ေတာင္သမန္အင္းေရ အရည္အေသြးမွာ ငါးမ်ားအတြက္ ေကာင္းမြန္မႈ မရွိေသးေၾကာင္း မႏၱေလးတိုင္း ေဒသႀကီး၊ ငါးလုပ္ငန္း ဦးစီးဌာနထံမွ သတင္းရရွိသည္။
ေတာင္သမန္အင္းေရ အရည္အေသြးကို မႏၱေလးတိုင္း ေဒသႀကီး၊ ငါးလုပ္ငန္း ဦးစီးဌာနက တြတ္ပီတံတား၊ ေတာင္သမန္ အ၀င္တံတား၊ ေတာင္သမန္အင္း အလယ္မွ ေရတို႔ကို အပတ္စဥ္ စစ္ေဆးလ်က္ ရွိသည္။ ယင္းေရ နမူနာမ်ားကို စစ္ေဆးရာ ဓာတ္ခြဲတိုင္းတာ စစ္ေဆးမႈ ရလဒ္မ်ားအရ ေရ၏ ခ်ဥ္ဖန္ႏႈန္း (Water PH Level) မွာ သတ္မွတ္စံႏႈန္းထက္ ေလ်ာ့နည္းေနျခင္း၊ ေရ၏ စုစုေပါင္း ဓာတ္ပါ၀င္မႈမွာ သတ္မွတ္စံႏႈန္းထက္ ေက်ာ္လြန္ေနျခင္း၊ စုစုေပါင္း ေရေစး ေရသြက္ႏႈန္းမွာ သတ္မွတ္စံႏႈန္းထက္ ေက်ာ္လြန္ေနျခင္း၊ ကာဗြန္ဒိုင္ ေအာက္ဆိုက္ ပါ၀င္မႈမွာ သတ္မွတ္စံႏႈန္းထက္ ေက်ာ္လြန္ေနျခင္း၊ ေအာက္ဆီဂ်င္ ေပ်ာ္၀င္ႏႈန္းမွာ သတ္မွတ္စံႏႈန္းေအာက္ ေလ်ာ့က်ေနျခင္း တို႔ကို ေတြ႕ရၿပီး Ammonia Nitrogen ပါ၀င္မႈသာ သတ္မွတ္စံႏႈန္း အတြင္းရွိေၾကာင္း မႏၱေလးတိုင္း ေဒသႀကီး၊ ငါးလုပ္ငန္း ဦးစီးဌာနထံမွ သိရသည္။
““အဓိက စက္႐ံုႀကီးေတြ ပိတ္တယ္ ဆိုေပမယ့္ ညဘက္လိုမ်ဳိးမွာ ေရဆိုးေတြခိုး ထုတ္ေနတာ ရွိႏိုင္ေသးတယ္။ အင္းေရ အရည္အေသြးက ေကာင္းမလာေသးဘူး။ မိုးတြင္းမွာ မိုးမ်ားတာတို႔၊ ျမစ္ေရအ၀င္ မ်ားလာတာတို႔ ဆိုရင္ေတာ့ သဘာ၀အတိုင္း ေကာင္းလာႏိုင္ပါတယ္။
ေမာ္တာနဲ႔ ေရပန္းစက္ေတြ ၀ယ္မယ္ ဆိုရင္လည္း ေအာက္ဆီဂ်င္ ေပ်ာ္၀င္ႏႈန္းေတြ ပိုမိုေကာင္းမြန္ လာႏိုင္ပါတယ္”” ဟု မႏၱေလးတိုင္း ေဒသႀကီး၊ ငါးလုပ္ငန္း ဦးစီးဌာန ညြန္ၾကားေရးမွဴး ဦးမ်ဳိးေအာင္က ေျပာသည္။
ေတာင္သမန္အင္း အတြင္း ယခုႏွစ္တြင္ ေရဆိုးမ်ားေၾကာင့္ ငါးမ်ား အစုလိုက္ အၿပံဳလိုက္ ေသဆံုးမႈ ႏွစ္ႀကိမ္ ျဖစ္ပြားခဲ့ၿပီး စက္႐ံု (၂၇) ႐ံုအား မႏၱေလး ၿမိဳ႕ေတာ္ စည္ပင္သာယာေရး ေကာ္မတီက မတ္လတြင္ ပိတ္သိမ္းခဲ့သည္။ အဆိုပါ စက္႐ံုမ်ားကို ဇူလိုင္လကုန္တြင္ ျပန္လည္ ဖြင့္ခြင့္ေပးမည္ ျဖစ္သည္။
No comments:
Post a Comment