ျမန္မာမ်ား အစားအေသာက္ ဟင္းလ်ာအျဖစ္ ခ်က္ျပဳတ္စားသံုးေန ၾကသည့္ ကန္စြန္းပင္၏ အိမ္သံုး တိုင္းရင္းေဆးဝါး အျဖစ္ အသံုးျပဳႏိုင္သည့္ စနစ္မ်ားကို ေရးသားေဖာ္ျပ လိုက္ပါသည္။ ကန္စြန္းႀကီး၊ တ႐ုတ္ကန္စြန္း၊ ကန္စြန္း ႐ိုးနီမ်ားကို မၾကာခဏ စားသံုးတတ္ ၾကပါသည္။ အမွန္ တကယ္တြင္ သက္သာေစသည့္ အျပင္ စားသံုးရာတြင္ လည္း အာဟာရ ဓာတ္ကိုျဖစ္လြယ္ေစ ပါသည္။
ျမန္မာ့စားသံုးမႈမ်ား
ကန္စြန္းပင္ကို
ငါးမ်ား၊ ပုစြန္မ်ား ျဖင့္ အခ်ိဳဟင္း တစ္ခြက္အျဖစ္ ခ်က္ စားေပးျခင္း၊
ခ်ဥ္ဖတ္ႏွင့္ ျပဳတ္၍ သနပ္စံုထည့္စားျခင္း၊ ပဲ၊ ငါး စသည္ တို႔ႏွင့္
ငါးေပါင္းေၾကာ္အျဖစ္လည္း ေၾကာ္စားႏိုင္ၾကသည့္အျပင္ အျခား ဟင္းရြက္မ်ားႏွင့္
ေရာေႏွာ၍ ခ်က္စား သံုးႏိုင္ၾကပါသည္။
အဆိပ္အေတာက္ေျပေစသည့္ ကန္စြန္းရြက္
ကန္စြန္းရြက္ကို
မိႈထည့္၍ ခ်က္စား ေလ့ရွိၾကပါသည္။ ကန္စြန္းရြက္ကို ဟင္းလ်ာအျဖစ္
စားသံုးၾကသကဲ့ သို႔ က်န္းမာေရးက႑တြင္လည္း ေဆးဝါး ဓာတ္စာအျဖစ္
အသံုးဝင္ေစပါသည္။
ျမန္မာ့ေဆးက်မ္းမ်ားအဆို
ကန္စြန္းရြက္နွင့္
ပက္သက္၍ ျမန္မာ့ေဆးက်မ္းမ်ားထဲတြင္ တိုင္းရင္း ေဆးဖက္ဝင္ အာနိသင္
ရိွပံုမ်ားကို အက်ယ္တဝင့္ ေဖာ္ျပထားသည့္ အနက္ ဥတုေဘာဇန သဂၤဟ က်မ္းတြင္
ေရးသားေဖာ္ျပခ်က္မ်ားကို လက္ဖတ္႐ႈႏိုင္ၾကေစရန္တင္ျပလိုက္ရပါသည္။
ကန္စြန္းရြက္သည္ ခ်ိဳ၏၊ ႏို႔ရည္၊ သုက္တို႔ကို ပြားမ်ားေစ၏၊ ႐ႈေတာ္မူ
ေဆးက်မ္းႏွင့္ ရသဓာတုက်မ္းတြင္ ကန္စြန္းရြက္သည္ ဝမ္းမီးကို ေျဖာင့္
ေစျခင္း၊ ငန္းမန္းေၾကျခင္း၊ သုက္ကို ပြားေစျခင္း၊ ႐ူးေသာအနာ၊ သည္းေျခ ႏွင့္
ယွဥ္ေသာအနာ၊ အဆိပ္အေတာက္ အမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ေသြးကင္း၊ ေလကင္း၊ အပုပ္
ကင္း၊အဖ်ားကင္းစသည္တို႔ကိုကုသရာ တြင္အသံုးဝင္ေၾကာင္း ကိုေဖာ္ျပထားပါသည
ေရေႏြးနွင့္ မီးေလာင္နာ
မိသားစုဝင္မ်ားတြင္
မၾကာခဏ ေတြ႕ႀကံဳရတတ္ေသာ က်န္းမာေရး ျပႆနာအခ်ိဳ႕မွာ ေရေႏြး ပူေလာင္
ျခင္းႏွင့္ မီး ပူေလာင္ျခင္းတို႔ပင္ ျဖစ္ၾက ေပသည္။ ေျခ၊ လက္တို႔တြင္ေလာင္
