စိမ္းျပာေရညႇိထုတ္လုပ္ရာ တြင္းေတာင္အားေတြ႕ရစဥ္ (ဓာတ္ပုံ−မ်ဳိးမင္းဦး)
မေရာက္တာၾကာၿပီျဖစ္သည့္ တြင္းေတာင္သုိ႔ ၂၀၁၃ တြင္ ျပန္ေရာက္လာေသာ တြင္းေတာင္ရြာသား ဦးေငြေမာင္သိန္းတစ္ေယာက္ တြင္းေတာင္အတြင္းမွ ေရမ်ားကုိၾကည့္ကာ အံ့ၾသသြားသည္။
သူတအံ့တၾသျဖစ္ေစသည့္ ျမင္ကြင္းက အျခားေတာ့မဟုတ္။ တစ္ခ်ိန္က စိမ္းျပာေရညိႇမ်ား လိႈင္လိႈင္ ထြက္ခဲ့ၿပီး အစိမ္းပုပ္ေရာင္သန္းေနသည့္ ေရျပင္က ယခုေတာ့ အေရာင္ေတြေလ်ာ့က်ကာ အ၀ါေရာင္ေဖ်ာ့ေ ဖ်ာ့ ဘက္သုိ႔ သန္းေနျခင္းျဖစ္သည္။
လြန္ခဲ့ေသာ ႏွစ္ေပါင္း ၃၀ ၀န္းက်င္ ဦးေငြေမာင္သိန္းတုိ႔ တြင္းေတာင္အင္းေဘးတြင္ ေနထိုင္ခဲ့စဥ္အခ်ိန္က ကန္မ်က္ႏွာျပင္ေပၚ၌ စိမ္းျပာေရညိႇမ်ား ထူထပ္မ်ားျပားစြာ ေပါက္ေရာက္ေန၍ ေလွေလွာ္၍ပင္ မရခဲ့ေသာ၊ ခဲတစ္လံုး လွမ္းပစ္လွ်င္ပင္ ေရေအာက္သုိ႔ က်မသြားတတ္ေသာ တြင္းေတာင္အင္းေရျပင္မွာ အခုေတာ့ စိမ္းျပာေရညိႇက ေရျပင္ေပၚမွာ မေတြ႕ရသေလာက္ ျဖစ္ေနသည္။
ဘုိးစဥ္ေဘာင္ဆက္ တြင္းေတာင္အင္းအတြင္းက တြင္းေတာင္ရြာတြင္ ဦးေငြေမာင္သိန္းတုိ႔မိသားစု ေနထိုင္ ခဲ့ျခင္းျဖစ္သည္။ ယခုအခါ အသက္(၆၅)ႏွစ္အရြယ္ ဦးေငြေမာင္သိန္းသည္ တြင္းေတာင္ရြာတြင္ (၅၉) ႏွစ္ၾကာ ေနထိုင္ခဲ့ၿပီး ကြမ္းစုိက္ပ်ိဳးေရးလုပ္ငန္းမ်ားျဖင့္ အသက္ေမြးခဲ့သည္။ ၁၉၉၈ ခုႏွစ္၌ စပီ႐ူ လုိင္းနားေဆး၀ါးထုတ္လုပ္ေရးအတြက္ ရြာလံုးကြၽတ္ ေျပာင္းေရြ႕ခဲ့ရသျဖင့္ တြင္းေတာင္အင္းအနီးမွ အင္းျပင္ပ ေတာင္ေပၚေက်းရြာသစ္သုိ႔ ေျပာင္းေရႊ႕ေနထုိင္ခဲ့ျခင္းျဖစ္သည္။
လြန္ခဲ့ေသာ ႏွစ္ေပါင္း ၅၀ ခန္႔က တြင္းေတာင္အင္းေရမ်က္ႏွာျပင္ ၿပီးခဲ့သည့္ႏွစ္ကဲ့သုိ႔ ျမင့္တက္ခဲ့ဖူးေသာ္ လည္း အင္းမ်က္ႏွာျပင္မွ ေရညိႇမ်ား ေပ်ာက္ကြယ္သြားျခင္းမရိွခဲ့ေပ။
