အခြံခၽြတ္ မထားတဲ့ ဂ်ဳံနဲ႔ လုပ္ထားတဲ့ ေပါင္မုန္႔၊ ေခါက္ဆြဲ၊ ဘီစကြတ္မုန္႔နဲ႔
ကြတ္ကီး
မုန္႔ေတြမွာ ဗီတာမင္ B1၊ B2၊ B3၊ ဗီတာမင္အီး၊ ေဖာလစ္အက္စစ္၊ ကယ္လ္စီယမ္၊
ေဖာ့စ္ဖရပ္စ္၊ ဇင့္၊ ေၾကးနီ၊ သံဓာတ္နဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္တို႔ ပါဝင္ပါတယ္။
အခြံခၽြတ္ ထားတဲ့ ဂ်ဳံနဲ႔ လုပ္ထားတဲ့ အစားအစာ ေတြမွာေတာ့ ဒီအာဟာရ
ဓာတ္ေတြရဲ႕ တစ္ဝက္ ေက်ာ္က ဆံုး႐ႈံး သြားတာကို ေတြ႕ရ ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္
သင့္က်န္းမာေရး အတြက္ (၁၀၀ ရာခိုင္ႏႈန္း အခြံခၽြတ္ မထားတဲ့) ဂ်ဳံေစ့နဲ႔
လုပ္ထားတဲ့ အစားအစာ မ်ဳိးကို စားေပး သင့္ပါတယ္။
ဂ်ဳံေစ့ကဲ့သို႔
ေကာက္ႏွံ တစ္ခုလံုးစာ စားေသာ အမ်ဳိးသမီးမ်ား ကိုယ္အေလးခ်ိန္ တက္ႏႈန္း
နည္းပါး ေစ တယ္ လို႔ အေမရိကန္ အာဟာရ ေဆးပညာ ဂ်ာနယ္ရဲ႕ ေလ့လာမႈ အရ အခြံခၽြတ္
ထားတဲ့ ေကာက္ႏွံစာထက္ ေကာက္ႏွံ တစ္ခုလံုးနဲ႔ လုပ္ထားတဲ့ အစာကို စားတဲ့
သူေတြက က်န္းမာေရး ေကာင္းတဲ့ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ထိန္းထား ႏိုင္တယ္လို႔
ေတြ႕ရ ပါတယ္။ အေၾကာင္း ကေတာ့ အမွ်င္ဓာတ္ ပါဝင္မႈ ပိုမ်ားလို႔ပါ။
Metabolic Syndrome ေရာဂါစု ျဖစ္ႏိုင္ေျခ ေလ်ာ့နည္း
အရင္တုန္းက
ကိုယ္ခႏၶာ သြယ္လ်ခ်င္ရင္ အဆီမစားနဲ႔လို႔ ဆိုခဲ့ၾကပါတယ္။ တကယ္ေတာ့ အဆီက
အမ်ဳိးမ်ဳိး ရွိပါတယ္။ ျပည့္ဝဆီနဲ႔ ထရန္႔စ္ဖက္စ္ ေတြက ႏွ လံုး ေသြးေၾကာ
ေရာဂါ ေတြကို ျဖစ္ေစႏိုင္ၿပီး အိုမီဂါ ၃ ဖက္တီး အက္စစ္ အဆီကေတာ့
ႏွလံုးေသြးေၾကာ ေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က် ေစပါတယ္။ အလားတူ အခြံခၽြတ္
ထားတဲ့ ဂ်ဳံနဲ႔ လုပ္တဲ့ အစားအေသာက္ ေတြကို မ်ားမ်ား စားရင္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္
ျမင့္တက္ ေစႏိုင္႐ံု သာမက အင္ဆူလင္ ခုခံအားမ်ားကာ Metabolic Syndrome
ေရာဂါစု (ဥပမာ- ႏွလံုး ေသြးေၾကာ ေရာဂါနဲ႔ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ) တို႔ကို ျဖစ္ေစ
ႏိုင္ပါတယ္။ Metabolic Syndrome ဆိုတာ ခါးမွာ အဆီမ်ားတာ၊ ေသြးတိုးတာ၊
ေသြးတြင္း အဆီဓာတ္ မ်ားတာ စတဲ့ လကၡဏာ စုကို ဆိုလို ပါတယ္။ အခြံခၽြတ္
မထားတဲ့ ဂ်ဳံနဲ႔ လုပ္ထားတဲ့ အစားအစာေတြကို စားေပးရင္ေတာ့ အင္ဆူလင္ ခုခံအား
မ်ားတာနဲ႔ Metabolic Syndrome ျဖစ္တာကို သိသိသာသာ ေလ်ာ့က် ေစပါတယ္။
အမ်ဳိးအစား (၂) ဆီးခ်ဳိေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို သိသိသာသာ ေလ်ာ့က်ေစ
အခြံခၽြတ္
မထားတဲ့ ဂ်ဳံနဲ႔လုပ္ထားတဲ့ အစားအစာ ေတြမွာ မဂၢနီ ဆီယမ္မ်ားစြာ ပါဝင္ၿပီး
ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ ဂလူးကို႔စ္ အသံုးျပဳမႈနဲ႔ အင္ဆူလင္ထြက္ရွိမႈ အတြက္ပါဝင္တဲ့
အင္ဇိုင္းေတြနဲ႔ တြဲဖက္ လုပ္ေဆာင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အခြံခၽြတ္ မထားတဲ့
ဂ်ဳံနဲ႔ လုပ္ထားတဲ့ အစာကို ပံုမွန္ စားတာဟာ အမ်ဳိးအစား (၂) ဆီးခ်ဳိေရာဂါ
ျဖစ္ႏႈန္းကို ေလ်ာ့က်ေစတယ္လို႔ လတ္တေလာ ေလ့လာမႈ တစ္ခုက ဆိုပါတယ္။
သည္းေျခေက်ာက္တည္မႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ႏိုင္
ဂ်ဳံနဲ႔လုပ္ထားတဲ့
အညိဳေရာင္ ေပါင္မုန္႔ကို စားရင္ မေပ်ာ္ဝင္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ ျမင့္မားစြာ
ပါဝင္တာေၾကာင့္ သည္းေျခ ေက်ာက္တည္မႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ ႏိုင္တယ္လို႔
အေမရိကန္ အစာအိမ္ အူလမ္းေၾကာင္း ဂ်ာနယ္မွာ ေလ့လာ ေဖာ္ျပ ထားပါတယ္။
အမ်ဳိးသမီး ၆၉၀၀၀ ကို ၁၆ ႏွစ္ၾကာ ေလ့လာမႈအရ အမွ်င္ဓာတ္ အမ်ားဆံုးစားတဲ့
အမ်ဳိးသမီး ေတြဟာ အမွ်င္ဓာတ္ အနည္းဆံုး စားသူ ေတြထက္ သည္းေျခ
ေက်ာက္တည္ႏိုင္ေျခ ၁၃ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလ်ာ့က်မႈ ရွိေၾကာင္း သိရပါတယ္။
မေပ်ာ္ဝင္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ဟာ အူထဲကို အစာ ျမန္ျမန္ ေရြ႕လ်ားမႈ ျဖစ္ေစ ႐ံုသာမက
သည္းေျခအက္စစ္ စြန္႔ထုတ္မႈကို ေလ်ာ့က်ေစတာ၊ အင္ဆူလင္ Sensitivity
တိုးေစတာနဲ႔ ေသြးတြင္း မေကာင္းတဲ့ အဆီ ေလ်ာ့က်ေစတာ စတဲ့အာနိသင္တို႔ကို ရရွိ
ေစပါတယ္။
ဝမ္းမွန္မွန္သြားေစႏိုင္
ဂ်ဳံနဲ႔လုပ္ထားတဲ့
အစာလို အမွ်င္ဓာတ္မ်ားတဲ့ အစာေတြဟာ အူေရာင္ ရမ္းတဲ့ ေရာဂါ (ဗိုက္နာ တာ၊
ပ်ဳိ႕ခ်င္ အန္ခ်င္တာ၊ ေလပြတာ၊ ဝမ္းခ်ဳပ္တာ) ခံစား ေနရသူတို႔ကို ၈၉
ရာခိုင္ႏႈန္း သက္သာ ေစတယ္လို႔ ေလ့လာမႈ အရ သိရပါတယ္။ အခြံခၽြတ္ မထားတဲ့
ဂ်ဳံနဲ႔ လုပ္ထားတဲ့ အစာ ေတြဟာ ဝမ္းခ်ဳပ္မႈ ကင္းေဝးၿပီး ဝမ္းမွန္မွန္ သြားေစ
ႏိုင္ပါတယ္။
ႏွလံုးေရာဂါ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ႏိုင္
အခြံခၽြတ္
မထားတဲ့ ဂ်ဳံနဲ႔လုပ္ထားတဲ့ အစာမွာ အပင္ထြက္ လစ္ဂနင္ ဆိုတဲ့ ဖိုင္တို
ႏ်ဴးထရီးရန္႔ တစ္မ်ဳိး ပါဝင္ၿပီး အူထဲမွာ အက်ဳိးျပဳ လစ္ဂနင္အျဖစ္
ေျပာင္းလဲကာ ရင္သားနဲ႔ တျခား ေဟာ္မုန္းနဲ႔ ဆက္စပ္ေနတဲ့
ကင္ဆာေတြမျဖစ္ေအာင္နဲ႔ ႏွလံုးေရာဂါမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ ႏိုင္ပါတယ္။
ေသြးဆံုးၿပီး အမ်ဳိးသမီးမ်ားတြင္ ႏွလံုးေသြးေၾကာ က်န္းမာေရး ေကာင္းမြန္ေစႏိုင္
အခြံခၽြတ္
မထားတဲ့ ေကာက္ႏွံစာ တစ္ခြက္ကို တစ္ပတ္မွာ ေျခာက္ႀကိမ္ စားတာက ေသြးဆံုးၿပီး
အမ်ဳိး သမီး ေတြ မွာ ႏွလံုး ေသြးေၾကာ ဆိုင္ရာ ေရာဂါ လကၡဏာ သိသိ သာသာ
ေလ်ာ့က်မႈ ရွိတာကို ေတြ႕ရ ပါတယ္။ ႏွလံုး ေသြးေၾကာဆိုင္ရာ ေရာဂါရွိသူ
ေသြးဆံုးၿပီး အမ်ဳိးသမီး ၂၂၉ ဦးကို သံုးႏွစ္ၾကာ ေလ့လာခဲ့ရာ ဂ်ဳံနဲ႔ လုပ္
တဲ့ အစာကို အနည္းဆံုး တစ္ပတ္ ေျခာက္ႀကိမ္ စား တာေၾကာင့္ ေသြးေၾကာ က်ဥ္းေစ
ၿပီး ေသြးစီးဆင္းမႈကို ထိခိုက္ေစတဲ့ ေသြးခဲဖတ္ ျဖစ္ေပၚ မႈ ေႏွးေစတာ၊
ေသြးေၾကာ က်ဥ္းမႈ ေႏွးတာ တို႔ ျဖစ္တာကို ေတြ႕ရ ပါတယ္။
ၾကယ္စင္
ျမ၀တီ
No comments:
Post a Comment