ရခိုင္ျပည္နယ္အတြင္းရွိ ဆားေတာင္သူမ်ားကို ေခ်းေငြမ်ား ထုတ္ေပးနိုင္ရန္အတြက္ စီဘီဘဏ္ႏွင့္ေဆြးေႏြး မႈမ်ား ေဆာင္ရြက္လ်က္ ရွိေၾကာင္း ရခိုင္ ျပည္နယ္ ျမန္မာ့ဆားလုပ္ငန္းမွ သိရသည္။
ရခိုင္ျပည္နယ္အတြင္း လုပ္ငန္း လုပ္ကိုင္ရန္အတြက္ အခက္အခဲမ်ားႏွင့္ ရင္ဆိုင္ေနရေသာ ဆားေတာင္ သူမ်ားကို အရည္အေသြးျမင့္ဆားမ်ားထုတ္ လုပ္နိုင္ရန္အတြက္ နည္း ပညာအကူအညီမ်ားေပးအပ္လ်က္ ရွိေသာ္လည္း အရင္းအႏွီးအခက္ အခဲေၾကာင့္ မေဆာင္ရြက္နိုင္သည့္ ဆားေတာင္သူမ်ား အတြက္ ေခ်းေငြ ရရွိေစရန္အတြက္ ျပည္နယ္ဝန္ႀကီးခ်ဳပ္၏ ေခ်းေငြပံ့ပိုးေပးနိုင္ရန္ ညႊန္ ၾကားခ်က္ျဖင့္ အေကာင္အထည္ ေဖာ္ေဆာင္ရြက္ေနျခင္းျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။
ျမန္မာ့ဆားလုပ္ငန္း ရခိုင္ျပည္နယ္မန္ေနဂ်ာဦးေအာင္ႀကီးက''ျပည္ နယ္ဝန္ႀကီးခ်ဳပ္က ေခ်းေငြစီစဥ္ေပးဖို႔ ေျပာထားတဲ့အတြက္ ေခ်းေငြပံ့ ပိုး ေပးနိုင္ေအာင္ စီဘီဘဏ္နဲ႔ခ်ိတ္ဆက္ၿပီး ေဆြးေႏြးမႈေတြ ေဆာင္ရြက္ေန ပါ တယ္''ဟု ဆိုသည္။
ယင္းသို႔ဘဏ္မွေခ်းေငြထုတ္ ေပးရန္အတြက္ ဆားေတာင္သူမ်ား ထံမွ ေတာင္းဆိုသည့္ေျမပိုင္ဆိုင္မႈ (လန-၃၉) တင္ျပနိုင္ျခင္းမရွိသျဖင့္ ဆားေတာင္သူမ်ား လက္ဝယ္ရွိ ပုံစံ- ၁၀၅၊ ပုံစံ-၁၀၆ျဖင့္ ေခ်းေငြရရွိနိုင္ ရန္ အေသးစိတ္ေဆြးေႏြးညႇိႏွိုင္း မႈမ်ား ေဆာင္ရြက္ေနေၾကာင္း သိရသည္။
ရခိုင္ျပည္နယ္မွ ဆားေတာင္ သူတစ္ဦးက''အခုျပည္တြင္းဆားက အရည္ အေသြးမေကာင္းလို႔ ေဈး ေကာင္း မရဘူး။ အဲဒီအတြက္ ပလတ္စတစ္ကို အသုံးျပဳၿပီး ေနလွန္းတဲ့စနစ္ နဲ႔ဆားထုတ္မယ္ဆိုရင္ အရည္အေသြး ေကာင္းလာ မွာျဖစ္တဲ့အတြက္ ေဈးေကာင္းရနိုင္တယ္။ ဒါေပမဲ့ အရင္းအႏွီးမတတ္နိုင္ ဘူးျဖစ္ေနတယ္။ အဲဒီနည္းလမ္းက ပုံမွန္ဆားလွန္းတာ ထက္တစ္ဧကကို ပလတ္စတစ္ဖိုး ၆၀၀၀ဝေလာက္ပိုကုန္တယ္၊ အထြက္ႏႈန္းကေတာ့ ႏွစ္ ဆေလာက္ ျမင့္လာ နိုင္တယ္''ဟု ဆိုသည္။
ျပည္တြင္းမွ ထုတ္လုပ္သည့္ ဆားမ်ား၏အရည္အေသြးမေကာင္းသည့္ ဆားကုန္သည္မ်ားအေနျဖင့္ ျပည္ပ မွ တိုက္ရိုက္တင္သြင္းမႈမ်ား ေဆာင္ ရြက္ေနသျဖင့္ ျပည္တြင္းမွ အရည္အေသြးေကာင္းမြန္ေသာ ပလတ္ စတစ္ေနလွန္းဆားထုတ္လုပ္ နိုင္ရန္အတြက္ အရင္းအႏွီးလိုအပ္ ခ်က္မ်ားရွိေနေၾကာင္း သိရသည္။
ရခိုင္ျပည္နယ္ဆားလုပ္ငန္းရွင္မ်ားအသင္း အတြင္းေရးမႉးဦးသန္းဝင္းက ''ဆားေတာင္သူေတြအတြက္ လန-၃၉မေျပာနဲ႔ပုံစံ-၁၀၅ေတာင္ လုပ္ဖို႔က မလြယ္ဘူး။ ဆားလုပ္ငန္း တိုးတက္ဖို႔အတြက္က ေခ်းေငြတစ္ခု တည္းနဲ႔ေတာ့မျဖစ္ဘူး။ ေပၚလစီလဲ ေျပာင္းေပးဖို႔လိုတယ္။ အခုျပည္ပ ကဝင္ေနတဲ့ ဆားေတြက တိုင္းျပည္ အတြက္အခြန္လဲမရသလို တိုင္းရင္း သားေတြကိုလဲ အလုပ္လက္မဲ့ျဖစ္ ေစတယ္''ဟု ဆိုသည္။
AK
Democracytoday
No comments:
Post a Comment