စစ္ကုိင္းတုိင္းေဒသႀကီး၊ ဘုတလင္ၿမိဳ႕နယ္ရိွ တြင္းေတာင္က အသြင္အျပင္သဏၭာန္တစ္ခုတည္းသာ ေျပာင္းလဲသြားျခင္းမဟုတ္ပါ။ ယခင္က တစ္ႏွစ္လွ်င္ စိမ္းျပာေရညိႇေပါင္း တန္ခ်ိန္ေထာင္ခ်ီထြက္ရိွခဲ့သည့္ တြင္းေတာင္သည္ လြန္ခဲ့ေသာ ၂ ႏွစ္ခန္႔မွစတင္ကာ စိမ္းျပာေရညိႇ အထြက္သိသိသာသာ ေလ်ာ့က်လာခဲ့ၿပီး ယခုႏွစ္တြင္ေတာ့ လံုး၀မထြက္ေတာ့ေၾကာင္း ပတ္၀န္းက်င္ထိန္းသိမ္းေရးပညာရွင္မ်ားက ေျပာၾကားခဲ့သည္။
‘‘ဒီႏွစ္မွာေတာ့ လုံး၀မထြက္ေတာ့ဘူး။ ရပ္သြားၿပီ။ တြင္းေတာင္မွာ စပီ႐ူလုိင္းနားမရွိေတာ့ဘဲ တျခားအမ်ဳိး မတူတဲ့ ေရညိႇေတြ ၀င္လာတယ္။ အဲဒါက စပီ႐ူလုိင္းနားမဟုတ္ဘူး’’ဟု တြင္းေတာင္တြင္ စိမ္းျပာေရညႇိမွ ေဆး၀ါးထုတ္လုပ္ေနသည့္ ေဒါက္တာမင္းသိမ္းကလည္းေျပာသည္။
ထို႔အတြက္ သဘာ၀ပတ္၀န္းက်င္ထိန္းသိမ္းေရးပညာရွင္မ်ား၊ ဘူမိေဗဒပညာရွင္မ်ား၊ ေရညိႇဆုိင္ရာပညာ ရွင္မ်ား၊ ေဆး၀ါးထုတ္လုပ္ေရးဆုိင္ရာပညာရွင္မ်ားက ဇြန္လ ၅ ရက္က ေနျပည္ေတာ္တြင္ ေခါင္းခ်င္းဆုိင္ ကာ အေျဖထုတ္ခဲ့ၾကသည္။
အေျဖထုတ္ရာတြင္ က႑အသီးသီးမွ ပညာရွင္မ်ားျဖစ္၍ တစ္ဦးႏွင့္တစ္ဦး အယူအဆမတူမႈမ်ားလည္း ရိွခဲ့သည္။ သုိ႔ေသာ္ ေသခ်ာသည္ကေတာ့ ႏွစ္ပါင္းမ်ားစြာ ေဆးဖက္၀င္စိမ္းျပာေရညိႇထုတ္ ေပးခဲ့ေသာ ေဒသခံမ်ား ၀င္ေငြတုိးရန္ တြင္းပုိးထုတ္ေပးခဲ့ေသာ တြင္းေတာင္မွာ အခုေတာ့ အခက္ခဲဆံုးအခ်ိန္မ်ား ရင္ဆုိင္ေနရၿပီျဖစ္၏။
စိမ္းျပာေရညိႇ မထြက္ေတာ့ျခင္းေၾကာင့္ ေဒသခံတို႔အေပၚ ႐ုိက္ခတ္မႈလည္း ရိွလာပါသည္။ တြင္းေတာင္ စိမ္းျပာေရညိႇလုပ္ငန္းတြင္ လုပ္ကုိင္ေနသည့္ ေဒသခံ၀န္ထမ္း ၆၀ ေက်ာ္ခန္႔မွာ ယခင္လုိ အုိးမကြာ၊ အိမ္မကြာ လုပ္ကုိင္ခြင့္မရေတာ့ဘဲ စက္႐ံု၏အစီအစဥ္ျဖင္ ့အလုပ္အကိုင္ရရိွေစရန္ စစ္ကုိင္းေရခါးအင္း စက္႐ံု သို႔ အလွည့္က် ေျပာင္းေရႊ႕လုပ္ကုိင္ေစခဲ့ေၾကာင္း တြင္းေတာင္ေဆး၀ါးထုတ္လုပ္ေရးစခန္းမွ တာ၀န္ခံ ဦးစည္သူကေျပာပါသည္။
‘‘အရင္တုန္းက လက္ရိွ၀န္ထမ္းေတြအျပင္ ေန႔စား၀န္ထမ္းေတြပါေခၚၿပီး အလုပ္ေပးႏုိင္ခဲ့တယ္။ ခုေတာ့ ရိွတဲ့၀န္ထမ္းေတြ ကုိေတာင္ စက္႐ံုမွာ လိုသေလာက္ပဲထားခဲ့ၿပီး စစ္ကုိင္းက ပင္မစက္႐ံုကုိ ေျပာင္းေပးထား တယ္’’ဟု ဦးစည္သူကေျပာသည္။
