်က္စီးဆံုး႐ႈံးရျခင္း တစ္ဝက္ေလာက္ဟာ စိုက္ပ်ဳိးေရး က႑မွာ ျဖစ္ၿပီး ထိုေဒသေန ျပည္သူေတြဟာ စိုက္ပ်ဳိးေရးႏွင့္ ေမြးျမဴေရးျဖင့္သာ အသက္ေမြးေနရပါတယ္။ သူတို႔ရဲ႕ အေရးေပၚ လုိအပ္ခ်က္ေတြကို ျဖည့္ဆည္းေပးရမွာ ျဖစ္သလို လယ္ယာ ျပန္လည္ထူေထာင္ေရး ကိုလည္း ကူညီေပးရမွာ ျဖစ္ပါတယ္” ဟု ေျပာသည္။
ေရႀကီးမႈမ်ားေၾကာင့္ ျမန္မာႏုိင္ငံ၏ စီးပြားေရး တိုးတက္ဖြံ႔ၿဖိဳးမႈႏႈန္းႏွင့္ ဆင္းရဲႏြမ္းပါးမႈ တုိက္ဖ်က္ေရးတို႔ကို ထိခိုက္လာႏုိင္သည္ဟု ထုတ္ျပန္ခ်က္တြင္ ဆုိထားကာ လိုအပ္ခ်က္မ်ား ျဖည့္ဆည္းေပးရန္လည္း ကမၻာ့ စားနပ္ရိကၡာ အစီအစဥ္က တိုက္တြန္းထားသည္။
“ဒီလို ေဆာင္ရြက္မွသာ အေရးေပၚ သံုးဖို႔ လုိအပ္တဲ့ ေငြေၾကး ရွာေဖြႏုိင္မွာျဖစ္ၿပီး ဘာဝေဘး အႏၱရာယ္မ်ား ႀကံဳေတြ႔ၿပီးခ်ိန္တြင္ ေစာလ်င္စြာ ျပန္လည္ ထူေထာင္ႏုိင္ဖို႔လည္း ထုတ္လုပ္မႈ စြမ္းအားမ်ား အသင့္ျဖစ္ေနမွာပါ” ဟု လည္း ကမၻာ့ စားနပ္ရိကၡာ အစီအစဥ္၏ ျမန္မာႏုိင္ငံ ကိုယ္စားလွယ္ႏွင့္ ႏုိင္ငံၫႊန္ၾကားေရးမွဴး DOM SCALPELLI က ေျပာသည္။
ထိုသို႔မဟုတ္ပါက အစားအစာ လံုေလာက္မႈ ေလ်ာ့က်သြားႏုိင္ၿပီး အာဟာရ မျပည့္ဝျခင္း ျဖစ္ေပၚလာမည္ဟု ဆိုထားၿပီး လယ္သမားတို႔၏ ပိုင္ဆုိင္မႈမ်ားကို ေရာင္းကာ အေႂကြးႏြံထဲ ပိုမိုနစ္ျမဳပ္သြားႏုိင္သည္ဟုလည္း စားနပ္ရိကၡာ စိုက္ပ်ဳိးေရး အဖြဲ႔ႏွင့္ ကမၻာ့ စားနပ္ရိကၡာ အစီအစဥ္တို႔က သတိေပးထားသည္။
mizzima
No comments:
Post a Comment