ျခင္း၊ မီးေလာင္နာ ကဲ့သို႔ အဖုမ်ားထပါ က ကန္စြန္းရြက္ႀကိတ္ရည္ကို လိမ္း
ေပးႏိုင္ပါသည္။ ကန္စြန္းရြက္ႀကိတ္ ညႇစ္ရည္ႏွင့္ အိမ္သံုးသၾကားတို႔ကို
လိမ္းေပးျခင္းျဖင့္လည္း အဖုထေစျခင္း ျဖစ္ေပၚမႈကို ကင္းေဝးေစႏိုင္ပါသည္။
မ်က္စဥ္းေဆးရည္
ႀကိတ္ညႇစ္ရည္ကို
သားဖြားမိခင္၏ ႏို႔ရည္ျဖင့္ ေဖ်ာ္စပ္၍ မ်က္စဥ္း ေဆးရည္အျဖစ္
ခတ္ေပးျခင္းျဖင့္ မ်က္ခမ္းစပ္နာ၊ မီးယပ္မ်က္စိနာ၊ ႐ိုး႐ိုး မ်က္စိနာ၊
မ်က္စိမႈန္ ဝါးဝါး ျဖစ္ေပၚ ေနေသာ ေဝဒနာတို႔ကို ကုသေဆး အျဖစ္
အသံုးျပဳႏိုင္ၾကပါသည္။
အေၾကာတက္ျခင္းနွင့္ ကန္စြန္းရြက္
မၾကာခဏ
ဇက္ေၾကာတက္ၾက သူမ်ား၊ ဇက္ေတာင့္တင္းျခင္း၊ ကိုယ္ ေငြ႕ ေႏြးေႏြးႏွင့္
ဖ်ားခ်င္သကဲ့သို႔ ခံစား ရၿပီဆိုလွ်င္၊ ကိုယ္လက္မ်ား ေလးလံ ျခင္း၊
ေခြ်းငုပ္ျခင္း လကၡဏာမ်ား ခံစားရပါလွ်င္ ကန္စြန္းရြက္ ႀကိတ္ ညႇစ္ရည္ထဲသို႔
ပရေဆးဆိုင္မွ သိေႏၶာ ဆားအနည္းငယ္မွ်ကို ဝယ္၍ ေရာ စပ္ပါ။ ထိုေဆးရည္ကို
လူႀကီးေဆး တစ္ခြက္စာအျဖစ္ ဟင္းစားစတီးဇြန္း တစ္ဇြန္းစာကို နံနက္တစ္ႀကိမ္၊
ေန႔ လယ္ တစ္ႀကိမ္၊ ညတစ္ႀကိမ္၊တစ္ေန႔ သံုးႀကိမ္တိုက္ေကြ်းေပးႏိုင္ပါသည္။
အထက္ပါ ေဝဒနာ၏ လကၡဏာမ်ား အတြက္ ဤေဆးရည္ တစ္စက္ခန္႔ကို သန္႔ရွင္းေသာေရ
ဆယ္စက္ႏွင့္ ေရာစပ္၍ မ်က္စဥ္းေဆးရည္ အျဖစ္ ေပးႏိုင္ ပါ သည္။
ေဆးမွားေျဖေဆး ကန္စြန္းရြက္ရည္
ျမန္မာ့တိုင္းရင္းေဆးဝါးမ်ား
အနက္ သမားကိုင္ ေဆးဝါးအခ်ိဳ႕တို႔ တြင္ စိန္အစရွိသည့္ ဓာတ္ေဆးမ်ား ကို
အသံုးေဖာ္စပ္ထားၾကပါသည္။ အဆိုပါ ေဆးဝါးမ်ားကို သံုးေဆာင္ေန စဥ္အတြင္း
လူနာမွာ သံပရာရည္တစ္ ခြက္ကို ေသာက္မိေစျခင္းျဖင့္ စိန္၏ အဆိပ္အေတာက္ကို
ျဖစ္ေပၚေစႏိုင္ ပါသည္။ ထိုသို႔လကၡဏာမ်ား ေတြ႕ရွိ ပါက လတ္ဆတ္သန္႔ရွင္းေသာ
ကန္စြန္း ရြက္ကိုထုေထာင္း၍ အရည္ႏွင့္ အဖတ္ တို႔ကို တိုက္ေကြ်းေပးျခင္းျဖင့္
အဆိပ္ အေတာက္မ်ားကို ေျပေစႏိုင္ပါသည္။
ဟင္းလ်ာတစ္ခြက္ က်န္းမာေရးအတြက္
လတ္ဆတ္သည့္
ကန္စြန္း႐ိုးနီ၊ ရြက္လွပန္း၊ လိန္ရြက္တို႔ကို ေရေႏြး ေဖ်ာၿပီး ဓားႏွင့္