စိမ္းျပာေရညိႇသည္ ကမၻာတြင္ ျမန္မာႏုိင္ငံ၊ ခ်က္သမၼတႏုိင္ငံႏွင့္ ကြန္ဂုိႏုိင္ငံတုိ႔တြင္သာ သဘာ၀နည္းလမ္း အတိုင္း ထြက္ရိွၿပီး အျခားႏိုင္ငံမ်ားမွာ ေမြးျမဴသည့္နည္းလမ္းအတုိင္းသာ ထြက္ရိွသည္။
ျပည္တြင္း၌ စိမ္းျပာေရညိႇထြက္ေသာေနရာ ၁၀ ေနရာခန္႔ရိွၿပီး တြင္းေတာင္မွာ အမ်ားဆံုးထြက္သည္။ ေရခါးအင္းမွာလည္း အတန္႔အသင့္ထြက္ရိွၿပီး က်န္ေနရာမ်ားမွာ အနည္းငယ္သာထြက္သည္။ တြင္းေတာင္မွ စိမ္းျပာေရညိႇထုတ္လုပ္ရန္ ၁၉၈၄ ခုႏွစ္တြင္ သုေတသနျပဳၿပီး ၁၉၈၈ ခုႏွစ္မွ စတင္၍ ထုတ္လုပ္ခဲ့သည္။
‘‘တစ္ခ်ိန္တုန္းက စိမ္းျပာေရညိႇကို တြင္းေတာင္ရြာက တိရစၧာန္အစာအျဖစ္ပဲ သံုးခဲ့တယ္။ သုေတသန လုပ္ငန္းေတြ ေအာင္ျမင္လာတဲ့ေနာက္ပုိင္း ေဆး၀ါးနဲ႔ စားေသာက္ကုန္ေတြအထိ ထုတ္လုပ္ႏုိင္ခဲ့တယ္’’ဟု တြင္းေတာင္စိမ္းျပာေရညိႇထုတ္လုပ္ေရး စခန္းတာ၀န္ခံ ဦးစည္သူက သုေတသနလုပ္ငန္းမ်ားအစကုိ ေျပာျပသည္။
ျမန္မာႏုိင္ငံရိွ တြင္းေတာင္စိမ္းျပာေရညိႇမွာ အထြက္ႏႈန္းအေကာင္းဆံုးအျပင္ အရည္အေသြးမွာလည္း အေကာင္းဆံုးျဖစ္ခဲ့ၿပီး ေဆးဖက္၀င္သည့္အတြက္ ေဆး၀ါးပစၥည္း၊ အလွကုန္၊ စားေသာက္ကုန္တုိ႔တြင္ အသံုးျပဳခဲ့သည္။ ‘‘စိမ္းျပာေရညိႇေဆးကုိ တစုိက္မတ္မတ္ သံုးေနတဲ့သူေတြရိွတယ္။ ေရညိႇမထြက္ေတာ့ဘူး ဆုိရင္ အဲဒီလိုစားသံုးသူေတြအတြက္ အခက္အခဲျဖစ္မယ္’’ဟု မုံရြာတကၠသုိလ္ ဘူမိေဗဒဌာနပါေမာကၡမွဴး ေဒါက္တာေဇာ္ျမင့္နီကေျပာသည္။
တြင္းေတာင္တြင္ စိမ္းျပာေရညိႇတစ္ခုတည္းတင္ ေပ်ာက္ကြယ္သြားျခင္းမဟုတ္ပါ။ တြင္းေတာင္၏ အျခားလူ သိမ်ားသည့္ ၀ိေသသတစ္ခုျဖစ္ေသာ တြင္းပုိးေကာင္မ်ားလည္း မထြက္ေတာ့ေၾကာင္း တြင္းေတာင္အနီးရိွ တြင္းေတာ္ေက်းရြာ ေဒသခံမ်ားက ေျပာသည္။ ရြာရိွလူဦးေရ၏ ေလးပံုသံုးပံုခန္႔က တြင္းပုိးဖမ္းသည့္ လုပ္ငန္းအား ယခုလို မုိးရာသီကာလတြင္ လုပ္ကုိင္ခဲ့ၾကရာ ယခုႏွစ္တြင္မူ တြင္းပုိးထြက္ရိွမႈ မရိွေတာ့ျခင္းေၾကာင့္ အျခားလုပ္ငန္းမ်ားသုိ႔ ေျပာင္းလဲလုပ္ကုိင္ေနရေၾကာင္း ေဒသခံမ်ားကေျပာသည္။ တြင္းေတာ္ရြာတြင္ လူဦးေရ ၁၂၀၀ ေက်ာ္ရိွကာ တြင္းပုိးေရာင္းရေသာ ရက္မ်ားက တစ္ရက္လွ်င္ တစ္အိမ္လွ်င္ က်ပ္တစ္ေသာင္း၀န္းက်င္ ၀င္ေငြရေလ့ရိွသည္။ တြင္းေတာင္အင္းပတ္လည္တြင္ ေက်ာက္တန္းစီကာ ကြန္ကရစ္ေလာင္းလုိက္သည့္အတြက္ တြင္းပုိးေအာင္းရန္ ေနရာမရိွေတာ့ေၾကာင္း ေဒသခံမ်ားကေျပာသည္။ ထုိ႔အျပင္ တြင္းေတာင္အင္းအတြင္း ငါးမ်ားေပါမ်ားလာျခင္းက စိမ္းျပာေရညိႇအျပင္ တြင္းပုိးကုိပါ ေပ်ာက္ကြယ္ေစခဲ့သည္ဟု ထင္ျမင္ေၾကာင္း ေဒသခံတုိ႔က ထင္ျမင္ယူဆေနသည္။
‘‘တြင္းထဲမွာ အရင္က ငါးမရိွဘူး။ အခုငါးေတြေပါလာေတာ့ ငါးေတြစားတာလည္း ျဖစ္ႏုိင္တယ္’’ဟု ေဒသခံ ဦးဉာဏ္လင္းက ေျပာပါသည္။
တြင္းေတာင္အင္းအတြင္း ယခင္က ငါးမ်ား ေနထိုင္က်က္စားျခင္း မရိွခဲ့ေသာ္လည္း တြင္းေတာင္အတြင္း တြင္းေတာ္ရြာတည္ရိွခဲ့စဥ္အခ်ိန္က ကြမ္းစုိုက္ပ်ိဳးေရးအတြက္ ေရခ်ိဳတြင္းမ်ားရိွခဲ့ၿပီး အဆိုပါ ေရခ်ိဳတြင္းမ်ား အတြင္း ငွက္ဖ်ားေရာဂါကာကြယ္ေရးအတြက္ ငါးမ်ားေမြးျမဴခဲ့ရာမွ အင္းအတြင္း ၀င္ေရာက္ေပါက္ဖြား ခဲ့ျခင္းျဖစ္ေၾကာင္း ေဒသခံမ်ားႏွင့္ ပညာရွင္မ်ားကေျပာသည္။ တြင္းေတာင္အင္းအတြင္း ေပါက္ဖြားေနသည့္ ငါးအမ်ိဳးအစားမွာ တီလားဗီးယားငါးမ်ိဳးျဖစ္ၿပီး အဆိုပါငါးမ်ား ေပါက္ဖြားမႈေလ်ာ့က်ေစရန္ ေရလုပ္သား ငါးဦးမွဆယ္ဦးအထိ အသံုးျပဳကာ စတင္ဖမ္းဆီးေနၿပီး အင္းအတြင္း ငါးမ်ားမရွိေတာ့ေစရန္ စီမံကိန္းေရးဆြဲ၍ ဆက္လက္ေဆာင္ရြက္သြားမည္ဟု စခန္းတာ၀န္ခံ ဦးစည္သူကေျပာသည္။
တီလားဗီးယားငါးမ်ားမွာ စိမ္းျပာေရညိႇမ်ားကုိ ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ေၾကာင္း ေတြ႕ရိွရၿပီး အဆုိပါငါးမ်ားကုိ တြင္းေတာင္အင္းအတြင္းမွ ပုိက္ကြက္အရြယ္စံုသံုး ရွင္းလင္းရန္ လိုအပ္ေနေၾကာင္း ပါေမာကၡ ေဒါက္တာေဇာ္ျမင့္နီက အႀကံျပဳသည္။
