ေတာင္သူလယ္သမား အက်ဳိးစီးပြား ျမႇင့္တင္ေရး ဥပေဒၾကမ္းတြင္ စပါးၾကမ္းခင္းေစ်း သတ္မွတ္ေရးကို ထည့္သြင္းထားျခင္းမွာ ေစ်းကြက္ စီးပြားေရးစနစ္ႏွင့္ ကိုက္ညီျခင္း မရွိ၍ ထည့္သြင္းျခင္း မျပဳရန္ အႀကံျပဳ ထားေၾကာင္း Myanmar Development Research Institute (MDRI) စီးပြားေရးႏွင့္ လူမႈဖြံ႕ၿဖဳိးေရးဌာန ဆက္ဆံေရးမွဴး ဦးတင္ေမာင္သန္း က ေျပာၾကားသည္။
လယ္ယာစီးပြားေရး က႑၏ စပါး ထုတ္လုပ္ ေရာင္းခ်မႈ ကြင္းဆက္ကို ၾကည့္လွ်င္ စတင္ ထုတ္လုပ္ သူမ်ား ျဖစ္သည့္ ေတာင္သူလယ္သမားဘက္မွ မစတင္ဘဲ ေနာက္ဆုံး ထုတ္လုပ္ၿပီး သီးႏွံေပၚခ်ိန္ မွ ေစ်းႏႈန္း သတ္မွတ္ျခင္း သည္ လယ္သမားမ်ားထက္ ကုန္သည္မ်ားကို ပိုမို အက်ဳိးရွိေစမည္ဟု ယူဆျခင္းေၾကာင့္ သေဘာမတူျခင္း ျဖစ္သည္ဟု ၎က ေျပာၾကားသည္။
“အေၾကြး ပတ္လည္ဝိုင္းေနတဲ့ လယ္သမားအတြက္ စိုက္ဘဏ္ကို လည္း ျပဳျပင္ ေျပာင္းလဲရန္ အႀကံျပဳ ထားတယ္” ဟု ၎က ဆိုသည္။
MDRI က ပညာရွင္မ်ားအႀကံျပဳေနသည္မွာ ထိုင္းႏုိင္ငံကဲ့သို႔ ျဖစ္မည္စိုး၍ ျဖစ္ၿပီး သီအိုရီအရ စဥ္းစားျခင္း ျဖစ္ေၾကာင္း ထိုင္းတြင္ ႏုိင္ငံေရးအက်ဳိးအျမတ္အတြက္ စပါးကို ေပါက္ေစ်းထက္ ပိုေပး ဝယ္ျခင္း ျဖစ္ၿပီး ျမန္မာႏုိင္ငံတြင္ အရန္ဆန္ ႐ႈေထာင့္မွ ေစ်းကြက္ ေပါက္ေစ်းအတိုင္း ဝယ္ျခင္း ျဖစ္ ၍ ေစ်းကြက္သေဘာ ပါေၾကာင္း ျမန္မာႏုိင္ငံ ဆန္စပါး အသင္းခ်ဳပ္၏ တြဲဖက္ အတြင္းေရးမွဴး ေဒါက္တာ စိုးထြန္းက ေျပာၾကားသည္။
လက္ရွိ ကမၻာ့ဆန္ ေစ်းကြက္တြင္ ထိုင္းႏွင့္ ဗီယက္နမ္မွ ဆန္မ်ား ထုတ္ေရာင္း မႈေၾကာင့္ ေစ်း မ်ား ျပဳတ္က်ေနေၾကာင္း၊ စပါးေစ်းကို အာမခံေစ်း သတ္မွတ္ၿပီး ေအာက္တိုဘာလခန္႔၌ မဝယ္လွ်င္ စပါးေစ်း ထိုးက်ႏုိင္ေၾကာင္း ၎က ဆိုသည္။
“စပါး ေစ်းမရရင္ လယ္သမားေတြ စိုက္ၿပီး အက်ဳိးမရွိမွာ စိုးလို႔ပါ” ဟု ၎က ဆိုသည္။
စိုက္ပ်ဳိးစရိတ္ ေခ်းေငြကို ရာသီသီးႏွံအလိုက္ ေခ်းေပးေနျခင္းသည္ လယ္သမားအတြက္ ထြက္ေပါက္ မဟုတ္ေၾကာင္း၊ စိုက္ခ်ိန္တြင္ ေငြေခ်း ရင္းႏွီး စိုက္ပ်ဳိးေသာ္လည္း ယခုေနာက္ပိုင္း ရာသီဥတု ေဖာက္ျပန္ မႈေၾကာင့္ သီးႏွံ ထြက္ခ်ိန္တြင္ မေသခ်ာ မေရရာမႈမ်ား ျဖစ္လာလွ်င္ ေငြျပန္မျဖစ္ဘဲ လယ္သမားမ်ား ေၾကြး တင္ သည္သာ အဖတ္တင္ က်န္ရစ္ေၾကာင္း လပြတၱာၿမဳိ႕ ေတာင္သူ လယ္သမား သမဂၢ အတြင္းေရးမွဴး ဦးတင္ထြန္း က ေျပာၾကားသည္။
အေၾကြး လည္ပင္းနစ္ေနသည့္ လယ္သမားမ်ား နာလန္ ျပန္ထူရန္အတြက္ ဆိုလွ်င္ ကုမၸဏီႀကီး မ်ားကို ေငြထုတ္ေခ်းသကဲ့သို႔ လယ္သမားကို အတိုးႏႈန္း နည္းနည္းျဖင့္ ငါးႏွစ္ ျဖစ္ေစ ၊ ေျခာက္ႏွစ္ ျဖစ္ေစ ေငြထုတ္ေခ်းေစလိုေၾကာင္း ဦးတင္ထြန္းက အႀကံျပဳ ေျပာဆိုသည္။
The Voice Weekly
No comments:
Post a Comment