ပါးပါးလွီးျဖတ္ ေတာက္၍ ငါးက်ည္းေျခာက္၊ င႐ုတ္ သီး၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ဆီ၊
ဆားတို႔ကို ထည့္၍ သံပရာရည္ဆမ္းကာ အသုပ္တစ္ပြဲအျဖစ္ မၾကာခဏစားသံုးေပး
ျခင္းအားျဖင့္ အူလမ္းေၾကာင္း တြင္ ျဖစ္ေပၚေစႏိုင္ေသာ ဝမ္းကိုက္ေရာဂါ၊
ေသြးဝမ္းကိုက္ေရာဂါ၊ အမ်ိဳးသမီးတို႔ တြင္ ျဖစ္ေပၚေစ တတ္ေသာ မီးယပ္
ေသြးပုပ္က်န္ေသာေရာဂါ၊ မီးယပ္ ေသြးမမွန္ေသာေရာဂါ၊ အမ်ိဳးသမီးမ်ား
သားအိမ္ေလွ်ာက်ေသာ ေရာဂါ၊ နည္းပါးျခင္း၊ ဇက္ေၾကာထိုးျခင္း၊
ဇက္ေၾကာတက္ျခင္း၊ ေခ်ာင္းဆိုးျခင္း၊ အသားအေရႏွင့္ ပတ္သက္ေသာ
အေရျပားေရာဂါမ်ား၊ အသံဝင္၊ အသံ ပ်က္ေရာဂါအျပင္ ဆီးအိမ္ႏွင့္ ပတ္သက္ေသာ
ေရာဂါတို႔တြင္ ကုသ ေဆးအျဖစ္ အသံုးဝင္ေစပါသည္။
ဝမ္းဗိုက္ေရာဂါကု ေဆးဝါး ဓာတ္စာ
တစ္ခါတစ္ရံတြင္
လူႀကီးမ်ား အစားမွားျခင္းေၾကာင့္ ဝမ္းဗိုက္တြင္ မအီမသာျဖစ္ေစျခင္း၊
မစားခ်င္ မေသာက္ခ်င္ ခံတြင္းပ်က္ျခင္း၊ ေနရထိုင္ရ အခက္အခဲေတြ႕ျခင္းႏွင့္
ကိုယ္လက္မ်ား ယားယံပါက ကန္စြန္း ရြက္ႏွင့္ ထန္းလ်က္တို႔ကို ဆတူႀကိတ္ပါ။
ႀကိတ္ၿပီးသားမ်ားကို ဟင္းစား စတီးဇြန္း တစ္ဝက္စာခန္႔ကို နံနက္ တစ္ႀကိမ္၊
ေန႔လယ္တစ္ႀကိမ္ စားသံုး ေပးျခင္းျဖင့္ အစားအစာမ်ား မွား
ယြင္းမႈေၾကာင့္ျဖစ္ေပၚလာေသာ က်န္း မာေရး ျပႆနာတို႔ကို ပယ္ဖ်က္ေပးၿပီး
ပကတိအတိုင္း က်န္းမာမႈ ကို ျပန္လည္ ရရွိေစႏိုင္ပါသည္။
က်န္းမာေရး
ကန္စြန္းရြက္ကို
မၾကာခဏ စားသံုးေပးျခင္းအားျဖင့္ က်န္းမာမႈကို ျမင့္မားေစႏိုင္ပါသည္။
ခြန္အားဗလတို႔ ကို တိုးတက္ေစႏိုင္ျခင္း၊ ဝမ္းတြင္း ေရာဂါေဝဒနာတို႔ကို
သန္႔စင္ေပးႏိုင္ ျခင္း၊ အပူဒဏ္မ်ား၊ အေအးဒဏ္ မ်ား ကို
ခံႏိုင္ရည္ရရွိေစျခင္း၊ ေမာပန္းမႈ မ်ားကို ခံႏိုင္ရည္ ရရွိေစျခင္း၊ အအိပ္
ပ်က္ျခင္း၊ အစား ပ်က္ျခင္း၊ ေရာဂါ တစ္စံုတစ္ရာ လြယ္ကူစြာ ဝင္ေရာက္
မႈတို႔ကို တားဆီးကာကြယ္ေစရန္ ကန္စြန္းပင္ စားသံုးျခင္းျဖင့္ က်န္းမာ သုခကို
ရရွိႏိုင္ၾကပါေစဟု ဆႏၵျပဳ ေရးသားေဖာ္ျပလိုက္ပါသည္။
YOYARLAY
No comments:
Post a Comment