စိမ္းျပာေရညိႇမထြက္ရိွေတာ့ျခင္းမွာ ေရခ်ိဳႏွင့္ တီလားဗီးယားငါးမ်ားေၾကာင့္အျပင္ ရာသီဥတုေဖာက္ျပန္ျခင္း၊ ေဂဟစနစ္ ေျပာင္းလဲလာျခင္း၊ အလင္းေရာင္ႏွင့္ အပူခ်ိန္ေျပာင္းလဲျခင္း အစရိွသည့္ အခ်က္မ်ားလည္း ပါ၀င္ေၾကာင္း၊ စပီ႐ူလိုင္းနားမ်ိဳးဆက္မ်ား မကုန္ဆံုးေစေရး၊ ေဂဟစနစ္ေျပာင္းလဲပ်က္စီးျခင္းမရိွေစေရး မူလသဘာ၀ပတ္၀န္းက်င္ကုိ ထိန္းသိမ္းေစာင့္ေရွာက္ရန္ လုိအပ္ေနၿပီျဖစ္ေၾကာင္း မံုရြာတကၠသုိလ္ ႐ုကၡေဗဒ ဌာန တဲြဖက္ပါေမာကၡ ေဒါက္တာအုန္းေမာင္ကလည္း ေျပာသည္။
စိမ္းျပာေရညိႇ အထြက္ေလ်ာ့ေစသည့္ ေရခ်ိဳ၀င္ေရာက္မႈ လမ္းေၾကာင္းတစ္ခုအျဖစ္ တြင္းေတာင္အနီးရိွ ျမစ္ေရတင္စီမံကိန္း ေရသြင္းေျမာင္းကုိ လက္ညိႇဳးထိုးမႈမ်ားရိွေန၍ အဆိုပါေရသြင္းေျမာင္းမွ စုိက္ပ်ိဳးေရမရ ရိွေတာ့ မည္ကုိ ေဒသခံေတာင္သူမ်ားက စုိးရိမ္လ်က္ရိွသည္။
‘‘လက္ရိွစိမ့္ေရထြက္ရိွတဲ့ေနရာက လြန္ခဲ့တဲ့ ႏွစ္ေပါင္းေျခာက္ဆယ္ေက်ာ္ကတည္းက ရိွခဲ့တာ။ ဆည္ေျမာင္း ပိတ္မယ္၊ ေရပိတ္မယ္ဆို အဆင္မေျပေတာ့ဘူး။ ဒီျမစ္ေရတင္စီမံကိန္းေၾကာင့္ တစ္သီးစားကေန သံုးသီး စား စုိက္ႏုိင္ တာ’’ ဟု ေဒသခံေတာင္သူ ဦးဉာဏ္လင္းကေျပာပါသည္။ အဆိုပါျမစ္ေရတင္စီမံကိန္းအား မွီခိုေနသူ ေက်းရြာေပါင္းသံုးဆယ္၀န္းက်င္ခန္႔ရိွၿပီး ယင္းေဒသမ်ားမွာ မုိးေခါင္ေရရွားေဒသျဖစ္သည့္အတြက္ တစ္ႏွစ္ပတ္လံုး မွီခိုစုိက္ပ်ိဳးေနရေၾကာင္း ေဒသခံေတာင္သူမ်ားကေျပာသည္။
ေရငန္တြင္ထြက္ရွိသည့္ စိမ္းျပာေရညိႇသည္ PH အဆင့္ ၁၀ တြင္ သဘာ၀အတုိင္းထြက္ရွိၿပီး လြန္ခဲ့သည့္ ၂၀၀၆ ခုႏွစ္က စတင္ခဲ့ေသာ ျမစ္ေရတင္စီမံကိန္းေၾကာင့္ ေရခ်ဳိ၀င္ေရာက္ကာ PH အဆင့္ ၈ ဒသမ ၆ သာရွိေတာ့သည့္အတြက္ အထြက္ႏႈန္းေလ်ာ့သြားရာမွ လုံး၀မထြက္ေတာ့ျခင္းျဖစ္ေၾကာင္း ပတ္၀န္းက်င္ထိန္း သိမ္းေရး ပညာရွင္ ဦးညဳိေမာင္ကေျပာသည္။
