ဆီးခ်ိဳေရာဂါသည္ ဇီဝ႐ုပ္ ျဖစ္ပ်က္မႈမမွန္၍ ျဖစ္ေသာ ေရာဂါ အစုအေဝး ( metabolic syndrome)အုပ္စု ထဲတြင္ ပါဝင္ၿပီး ယင္းက ခႏၶာ ကိုယ္မွ အင္ဆူလင္ လံုေလာက္စြာ မထုတ္ႏိုင္ေသာ အေျခအေန သို႔မဟုတ္ ခႏၶာကိုယ္မွ အင္ဆူလင္ အား အာ႐ံုခံစားမႈႏႈန္းကို က်ေစၿပီး ေနာက္ဆက္တြဲ ေရာဂါမ်ားစြာ
၁.ပင္စိမ္းရြက္
ပင္စိမ္းရြက္ထဲတြင္ ဓာတ္တိုး ဆန္႔က်င္ပစၥည္းမ်ားသာမက eugenol, methyl eugenol နဲ႔ caryophyllene စတဲ့ ပန္ကရိယက အင္ဆူလင္
ထြက္ရာမွာ ကူညီေပး ေသာပစၥည္းမ်ား ထြက္ေစသည့္ အဆီမ်ားလည္း မ်ားစြာပါဝင္ေလသည္။ အသံုးျပဳပံုမွာ ပင္စိမ္းရြက္ ၂ရြက္ ၃ရြက္သို႔မဟုတ္ ပင္စိမ္း ရြက္အရည္လက္ဖက္ရည္တစ္ဇြန္း အား အစား မစားမီ ေသာက္ေပးပါက ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ထိန္းရာ မွာ အကူအညီျဖစ္ေစပါတယ္။
၂.ပိုက္ဆံေလ်ာ္ေစ့
ပိုက္ဆံေလ်ာ္ေစ့တြင္ အမွ်င္ ဓာတ္ မ်ားစြာပါဝင္ၿပီး အစာေခ်ရာမွာ ကူညီေပးကာ အဆီနဲ႔သၾကားဓာတ္ စုပ္ယူမူကိုလည္း မွ်တေစပါတယ္။ ယင္းအေစ့အား စားသံုးျခင္းအားျဖင့္ အစာစားၿပီးေနာက္ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ျမင့္ တက္မႈအား ၂၈% ခန္႔သက္သာေစသည္။
၃.သစ္ႀကံပိုးေခါက္
သစ္ႀကံပိုးေခါက္က အင္ဆူ လင္အာ႐ံုခံစားမႈ ႏႈန္းျမင့္တက္ေစၿပီး ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ ကို ေလ်ာ့က် ေစပါတယ္။ တစ္ရက္လွ်င္ သစ္ႀကံ ပိုးေခါက္၊ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္ စားေပးျခင္းက အင္ဆူလင္ အာ႐ံုခံ စားမႈ တိုးလာ႐ံုသာမက ခႏၶာကိုယ္ အေလးခ်ိန္ ထိန္းရာမွာလည္း အကူ အညီေပးႏိုင္ၿပီး ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ပြား ႏိုင္ေျခမ်ားကိုလည္း ေလ်ာ့နည္းေစ သည္။
၄.လက္ဖက္စိမ္းရြက္
လက္ဖက္စိမ္းရြက္ဟာ အျခား အရြက္ေတြနဲ႔မတူဘဲ Polyphenol ပမာဏ မ်ားစြာပါဝင္ပါတယ္။ Polyphenol ဟာ အားေကာင္းတဲ့ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ ပစၥည္းသာမက ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ကို ေလ်ာ့ က် ေစရာမွာလည္း ကူညီေပးႏိုင္သည္။
၅. ဒန္႔သလြန္ရြက္ - ဒန္႔သလြန္ ရြက္ဟာ လူရဲ႕ခုခံအားစနစ္ကို ျမႇင့္ တင္ေပးတဲ့အေကာင္းဆံုးအစားအ စာတစ္ခုျဖစ္ပါတယ္။ ဆီးခ်ိဳေဝဒနာ ရွင္ေတြမွာေတာ့ ဒန္႔သလြန္ရြက္က အစာေခ်ဖ်က္မႈကို ေႏွးေစ ၿပီး ေသြး ေပါင္ခ်ိန္ကိုလည္းက်ေစကာ အစာ စားလိုမႈကိုလည္း ေလ်ာ့နည္း ေစပါသည္။
၆.ၾကက္ဟင္းခါးသီး
ၾကက္ဟင္း ခါးသီးကို တစ္ပတ္တစ္ခါ အနည္း ဆံုးစားေပးျခင္းျဖင့္ ဆီးခ်ိဳ သက္သာ ေစပါတယ္။ ရလဒ္ ကိုပိုၿပီး ျမန္ျမန္ လိုခ်င္တယ္ဆိုလွ်င္ ၾကက္ဟင္းခါးသီးအရည္ ၁ဖန္ခြက္အား သံုးရက္တစ္ ႀကိမ္ ေသာက္ေပးႏိုင္ ပါတယ္။
မိုင္ကိ
ref: Medindai
Health Updates Journal
No comments:
Post a Comment