ထုိသို႔ အထြက္ႏႈန္းေလ်ာ့က်လာသည့္အတြက္ စစ္ကုိင္းတုိင္းေဒသႀကီးတြင္ရွိေသာ ေရခါးအင္းမွ စိမ္းျပာေရ ညိႇ ကို တြင္းေတာင္ထဲသုိ႔ထည့္၍ ျပန္လည္ေမြးျမဴေသာ္လည္း မရေတာ့ေၾကာင္း ၎က ဆက္လက္ေျပာ သည္။
‘‘PH Level ျမင့္မွပဲ ရေတာ့မယ္။ လာေလ့လာသြားတဲ့ တ႐ုတ္ပညာရွင္ေတြကလည္း ေရခ်ဳိ၀င္ေရာက္ တာေၾကာင့္လုိ႔ ေျပာသြားတယ္။ မႏွစ္က ႏွစ္ဆယ္ရာခုိင္ႏႈန္း ထြက္တာကေန ၆ လၾကာ ဒီႏွစ္မွာ ေလ့လာၾကည့္ေတာ့ လုံး၀မေပါက္ေတာ့ဘူး’’ဟု ဦးညိဳေမာင္ကဆုိသည္။
တြင္းေတာင္စိမ္းျပာေရညိႇမွ ေဆး၀ါးႏွင့္ စားေသာက္ကုန္ထုတ္လုပ္ငန္း လုပ္ကုိင္ေနေသာ ေဒါက္တာ မင္းသိမ္း က တြင္းေတာင္တြင္ ေရခ်ိဳ၀င္ေရာက္လာျခင္းေၾကာင့္ PH Level က်ဆင္းလာၿပီး စိမ္းျပာေရညိႇ မ်ားပြားမ်ားလာမႈ မရိွေတာ့ျခင္း၊ ထုိ႔အျပင္ တြင္းအတြင္းရိွ ငါးမ်ားကလည္း စိမ္းျပာေရညိႇမ်ားကုိ စားသံုးသည့္အတြက္ ေလ်ာ့နည္းရာမွ လံုး၀မထြက္ရိွေတာ့ျခင္းျဖစ္ေၾကာင္း ၎၏အျမင္ကုိ ေျပာသည္။
ထို႔အျပင္ တြင္းေတာင္တြင္ စိမ္းျပာေရညိႇမ်ိဳးပြားတုိးတက္ေရးကုိ ရည္ရြယ္ကာ ယူရီးယားႏွင့္ ဓာတုပစၥည္းမ်ား ထည့္သြင္းရာတြင္ ယခင္ကာလမ်ားထက္ ငါးဆခန္႔ပုိမိုသံုးစြဲျခင္းကုိ သံုးသပ္ေတြ႕ရိွခဲ့ရသည္ဟု ပညာရွင္မ်ားကေျပာသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ဓာတုပစၥည္းမ်ား၏ ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးမ်ားကုိ အထူးဂ႐ုျပဳသင့္ၿပီး ယင္းတုိ႔အား ထည့္သြင္းမႈကုိ ထိန္းခ်ဳပ္သင့္ေၾကာင္း သတိေပးေဆြးေႏြးခဲ့သည္။
ေဒါက္တာေဇာ္ျမင့္နီကေတာ့ တြင္းေတာင္မွေရညိႇ ႐ုတ္တရက္ က်ဆင္းသြားရျခင္းသည္ ေရသြင္းေျမာင္းမွ တစ္ဆင့္ ေရခ်ိဳ၀င္ေရာက္ႏုိင္သည့္ အက္ကဲြေၾကာင္းေၾကာင့္ ျဖစ္ႏုိင္ေျခနည္းပါးေၾကာင္း ေျပာသည္။
စိမ္းျပာေရညိႇကိုမူ မူလအတုိင္း အထြက္ႏႈန္းတုိးတက္ေစရန္ ျမစ္ေရတင္စီမံကိန္းမွ စပါးစုိက္ပ်ဳိးမႈကို ရပ္ဆုိင္းျခင္းႏွင့္ စပါးစုိက္ပ်ဳိးရန္ ေဖာက္လုပ္ထားသည့္ေျမာင္းကို ကြန္ကရစ္ေျမာင္းအျဖစ္ ျပန္ လည္ေျပာ င္း လဲ လုပ္ေဆာင္သင့္ေၾကာင္း ပတ္၀န္းက်င္ထိန္းသိမ္းေရးပညာရွင္မ်ားက အႀကံျပဳထား သည္။
တြင္းေတာင္အင္းတြင္ စိမ္းျပာေရညိႇ ျပန္လည္ရွင္သန္လာရန္ ေရေအာက္ရွိ ေျမဆီလႊာကို ညစ္ညမ္းေစျခ င္းမွ ကာကြယ္ေပးရန္၊ အင္းအတြင္း ေပါက္ပြားလာေသာ တီလားဗီးယားငါးမ်ား ေပ်ာက္ကြယ္သြားေအာင္ ေဆာင္ရြက္ရန္၊ စပီ႐ူလုိင္းနားေပါက္ေသာ အင္းအတြင္း သဘာ၀ေဂဟစနစ္မပ်က္စီးရန္ အင္းပတ္၀န္း က်င္၌ ဓာတုေျမၾသဇာမ်ား၊ ပုိးသတ္ေဆးႏွင့္ ေပါင္းသတ္ေဆးမ်ား အလြန္အမင္း သုံးစြဲျခင္းမျပဳရန္၊ စပီ႐ူလုိင္းနားမ်ဳိးဆက္မ်ား မကုန္ဆုံးေစရန္အတြက္ ေဂဟစနစ္ကို ေျပာင္းလဲပ်က္စီးျခင္းမရွိေစရန္ မူလသဘာ၀ပတ္၀န္းက်င္ကို ထိန္းသိမ္းေစာင့္ေရွာက္ေပးရန္၊ တြင္းေတာင္အင္းအတြင္း မုိးေရ၀င္ေရာက္ၿပီး ေရျမင့္တက္ျခင္းႏွင့္ PH ေျပာင္းလဲျခင္းမွ ကာကြယ္ရန္၊ တြင္းေတာင္အင္း၏ ေဘးပတ္လည္ သဘာ၀ေျမ ဆီ လႊာ တြင္ ေရစုပ္အားေကာင္းမြန္ၿပီး ပင္ေငြ႕ျပန္ႏႈန္းမ်ားသည့္ အပင္မ်ား ခ်ိန္ဆစုိက္ပ်ဳိးေပးသင့္ေၾကာင္း မုံရြာတကၠသိုလ္ သတၱေဗဒဘာသာရပ္ ေလ့လာေတြ႕ရွိခ်က္အေပၚ အေျခခံ၍ အႀကံျပဳထားသည္။
တြင္းေတာင္အင္းစိမ္းျပာေရညိႇ(ေရခ်ိဳတြင္ေပါက္ပြားေသာ ေရညိႇမ်ား)ႏွင့္ အင္းအတြင္း ေပါက္ဖြားေနေသာ ငါးမ်ား ရွင္းလင္းဖယ္ရွားျခင္းလုပ္ငန္းမ်ားအား ကာလတုိ၊ ကာလရွည္စီမံကိန္းမ်ား ေရးဆဲြေဆာင္ရြက္ရန္ စီစဥ္ေနေၾကာင္း ဦးစည္သူကေျပာၾကားခဲ့သည္။
တြင္းေတာင္အင္းႀကီးေၾကာင့္ အံ့ၾသခဲ့ရသည့္ ဦးေငြေမာင္သိန္းတစ္ေယာက္ ေနာက္ထပ္အံ့ၾသစရာေတြ ျဖစ္လာမွာ စိုးရိမ္ေနပံုရသည္။ သူက တြင္းေတာင္အင္းဘက္ တစ္ခ်က္လွမ္းၾကည့္ရင္းေျပာသည္။ ‘‘ျဖစ္ရပ္အမွန္ကုိ ေသခ်ာရွာေစခ်င္တယ္။ စပီ႐ူလိုင္းနား ထုတ္လုပ္တာကုိလည္း မထိခိုက္ေစခ်င္ဘူး။ နည္းလဲြသြားၿပီး ေဒသခံေတာင္သူေတြကိုလည္း မနစ္နာေစခ်င္ဘူး’’ဟု ေဒသခံ ဦးေငြေမာင္သိန္းက ေျပာလိုက္ပါေတာ့သည္။
7Day DAILY
No comments:
Post a Comment